Εκτύπωση άρθρου

Καλύτερη καθημερινότητα

Τα άτομα χωρίς ή με ελάχιστους παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου κατά την μέση ηλικία είναι λιγότερο πιθανόν να έχουν προβλήματα στην καθημερινότητά τους όταν γεράσουν, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes.

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής «Feinberg» του Πανεπιστημίου «Northwestern» του Σικάγο με επικεφαλής την Δρ Θαν-Χουγιεν Βου μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν 6.014 άτομα που είχαν λάβει μέρος στη μελέτη a Chicago Heart Association Study.

Συγκεκριμένα, εστίασαν στο αν οι συμμετέχοντες είχαν χαμηλό κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων στην αρχή της μελέτης, την περίοδο 1967-1973, όταν ήταν κατά μέσο όρο 43 ετών.

Ο χαμηλός κίνδυνος καρδιακών προβλημάτων ορίστηκε ως αρτηριακή πίεση αίματος 120/80 mm Hg και λιγότερο, χωρίς φάρμακα, φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης, χαμηλό ή φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος, αποχή από το κάπνισμα και φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Κατά την επαναξιολόγηση του δείγματος το 2003, οι συμμετέχοντες ανέφεραν την ικανότητα να διεκπεραιώνουν καθημερινές δραστηριότητες, όπως να αυτό-εξυπηρετούνται εντός και εκτός σπιτιού. Η μέση ηλικία του δείγματος ήταν 77 ετών και το 93% ανέφερε ότι είχε τουλάχιστον μια χρόνια νόσο.

Όταν ήταν μεσήλικες το 6% του δείγματος είχε χαμηλό καρδιακό κίνδυνο και το 28% είχε δύο ή περισσότερους παράγοντες καρδιακού κινδύνου, με την υπέρταση να αναφέρεται συχνότερα.

Μετά από 32 χρόνια, το 7% ανέφερε περιορισμούς σε καθημερινές δραστηριότητες και το 11% είχε θέματα με πιο πρακτικά ζητήματα, όπως ψώνια, μαγείρεμα, διαχείριση φαρμακευτικής αγωγής, χρήση του τηλεφώνου και καθαριότητα.

Το 11% ανέφερε ότι είχε πρόβλημα με το μαγείρεμα, ενώ το 6% χρειαζόταν βοήθεια για να κάνει μπάνιο.

Τα άτομα με χαμηλό κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων στη μέση ηλικία είχαν και τα χαμηλότερα επίπεδα αναπηρίας στην τρίτη ηλικία. Και όσο περισσότερους παράγοντες κινδύνου είχαν κατά τη μέση ηλικία, τόσες περισσότερες οι πιθανότητες να βιώνουν δυσκολίες μετέπειτα στη ζωή τους.

Όσοι είχαν χαμηλό καρδιακό κίνδυνο στην αρχή της μελέτης, ήταν λιγότερο πιθανό να αναφέρουν χρόνια πάθηση, καρδιακή νόσο ή διαβήτη μετέπειτα. Επίσης, ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν αρθρίτιδα, κατάγματα ισχίου ή ισχιαλγία.

«Αν θέλετε να προλάβετε τα καρδιακά προβλήματα, η στρατηγική είναι απλή. Φάτε υγιεινά και γυμναστείτε τακτικά. Ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος, το κάπνισμα και η υπέρταση είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για τους μεσήλικες και σχετίζονται με περισσότερες πιθανότητες αναπηρίας κατά την τρίτη ηλικία» υπογραμμίζει η Δρ Βου.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Copy link
Powered by Social Snap