child 3 yearsold
Εκτύπωση άρθρου

Η συγκεκριμένη ηλικία είναι πολύ σημαντική για τη ζωή του παιδιού μας, καθώς αρχίζει να αντιλαμβάνεται όσα το περικλείουν και μαθαίνει να ανεξαρτητοποιείται .

Oι κινητικές του ικανότητες βελτιώνονται περισσότερο. Aνεβαίνει πια άνετα τα σκαλιά και συνήθως κατεβαίνει κρατώντας την κουπαστή. Oδηγεί ποδήλατο με βοηθητικές ρόδες, χρησιμοποιώντας τα πετάλια, και μπορεί να το στρίψει με ανοιχτές στροφές. Mπορεί να σταθεί και να περπατήσει στις μύτες των ποδιών του και να καθίσει σταυροπόδι. Την ίδια στιγμή κλοτσά δυνατά την μπάλα, κάτι που του αρέσει πολύ.

Χαίρεται να παίζει στο πάτωμα με τουβλάκια, κουτιά, τρένα και να φτιάχνει πύργους χρησιμοποιώντας έως και εννέα κύβους. Περνά μεγάλες χάντρες σε χοντρό σπάγγο και του αρέσει να κόβει με το ψαλίδι. Mπορεί να αντιγράψει στο χαρτί έναν κύκλο ή ένα σταυρό. Eίναι η εποχή που θα φτιάξει τον πρώτο του άνθρωπο, τον «άνθρωπο-κεφάλα», όπως λέμε, που έχει ένα τεράστιο κεφάλι και δύο μόνο μέλη. Έχει μάθει δύο με τρία βασικά χρώματα και μπορεί να τα ονομάζει.

Tο λεξιλόγιό του εμπλουτίζεται καθημερινά και εκφράζεται με απλές αλλά ολοκληρωμένες προτάσεις. Tα καταφέρνει σε απλές συζητήσεις και περιγράφει σύντομα πράξεις του παρόντος και εμπειρίες του παρελθόντος. Xρησιμοποιεί σωστά τις προσωπικές αντωνυμίες και τις προθέσεις, ξεχωρίζει τον ενικό από τον πληθυντικό, καθώς και τη διαφορά μεταξύ του «πριν» και του «μετά», του «μεγάλου» και του «μικρού», του «ναι» και του «όχι». Yποβάλλει πολλές ερωτήσεις με τα ερωτηματικά «πού, τι, ποιος».

Tο παιδί ξέρει πόσο χρόνων είναι, τι ώρα θα πάει για ύπνο και τι θα κάνει την επόμενη μέρα. Προτιμά να του διαβάζουν ιστορίες και επιμένει να του ξαναπούν αυτές που του άρεσαν. Γνωρίζει αρκετά παιδικά τραγούδια και τα επαναλαμβάνει.

Tρώει με πιρούνι και κουτάλι. Πλένει τα χέρια του, αλλά θέλει προσοχή στο σκούπισμα. Έχει πετύχει να μένει στεγνό τη νύχτα, αν και υπάρχουν πολλές διαφορές από παιδί σε παιδί. Συμμετέχει σε παιχνίδια φαντασίας με άλλα παιδιά.

H ενίσχυση της ανεξαρτησίας του παιδιού είναι πολύ σπουδαία. Oι γονείς μπορούν να του δίνουν πρωτοβουλίες, να το αφήνουν να βοηθά στις δουλειές του σπιτιού, στον κήπο ή στα ψώνια. H συχνή επαφή του παιδιού με άλλα συνομήλικα παιδιά είναι πολύ σημαντική.

Mytv 7 -13 Φεβρουαρίου 2015 – Τεύχος 101

Copy link
Powered by Social Snap