kanabh
Εκτύπωση άρθρου

Ένα φάρμακο που παράγεται από την κάνναβη μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά με ορισμένες μορφές σοβαρής επιληψίας, που δεν ανταποκρίνονται στις υπάρχουσες θεραπείες, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Το φάρμακο, που χορηγήθηκε σε υγρή μορφή, λέγεται Epidiolex και περιέχει την δραστική ουσία κανναβιδιόλη. Δοκιμάσθηκε σε 213 ασθενείς, μέσης ηλικίας 11 ετών (οι ασθενείς ήταν από νήπια έως ενήλικες).

Η κανναβιδιόλη (ή CBD) είναι συστατικό της κάνναβης που διαφέρει από τα υπόλοιπα, διότι δεν ασκεί την ψυχοενεργή δράση και έτσι δεν προκαλεί το αίσθημα ευεξίας που σχετίζεται με τη χρήση του χασίς.

Επιπλέον, είναι το συστατικό που σε προηγούμενες μελέτες έχει σχετισθεί με συρρίκνωση καρκινικών όγκων, καταπράυνση του χρόνιου πόνου και καταπολέμηση ψυχιατρικών διαταραχών.

Οι εθελοντές της νέας μελέτης έπασχαν από 12 διαφορετικές, σοβαρές μορφές επιληψίας, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται τα σύνδρομα Ντραβέ (Dravet) και Lennox-Gastaut.

Το σύνδρομο Ντραβέ είναι επίσης γνωστό ως σοβαρή μυοκλονική επιληψία της βρεφικής ηλικίας (SMEI) και, εκτός από τις συχνές επιληπτικές κρίσεις, προκαλεί συμπεριφορικές, αναπτυξιακές και γλωσσικές υστερήσεις.

Το σύνδρομο Lennox-Gastaut είναι ένας σπάνιος τύπος επιληψίας που προσβάλλει συνήθως παιδιά, αλλά μπορεί να συνεχιστεί και μετά την ενηλικίωση. Στα συμπτώματά του συμπεριλαμβάνονται πολλαπλοί τύποι σπασμών, μη φυσιολογική ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου, μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα συμπεριφοράς.

Όλοι οι εθελοντές της μελέτης γνώριζαν ότι παίρνουν φάρμακο με βάση συστατικό της κάνναβης, καθώς η μελέτη ήταν ανοιχτή, φάσης ΙΙ και στόχος της ήταν να αξιολογηθεί κατ’ αρχήν πόσο ανεκτό και ασφαλές ήταν το φάρμακο.

Στους 137 από τους ασθενείς που πρώτοι συμπλήρωσαν 12 εβδομάδες θεραπείας, παρατηρήθηκε μείωση κατά 54% κατά μέσον όρο στον αριθμό των επιληπτικών κρίσεων που εκδήλωνε καθένας από αυτούς.

Ειδικά μεταξύ των 23 πασχόντων από σύνδρομο Ντραβέ, η μείωση στις κρίσεις έφτασε το 53% κατά μέσον όρο, ενώ στους 11 ασθενείς με σύνδρομο Lenox-Gastaut η αντίστοιχη μείωση ήταν 55%.

Ωστόσο, ο επικεφαλής ερευνητής δρ Όριν Ντεβίνσκυ, διευθυντής στο Κέντρο Επιληψίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στο Λάνγκαν (NYU Langone), έσπευσε να επισημάνει ότι θα πρέπει να διεξαχθούν συγκριτικές μελέτες με ανενεργές ουσίες για να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου.

«Προς το παρόν έχουν γίνει λιγοστές κλινικές μελέτες με το φάρμακο», είπε. «Τα ευρήματά μας έχουν ενδιαφέρον, ιδίως για τα παιδιά και τους γονείς τους που αναζητούν μια λύση στις πραγματικά ανυπόφορες επιληπτικές κρίσεις, αλλά δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί οι μελέτες».

Η νέα μελέτη έδειξε ακόμα ότι το φάρμακο είχε και ανεπιθύμητες ενέργειες και έτσι συνολικά 12 εθελοντές (ή το 6% του συνόλου) εγκατέλειψαν τη μελέτη εξαιτίας τους.

Περισσότερο από το 10% των εναπομεινάντων, εξάλλου, παρουσίασαν ανεπιθύμητες ενέργειες όπως υπνηλία, διάρροια, κόπωση και μειωμένη όρεξη.

Αν και η πώληση της κάνναβης είναι παράνομη στις ΗΠΑ όπου διεξήχθη η μελέτη, η εταιρεία που χρηματοδοτεί τις κλινικές μελέτες, η GW Pharmaceuticals, έχει λάβει ειδική άδεια από την αρμόδια ρυθμιστική Αρχή, την Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA).

Η νέα μελέτη θα παρουσιαστεί στο επερχόμενο 67ο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας (ΑΑΝ 2015), το οποίο θα διεξαχθεί 18-25 Απριλίου 2015 στην Ουάσινγκτον.

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Πηγή : Web Only
Τα Νέα

Copy link
Powered by Social Snap