Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας (NSC) των ΗΠΑ ενέταξε για πρώτη φορά το περπάτημα με ταυτόχρονη χρήση τηλεφώνου στον κατάλογο των αιτιών τραυματισμού και θανάτου των πεζών
Οι κίνδυνοι από την οδήγηση με το κινητό στο χέρι είναι ευρέως γνωστοί, άλλο αν πολλοί επιμένουν να τους αγνοούν. Υπάρχει όμως και μια άλλη ψηφιακή απειλή στην οποία δεν δίνουμε πάντοτε τη δέουσα προσοχή.
Η απειλή αυτή ήρθε με δραματικό τρόπο στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, όταν προβλήθηκε βίντεο από κάμερα ασφαλείας που δείχνει μια νεαρή Κινέζα την ώρα που πέφτει σε κανάλι της πόλης Γιενζού και πνίγεται.
Η 28χρονη, που δεν ήξερε κολύμπι, περπατούσε και ασχολιόταν με το κινητό της και δεν αντιλήφθηκε ότι κατευθυνόταν στο νερό. Το βίντεο τη δείχνει να προσπαθεί να κρατηθεί απεγνωσμένα στην επιφάνειά του για ένα λεπτό και στη συνέχεια να χάνεται στα σκοτεινά νερά.
Ολοι έχουμε δει ανθρώπους να περπατούν στον δρόμο μιλώντας και γράφοντας στο κινητό τους, αλλά μόλις τα τελευταία χρόνια αρχίζουν να συσσωρεύονται επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν πόσο επικίνδυνο είναι.
Το 2012, λ.χ., δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Gait & Posture» μελέτη του Πανεπιστημίου Stony Brook στη Νέα Υόρκη που έδειξε ότι οι αφηρημένοι πεζοί μπορεί να παρεκκλίνουν της πορείας τους κατά 61% την ώρα που στέλνουν ένα SMS.
Εναν χρόνο αργότερα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Accident Analysis & Prevention» μια άλλη μελέτη που έδειξε ότι το 2010 περισσότεροι ήταν οι πεζοί παρά οι οδηγοί που τραυματίστηκαν εξαιτίας του κινητού τους και χρειάστηκαν μεταφορά στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των αμερικανικών νοσοκομείων.
Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, οι τραυματισμοί των πεζών που παίζουν με τα κινητά τους είναι πιο πιθανοί στους άνδρες και στους νέους ηλικίας κάτω των 31 ετών. Εντούτοις, οι γυναίκες ηλικίας 55 ετών και άνω έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν σοβαρούς τραυματισμούς, όπως κατάγματα οστών, γράφει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».
Κύρια αιτία τραυματισμού και θανάτου
Η κατάσταση έχει λάβει πλέον τέτοιες διαστάσεις ώστε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας (NSC) των ΗΠΑ ενέταξε το 2015 για πρώτη φορά το περπάτημα με ταυτόχρονη χρήση κινητού στον κατάλογο των αιτιών τραυματισμού και θανάτου των πεζών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του, δεν κινδυνεύουμε μόνο στους δρόμους: το 52% των τραυματισμών εξαιτίας της αφηρημένης βάδισης συμβαίνει μέσα σε κτήρια, με πιο επίφοβο το ίδιο μας το σπίτι!
Στα πιθανά ατυχήματα που έχουν καταγραφεί συμπεριλαμβάνονται τροχαία, πτώσεις από σκάλες και ατυχήματα στις άκρες των πεζοδρομίων. Εχουν επίσης υπάρξει περιπτώσεις ανθρώπων που πέρασαν μέσα από γυάλινες πόρτες ή έπεσαν σε πισίνες ή σε ποτάμια.
Και δεν χρειάζεται να μιλάει ή να γράφει κάποιος στο κινητό του: κάποιοι άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά την ώρα που προσπαθούσαν να βάλουν το κινητό στην τσάντα ή στον χαρτοφύλακά τους.
Δυστυχώς, μελέτη της Αμερικανικής Ακαδημίας Ορθοπεδικών Χειρουργών (AAOS) που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα έδειξε ότι μόνο το 46% των 6.000 ερωτηθέντων θεωρούσε επικίνδυνο το περπάτημα με ταυτόχρονη χρήση του κινητού. Οι υπόλοιποι πίστευαν πως το μόνο που μπορεί να συμβεί είναι κάποιο «αστείο» ατύχημα που θα τους ντροπιάσει.
«Βλέπω πολλούς τραυματίες που σκόνταψαν και έπεσαν σε πεζοδρόμια, χτύπησαν σε έναν στύλο ή παρασύρθηκαν από ένα αυτοκίνητο, αλλά σπανίως παραδέχονται ότι χρησιμοποιούσαν το κινητό τους την στιγμή του ατυχήματος» λέει η δρ Κλοντέτ Μ. Λάτζαμ, ορθοπεδική χειρουργός στο Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. «Ξέρω όμως πως έτσι συνέβη, διότι όση ώρα τους μιλάω μόνη τους έννοια είναι να κοιτούν το κινητό τους μη και τους στείλει κανείς μήνυμα και δεν απαντήσουν αμέσως».
Η συμβουλή της είναι απλή: «Αφήστε στην τσάντα το κινητό μέχρι να φτάσετε στον προορισμό σας. Και να κοιτάζετε διαρκώς που πηγαίνετε, ευθεία μπροστά σας και όχι κάτω στα χέρια σας». Αν μη τι άλλο, η περιφερειακή όραση μειώνεται κατά 10% όταν ένας άνθρωπος χρησιμοποιεί μια κινητή ψηφιακή συσκευή και αυτό είναι υπεραρκετό για να μην αντιληφθεί ότι άλλαξε το φανάρι ή ότι ένα αυτοκίνητο κατευθύνεται πάνω του, σύμφωνα με τη Λίσα Κονς, συντονίστρια Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Μινεσότα.
7 + 1 συμβουλές ασφαλείας
Η Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπεδικών Χειρουργών (AAOS) και άλλοι αμερικανικοί επιστημονικοί οργανισμοί εξέδωσαν μερικές συμβουλές προς τους πεζούς για να τους βοηθήσουν να μείνουν ασφαλείς στους δρόμους. Να ποιες είναι:
* Όταν φοράτε τα ακουστικά του κινητού, να κρατάτε τον ήχο αρκετά χαμηλό ώστε να ακούτε την κίνηση γύρω σας
* Μην είστε αφηρημένοι. Να έχετε το νου σας στους ανθρώπους, τα αντικείμενα και τα εμπόδια μπροστά σας και γύρω σας. Πέραν των χρηστών κινητών τηλεφώνων, εξαιρετικά επιρρεπείς στα ατυχήματα είναι και οι πεζοί που χαζεύουν τις βιτρίνες.
* Μην διασχίζετε τον δρόμο απ’ όπου θέλετε. Να αναζητάτε πάντοτε τις διαβάσεις και να μην παραβιάζετε τους σηματοδότες.
* Να έχετε το νου σας για ποδήλατα και μηχανάκια.
* Να κοιτάτε ευθεία μπροστά και όχι κάτω όταν ανεβαίνετε ή κατεβαίνετε από το πεζοδρόμιο ή πλησιάζετε σκάλες, κυλιόμενες ή μη.
* Να έχετε το νου σας για αυτοκίνητα που παρκάρουν ή ξεπαρκάρουν.
* Αν υποχρεωτικώς πρέπει να μιλήσετε στο κινητό ή να απαντήσετε σε μήνυμα την ώρα που περπατάτε, σταματήστε, πηγαίνετε στην άκρη του πεζοδρομίου προς τα κτήρια και μείνετε εκεί έως ότου τελειώσετε την δουλειά σας.
Και κάτι τελευταίο: αν χρησιμοποιείτε το μετρό, μην σταματάτε στην κορυφή, στο τέλος ή στη μέση της σκάλας για να στείλετε ένα μήνυμα ή να απαντήσετε στο τηλέφωνο. Στην καλύτερη περίπτωση οι άλλοι θα πέσουν πάνω σας.
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία