Εκτύπωση άρθρου

Στην εποχή μας πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από κάποια διαταραχή που συνδέεται με το άγχος. Eκείνο που συνήθως δεν διανοούμαστε είναι ότι και τα παιδιά μπορεί να είναι «θύματα» αυτής της δυσκολίας και να εκδηλώνουν με τη συμπεριφορά τους άγχος.

Aναρωτιέστε γιατί ένα παιδί έχει άγχος, εφόσον δεν χρειά€ζεται να ταλαιπωρείται τρέχοντας να πάει στην εργασία του, δεν έχει να αντιμετωπίσει τον προϊστάμενό του, δεν έχει την ευθύνη της διαπαιδαγώγησης των παιδιών και δεν πιέζεται να πληρώσει λογαριασμούς.

Mη σας φαίνεται παράξενο. Eξετάστε τον καθημερινό ρυθμό του. Πιθανόν περνά δύο και τρεις ώρες την ημέρα στο σχολικό λεωφορείο αν φοιτά σε ιδιωτικό σχολείο, παρακολουθεί τα μαθήματα και έχει επίσης εξωσχολικές δραστηριότητες, π.χ., ξένες γλώσσες, αθλητισμό, μουσική. H ημέρα του είναι γεμάτη, όπως εκείνη ενός ενηλίκου. Oι υποχρεώσεις του πολλές, συνεχώς είναι με το ρολόι στο χέρι. O ελεύθερος χρόνος του ελάχιστος, το παιχνίδι περιορίζεται μόνο το σαββατοκύριακο, ενώ για το μαθητή μεγαλύτερων τάξεων είναι πολλές φορές ανύπαρκτο.

Έχει άγχος όταν…

• Το παιδί αντιδρά έντονα, αρνείται να πάει για ύπνο. Επίσης όταν ο ύπνος του είναι διακοπτόμενος ή έχει συχνούς νυχτερινούς εφιάλτες.

• Κάνει παράπονα για περίεργους κοιλόπονους ή κεφαλαλγίες, χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί κάποια οργανική αιτία.

• Στις πιέσεις αντιδρά με εμετό, με ή και χωρίς προφανή λόγο.

• Αντιδρά επιθετικά με την παραμικρή ματαίωση, όταν δηλαδή δεν γίνεται κάτι που εκείνο αναμένει ή επιθυμεί.

• Έχει συνεχή καπρίτσια, απαιτήσεις ή ξεσπά σε αναίτια κλάματα.

• Δείχνει υπερβολική ανησυχία για το σχολείο ή για καθετί που κάνει.

• Απομονώνεται από τους συμμαθητές του ή σας κάνει συχνά παράπονα ότι το ενοχλούν τα άλλα παιδιά κ.ο.κ.

Σ’ αυτή την περίπτωση πρέπει να είστε προσεκτικοί, ώστε να μπορείτε να αποκωδικοποιείτε τα μηνύματα των παιδιών σας και να μην διστάζετε να ζητάτε βοήθεια από ειδικούς.

Μάθετε πού μπορεί να οφείλεται το άγχος του παιδιού σας και βρείτε ακόμα περισσότερα θέματα για την ψυχική του υγεία στο βιβλίο της Α. Καππάτου «Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά». Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας.

Copy link
Powered by Social Snap