Στην ανταγωνιστική εποχή που ζούμε όλοι αναγνωρίζουν ότι είναι αναγκαία η εκμάθηση τουλάχιστον μιας ξένης γλώσσας για την επαγγελματική αποκατάσταση και όχι μόνον. Έχοντας αυτά υπόψη, οι γονείς αρχίζουν πολύ νωρίς ν’ αναρωτιούνται ποια θα είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει το παιδί τους μια ξένη γλώσσα.
Η απόκτηση όσο το δυνατόν περισσότερων γνώσεων στη μητρική γλώσσα αποτελεί βασική προϋπόθεση για να προχωρήσει στην κατανόηση και εκμάθηση της ξένης γλώσσας. Συνήθως, τα παιδιά ηλικίας 5-6 ετών κατέχουν ένα λεξιλόγιο στη μητρική τους γλώσσα που περιλαμβάνει περισσότερες από 2.000 λέξεις. Aποτελέσματα ερευνών καταλήγουν ότι η ακουστική αντίληψη ενός παιδιού είναι πολύ καλή από τα 3-6 χρόνια. Το παιδί, χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις του σ’ αυτή την ηλικία, είναι πολύ εύκολο να μάθει μια ξένη γλώσσα, και μάλιστα πολύ γρήγορα, με το τραγούδι, το παραμύθι και το παιχνίδι, όπως άλλωστε μαθαίνει και τη μητρική.
Tι είναι καλό να γνωρίζετε…
• Για να γίνει με επιτυχία η μύηση του παιδιού στην ξένη γλώσσα, το υλικό που θα χρησιμο-ποιηθεί πρέπει να είναι συνδεδεμένο με τα ενδιαφέροντα και τις εμπειρίες του παιδιού. H χρήση της εικόνας και του ήχου είναι αποφασιστικής σημασίας για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας.
• Όσοι γονείς μιλούν άριστα μια ξένη γλώσσα, μπορούν αρχικά να βοηθήσουν τα παιδιά τους να εξοικειωθούν με τη γλώσσα αυτή και να εμπλουτίσουν σταδιακά το λεξιλόγιό τους.
• Yπάρχουν πολλά απλά και όμορφα παραμυθάκια με εικόνες, που διευκολύνουν το παιδί να κατανοήσει την ιστορία που ακούει στην ξένη γλώσσα. Mπορείτε ακόμα να πλαισιώσετε το διάβασμα με άλλες δραστηριότητες.
• Προτιμήστε όμως το βασικό ρόλο της μύησης του παιδιού σας στην ξένη γλώσσα να τον αναλάβουν δάσκαλοι που είναι ειδικευμένοι σ’ αυτήν.
• Στην ηλικία των 7-8 ετών τα παιδιά βρίσκονται πλέον σε καλό επίπεδο γλωσσικής ωρίμανσης και μπορούν να ξεκινήσουν τη συστηματική εκμάθηση της ξένης γλώσσας –γραπτό λόγο, γραμματική– με τα καλύτερα αποτελέσματα.
Σας απασχολούν ερωτήματα σχετικά με την εκπαίδευση του παιδιού σας; Βρείτε τις απαντήσεις που ψάχνετε στο βιβλίο της Α. Καππάτου «Οι γονείς κάνουν τη διαφορά». Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας.