Το παιδί σας δε μπορεί να κάτσει μόνο του να παίξει στο δωμάτιό του ούτε πέντε λεπτά. Με το που φεύγετε για να συνεχίσετε τις δουλειές σας, γκρινιάζει και σας λέει ότι βαριέται. Αναρωτιέστε γιατί συμβαίνει αυτό και τι μπορείτε να κάνετε; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα “Οι γονείς κάνουν τη διαφορά”, “Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά”, “Οι γονείς χωρίζουν” και “Παιδιά στην εφηβεία, γονείς σε κρίση”, κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.
Κάποιοι λόγοι…
Θέλει παρέα.
Νιώθει μοναξιά επειδή μάλωσε με κάποιο φίλο του.
Δεν ξέρει τι να κάνει τη συγκεκριμένη στιγμή.
Δεν έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του ότι μπορεί να γεμίσει το χρόνο του παραγωγικά.
Ίσως είναι ένας τρόπος να σας απευθύνει πρόσκληση να ασχοληθείτε μαζί του.
Τι μπορείτε να κάνετε
Παρατηρήστε πόσο συχνά παραπονιέται ότι βαριέται και σε ποιες περιπτώσεις. Μήπως, δηλαδή, αυτό συμβαίνει όταν δεν ασχολείστε για πολλή ώρα μαζί του;
Ρωτήστε το τι θα ήθελε να κάνει όταν βαριέται.
Μερικές φορές, η συζήτηση και μόνο είναι αρκετή για να βοηθήσει το παιδί να νιώσει καλύτερα.
Αποτελεί, βέβαια, κοινό μυστικό ότι η καλή οργάνωση προλαβαίνει την εκδήλωση του προβλήματος. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, μπορείτε να προσαρμόζετε και το πρόγραμμά του. Δοκιμάστε να συναντιέται με φίλους του τακτικά ή να αρχίσει κάποια αθλητική ή άλλη οργανωμένη δραστηριότητα.
Αν παραπονιέται ότι βαριέται, μολονότι έχει κι άλλα παιδιά για να παίξει και πολλές δραστηριότητες στη διάθεσή του, εξετάστε πάλι με προσοχή τη γενική συμπεριφορά του. Μήπως μοιάζει θλιμμένο ή άκεφο; Μήπως έχει χάσει το ενδιαφέρον του για τους φίλους και τις δραστηριότητες που άλλοτε το γέμιζαν ευχαρίστηση; Φαίνεται ανήσυχο ή φοβισμένο; Τότε, ίσως χρειάζεται να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού.
news.gr