Εκτύπωση άρθρου

Συνδυασμός ανοσοθεραπείας και χημειοθεραπείας

Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να θεραπεύσουν εντελώς ασθενείς με κακόηθες ή μη Hodgkin λέμφωμα χορηγώντας τους συνδυασμό δύο χημειοθεραπευτικών φαρμάκων και κυτταρική ανοσοθεραπεία.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Science Translational Medicine, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Κάμερον Ταρτλ του Αντικαρκινικού Ερευνητικού Κέντρου «Fred Hutchinson» του Σιάτλ, δοκίμασαν την πειραματική θεραπεία -που προορίζεται για ταχεία εφαρμογή στις ογκολογικές κλινικές- σε 32 ασθενείς με προχωρημένη μορφή της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου, που εμφανίζεται στα λεμφοκύτταρα.

Από αυτούς, στους οποίους έως τώρα καμία άλλη θεραπεία δεν είχε θετικό αποτέλεσμα, οι 11 εμφάνισαν πολύ σημαντική θετική ανταπόκριση και βελτίωση, ενώ οι επτά πλήρη εξαφάνιση των όγκων τους.

Μετά την αρχική χημειοθεραπεία, οι επιστήμονες αφαίρεσαν τα Τ-λεμφοκύτταρα από το σώμα των ασθενών, τα τροποποίησαν γενετικά στο εργαστήριο και τα εισήγαγαν ξανά σε αυτούς. Τα γενετικά τροποποιημένα λεμφοκύτταρα, τα CAR-T, καταπολέμησαν με επιτυχία τον καρκίνο.

«Το μήνυμά μας είναι ότι μπορούμε να θεραπεύσουμε τους ασθενείς με μη Hodgkin λέμφωμα χάρη στα κύτταρα CAR-T» εξηγεί ο Δρ Ταρτλ.

Παρόλα αυτά, προς το παρόν, το ποσοστό θεραπείας στη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου παραμένει χαμηλότερο σε σχέση με εκείνο στην οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Copy link
Powered by Social Snap