Εκτύπωση άρθρου

Φως στον κληρονομικό κίνδυνο της νόσου

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν πέντε νέες γονιδιακές μεταλλάξεις που μπορεί να σχετίζονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Nature Communications.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο, στο Λονδίνο, ανέλυσαν γονίδια περισσοτέρων από 1.000 ατόμων με καρκίνο του παχέος εντέρου. Ο συσχετισμός της νόσου με τις πέντε νέες γονιδιακές μεταλλάξεις που ήταν εξαιρετικά σπάνιες, θα πρέπει να επιβεβαιωθεί σε περαιτέρω μελέτες.

Πάντως, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι όλα τα κύρια γονίδια που αυξάνουν καθοριστικά τον κίνδυνο εκδήλωσης της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου έχουν ήδη εντοπιστεί.

«Η μελέτη μας είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει για την γενετική του καρκίνου του παχέος εντέρου και στόχο έχει να καταρτίσει έναν λεπτομερή χάρη της νόσου που μπορεί να μας οδηγήσει σε νέους τρόπους αντιμετώπισης ή πρόληψής της. Η παρούσα έρευνα κλείνει ένα κεφάλαιο, στο ερώτημα αν έχουν όντως εντοπιστεί όλα τα βασικά γονίδια που σχετίζονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Αλλά έτσι όμως ανοίγει ένα άλλο κεφάλαιο που υπογραμμίζει την αξία του εντοπισμού των πολλών γενετικών μεταλλάξεων τα οποία μεμονωμένα έχουν μικρή συμβολή, αλλά όλα μαζί έχουν τεράστια επίπτωση στον κληρονομικό κίνδυνο» εξηγεί ο Δρ Ρίτσαρντ Χαλστον, καθηγητής Μοριακής και Πληθυσμιακής Γενετικής στο βρετανικό ινστιτούτο.

Ο ερευνητής συμπληρώνει ακόμα ότι κάθε γονίδιο που ανακαλύπτεται, καθώς και οι γενετικές μεταλλάξεις που μπορεί να παίζουν μικρότερο ρόλο, δίνουν στους επιστήμονες μια νέα οπτική για την υποκείμενη βιολογία του καρκίνου του παχέος εντέρου.

«Η μελέτη αποτελεί μια σημαντική συνεισφορά στην καλύτερη κατανόηση της γενετικής του καρκίνου του παχέος εντέρου. Αποτελεί έναν δείκτη της σημαντικής προόδου που έχουν κάνει μέχρι σήμερα στην αποκωδικοποίηση της κληρονομικότητας της νόσου και μας διαβεβαιώνει επίσης ότι έχουμε εντοπίσει τα κύρια γονίδια της» σχολιάζει ο Πολ Γουρκμαν, εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Copy link
Powered by Social Snap