Εκτύπωση άρθρου

Επικεφαλής διεθνούς μελέτης

Με τη συμμετοχή της Ελλάδας συνεχίζεται η παγκόσμια επιστημονική έρευνα για την επιρροή του DNA του ατόμου στην αρτηριακή πίεση του αίματος και στην εκδήλωση της υπέρτασης. μελέτη της οποίας ηγείται ο Δρ Ευάγγελος Ευαγγέλου, επίκουρος καθηγητή Κλινικής και Μοριακής Επιδημιολογίας, του εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωάννινων έχει εντοπίσει δεκάδες γενετικές περιοχές που σχετίζονται με την αρτηριακή πίεση και μάλιστα θα τιμηθεί με το βραβείο Illumina Geographic Diversity Award.

Μια από τις μεγαλύτερες μελέτες, με περισσότερους από 347.000 συμμετέχοντες από την Ευρώπη, Αμερική κι Ασία, έχει ήση αναδείξει 31 γονίδια που σχετίζονται με την αρτηριακή πίεση του αίματος. Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει σπάνιες σε τρία γονίδια με σχεδόν διπλάσια επίδραση στην αρτηριακή πίεση τα οποία πιθανόν να αποτελέσουν μελλοντικούς θεραπευτικούς στόχους.

Σε μια, δεύτερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε ταυτόχρονα, 17 νέες περιοχές στο γονιδίωμα βρέθηκαν να σχετίζονται με την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Για τις δύο μελέτες συνεργάστηκαν ερευνητές από 15 χώρες μεταξύ των οποίων ο Δρ Ευάγγελος Ευαγγέλου, Επίκουρος Καθηγητή Κλινικής και Μοριακής Επιδημιολογίας, του εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωάννινων.

Οι δύο μελέτες (Trans-ancestry meta-analyses identify rare and common variants associated with blood pressure and hypertension και The genetics of blood pressure regulation and its target organs from association studies in 342,415 individuals) δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο Nature Genetics και πλέον ο συνολικός αριθμός των γονιδίων που εμπλέκονται στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης είναι περίπου 100, αποκρυπτογραφώντας τη γενετική αρχιτεκτονική της αρτηριακής πίεσης και προσφέροντας νέους θεραπευτικούς στόχους.

Ο Δρ Ευαγγέλου ηγείται μια τρίτης διεθνούς μελέτης σε περισσότερα από 700.000 άτομα, τα πρωταρχικά αποτελέσματα της οποίας έχουν δείξει πως δεκάδες επιπλέον γενετικές περιοχές σχετίζονται με την αρτηριακή πίεση.

Τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν στο Διεθνές Συνέδριο Γενετικής Επιδημιολογίας που θα λάβει χώρα στο Τορόντο του Καναδά, στις 24-26 Οκτωβρίου.

Για τη μελέτη αυτή ο Δρ Ευαγγέλου έχει επιλεγεί να τιμηθεί με το βραβείο Illumina Geographic Diversity Award.

Σχολιάζοντας στο in.gr ο Δρ Ευαγγέλου την επιλογή της εργασίας του προς βράβευση σημειώνει ότι «η νέα μελέτη είναι η μεγαλύτερη μέχρι τώρα στο πεδίο της γενετικής επιδημιολογίας της αρτηριακής πίεσης, ενώ έχουμε καταφέρει να διπλασιάσουμε τη γνώση που υπάρχει μέχρι σήμερα συμπεριλαμβανομένων των μελετών που δημοσιεύθηκαν χθες. Αυτοί ήταν και οι βασικοί λόγοι του βραβείου».

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Copy link
Powered by Social Snap