Εκτύπωση άρθρου

Για τη μητέρα και το έμβρυο

Περισσότερες επιπλοκές εμφανίζουν τόσο οι μητέρες, όσο και τα νεογνά, σε περίπτωση που ο τοκετός συμβαίνει κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal. Επίσης τα νεογνά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Ερευνητές του Κολεγίου Ιμπέριαλ του Λονδίνου, με επικεφαλής τον Δρ Γουίλιαμ Πάλμερ της Σχολής Δημόσιας Υγείας, μελέτησαν στοιχεία για πάνω από 1,3 εκατομμύρια τοκετούς, που πραγματοποιήθηκαν σε μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας στη διάρκεια δύο ετών.

Οι περισσότερες γεννήσεις γίνονταν ημέρα Πέμπτη και οι λιγότερες Κυριακή. Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι οι κίνδυνοι για την μητέρα και το παιδί ποικίλουν ανάλογα με την ημέρα της εβδομάδας.

Το υψηλότερο ποσοστό νεογνικών θανάτων -είτε κατά τη γέννα, είτε μέσα στην πρώτη εβδομάδα μετά τη γέννηση- καταγράφηκε τα Σαββατοκύριακα (7,3 ανά 1.000), ενώ το μικρότερο την Τρίτη. Τις καθημερινές το μέσο ποσοστό θανάτων ήταν 6,5 ανά 1.000.

Επίσης, οι επίτοκοι που εισάγονταν στο μαιευτήριο το Σαββατοκύριακο, εμφάνιζαν ελαφρώς περισσότερες επιπλοκές λόγω λοιμώξεων (8,7 ανά 1.000), σε σχέση με όσες εισάγονταν τις καθημερινές (8,2 ανά 1.000).

Ακόμη, ο τραυματισμός του νεογνού κατά τον τοκετό ήταν συχνότερος, όταν η γέννα συνέβαινε Σαββατοκύριακα (15,3 ανά 1.000), συγκριτικά με τις καθημερινές (14,5 ανά 1.000), ενώ οι λιγότεροι τραυματισμοί συνέβαινα Τετάρτες.

Οι ερευνητές δήλωσαν άγνοια για το τι προκαλεί αυτές τις διαφορές και διευκρίνισαν ότι δεν φαίνεται να οφείλονται σε έλλειψη προσωπικού τα Σαββατοκύριακα.

Για το λόγο αυτό πιστεύουν ότι θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω το θέμα, ώστε, αν είναι δυνατό, να ληφθούν μέτρα για την καλύτερη προστασία εγκύων και νεογνών.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Copy link
Powered by Social Snap