Εκτύπωση άρθρου

Οι μεσήλικες και ηλικιωμένοι άνθρωποι είναι σήμερα πιο ευφυείς παρά ποτέ, αλλά ταυτοχρόνως η σωματική υγεία τους φθίνει, σύμφωνα με νέα ερευνητικά δεδομένα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αυξημένη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, τα πιο απαιτητικά νοητικώς επαγγέλματα και τα περισσότερα έτη εκπαίδευσης, διατηρούν πιο «κοφτερό» το μυαλό καθώς γερνάμε.

Επειδή, όμως, τα σύγχρονα επαγγέλματα απαιτούν λιγότερη ή καθόλου σωματική προσπάθεια και ο τρόπος ζωής εμπεριέχει πολλές ώρες ακινησίας σε μία καρέκλα, το σωματικό βάρος αυξάνεται και οι μύες φθίνουν, με συνέπεια η φυσική μας κατάσταση να είναι χειρότερη απ’ ό,τι παλαιότερα.

Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από δύο ξεχωριστές μελέτες με Βρετανούς και Γερμανούς ηλικίας 50 έως 90 ετών, που υποβλήθηκαν σε τεστ ευφυΐας το 2006 και στη συνέχεια το 2012.

Όπως έδειξαν οι μελέτες, σε όλες τις ηλικίες οι μέσες βαθμολογίες των εθελοντών στα τεστ αυξήθηκαν σημαντικά μεταξύ των δύο μετρήσεων – και αυτό ίσχυε και στα δύο φύλα.

«Κατά μέσον όρο, οι βαθμολογίες τους αντιστοιχούν σε εκείνες που θα βλέπαμε έξι χρόνια νωρίτερα σε άτομα 4 έως 8 χρόνια νεώτερα», δήλωσε η δρ Βαλέρια Μπορντουάν από το Διεθνές Ίδρυμα Εφηρμοσμένης Ανάλυσης Συστημάτων (IIASA) στην Αυστρία, που πραγματοποίησε και τις δύο μελέτες.

Η γερμανική μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS One», εξέτασε και την σωματική υγεία των εθελοντών, με βάση δείκτες όπως οι πόνοι στο σώμα, η ενεργητικότητα, η ζωτικότητα και η γενική περιγραφή της.

Το γενικό συμπέρασμα ήταν ότι στη διάρκεια των έξι ετών που μεσολάβησαν από την πρώτη έως την δεύτερη αξιολόγηση, σε όλες τις ομάδες ηλικιών επηρεάστηκε αρνητικά η σωματική υγεία, ενώ οι άντρες είχαν λίγο μεγαλύτερη επιδείνωση απ’ ό,τι οι γυναίκες.

Η μεγαλύτερη επιδείνωση παρατηρήθηκε στις ηλικίες 50 έως 64 ετών, ιδίως στους άντρες με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο.

Η μελέτη στους Βρετανούς, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Intelligence», δεν εξέτασε την σωματική υγεία, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματα θα είναι παραπλήσια καθώς και ότι θα ισχύουν και για άλλους λαούς.

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Πηγή : Web Only
Τα Νέα

Copy link
Powered by Social Snap