woman eyalvtes
Εκτύπωση άρθρου

Οι άνδρες αντέχουν περισσότερο

Οι γυναίκες αποδεικνύονται τελικά λιγότερο ανθεκτικές, από καρδιαγγειακή άποψη, στο στρες που συνεπάγεται ένας προβληματικός γάμος, συγκριτικά με τους άνδρες, σύμφωνα με δύο ξεχωριστές αμερικανικές μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Health and Social Behavior.

Στην πρώτη μελέτη, οι ερευνητές του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, με επικεφαλής την Δρ Χιούι Λίου, μελέτησαν περίπου 1.200 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 57 έως 85 ετών, παντρεμένους επί δεκαετίες.

Ανέλυσαν την ποιότητα του γάμου και παράλληλα εκτίμησαν την καρδιαγγειακή υγεία των συμμετεχόντων, καθώς και τα έως τότε περιστατικά εμφραγμάτων, εγκεφαλικών επεισοδίων, υπέρτασης κ.α.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, όσο πιο άσχημα είχε εξελιχθεί ένας γάμος, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο καρδιαγγειακός κίνδυνος για τους δύο συζύγους, αλλά για τις γυναίκες ήταν συγκριτικά είναι μεγαλύτερος από ό,τι για τους άνδρες.

Οι καρδιαγγειακές επιπτώσεις του κακού γάμου εντείνονταν, όσο το ζευγάρι μεγάλωνε και η μεταξύ τους ένταση συσσωρευόταν. Καθώς, η τρίτη ηλικία συνοδεύεται από εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος και γενικά από πιο εύθραυστη υγεία, όσο πιο αγχωμένο ήταν το ζευγάρι (ιδίως η γυναίκα), τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος για την καρδιά.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι γυναίκες τείνουν να εσωτερικεύουν περισσότερο τα αρνητικά συναισθήματα που γεννά ένας προβληματικός γάμος και έτσι εκδηλώνουν πιο εύκολα κατάθλιψη, με συνέπεια να αναπτύσσουν συχνότερα το ψυχοσωματικό υπόβαθρο που ευνοεί τα καρδιαγγειακά προβλήματα.

Επιπλέον, όταν διαγνωστεί καρδιοπάθεια, αυτό έχει επίπτωση στην ποιότητα του γάμου κυρίως για τις γυναίκες, αλλά όχι για τους άνδρες. Ένας βασικός λόγος είναι ότι οι γυναίκες περιποιούνται συνήθως τον σύζυγό τους όταν έχει καρδιολογικά προβλήματα, αλλά ο σύζυγος δεν κάνει πάντα το ίδιο, όταν η γυναίκα του έχει ανάλογο πρόβλημα.

Έτσι, σύμφωνα με την Χούι Λίου, η ασθένεια της γυναίκας «γκριζάρει» την εικόνα πού έχει για το γάμο της, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με έναν άνδρα καρδιοπαθή.

Πιο κακό το στρες για τη γυναικεία καρδιά
Στην δεύτερη έρευνα, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Βάϊολα Βακαρίνο της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Έμορι της Ατλάντα, διαπιστώθηκε ότι οι νεαρές γυναίκες υφίστανται μεγαλύτερες καρδιαγγειακές συνέπειες εξαιτίας του ψυχολογικού στρες, σε σχέση με τους συνομήλικους άνδρες. Αυτό πιθανώς εξηγεί, εν μέρει τουλάχιστον, γιατί οι γυναίκες με καρδιοπάθεια είναι πιθανότερο να πεθάνουν από έμφραγμα από ό,τι οι άνδρες καρδιοπαθείς ή, αν ζήσουν, να έχουν σοβαρότερες επιπλοκές.

Οι ερευνητές μελέτησαν 534 άνδρες και γυναίκες με στεφανιαία νόσο, 38 έως 79 ετών, που υποβλήθηκαν τόσο σε τεστ ψυχολογικού στρες (ομιλία μπροστά σε κοινό), όσο και σωματικού στρες (τεστ κόπωσης σε διάδρομο), ενώ η καρδιά τους βρισκόταν υπό συνεχή ιατρική παρακολούθηση.

Η μελέτη έδειξε δραματικές διαφορές ανάμεσα στις γυναίκες και στους άνδρες στη διάρκεια του τεστ ψυχολογικού στρες, ιδίως για τις πιο νέες ηλικίες. Υπό καθεστώς ψυχολογικού στρες, οι γυναίκες κάτω των 55 ετών εμφάνισαν τριπλάσια μείωση σε σχέση με τους άνδρες κάτω των 55 ετών, όσον αφορά τη ροή του αίματος προς την καρδιά τους, ένα τυπικό καρδιολογικό πρόβλημα που μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα.

Η διαφορά μεταξύ γυναικών και ανδρών ήταν μικρότερη στις ηλικίες 55 – 64 ετών, όμως και πάλι οι γυναίκες εμφάνισαν μεγαλύτερη μείωση στη ροή του αίματος προς την καρδιά τους, γεγονός που καθιστά το ζωτικό όργανό τους πιο ευάλωτο σε σχέση με την ανδρική καρδιά, στην πιθανότητα ενός εμφράγματος, πιθανώς θανατηφόρου.

Είναι αξιοσημείωτο πάντως ότι, η ψαλίδα του κινδύνου ανάμεσα στα δύο φύλα κλείνει μετά τα 65, όταν πλέον γυναίκες και άνδρες έχουν ουσιαστικά ίδιες καρδιαγγειακές αντιδράσεις υπό την επίδραση του στρες.

Από την άλλη, τα αποτελέσματα του τεστ κόπωσης για το σωματικό στρες δεν έδειξαν κάποια ιδιαίτερη διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών σε οποιαδήποτε ηλικία.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Copy link
Powered by Social Snap