«Εγκληματική η στάση της πολιτείας» λέει ο πρόεδρός του
Περισσότερα από 600 άπορα ή ανασφάλιστα άτομα έχουν καταφύγει για δωρεάν ιατροφαρμακευτική φροντίδα στο Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Αλληλεγγύης Χανίων (Κ.Ι.ΦΑ.Χ.) μέσα στους λίγους μήνες λειτουργίας του, στον νέο χώρο επί της πλατείας Κολοκοτρώνη.
Πολλά από τα άτομα που είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του Κ.Ι.ΦΑ.Χ. είναι παιδιά τα οποία -επειδή οι γονείς τους έμειναν ανασφάλιστοι- στερούνται από την pολιτεία ακόμα και τα βασικά εμβόλια, αναφέρει η εφημερίδα Χανιώτικα Νέα.
Αξιοσημείωτο των αυξανόμενων αναγκών που υπάρχουν για ιατροφαρμακευτική κάλυψη των παιδιών ανασφάλιστων ή άπορων οικογενειών είναι ότι αυτήν τη στιγμή στο Κοινωνικό Ιατρείο προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, εκτός από τις άλλες ειδικότητες, τέσσερις παιδίατροι.
Μάλιστα, όπως ανέφερε, μιλώντας στην εφημερίδα ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Κ.Ι.ΦΑ.Χ. Μηνάς Βουλγαρίδης, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε παιδικά εμβόλια σύντομα, το Ιατρείο Αλληλεγγύης πρόκειται να ξεκινήσει μία καμπάνια ενημέρωσης, ώστε να ζητηθεί η στήριξη της τοπικής κοινωνίας για να μην μείνει κανένα παιδί ανεμβολίαστο.
«Το οικονομικό ζήτημα του Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου Αλληλεγγύης το αντιμετωπίζουμε χωρίς να έχουμε ουσιαστικά έξοδα -με εξαίρεση τη Δ.Ε.Η.- καθώς όλοι ουσιαστικά γιατροί, φαρμακοποιοί, νοσηλευτές, πολίτες και γραμματείς στο Κ.Ι.ΦΑ.Χ. είναι εθελοντές. Από εκεί και πέρα σε κάθε έναν άνθρωπο που έρχεται σε εμάς κοιτάζουμε να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε να τον βοηθήσουμε, πράγμα που σημαίνει ότι πολλές φορές χρειάζεται να προβούμε σε κάποιες δαπάνες είτε εργαστηριακών εξετάσεων -σε μικρότερο βαθμό καθώς πολλά εργαστήρια έξω συνεργάζονται και κάνουν τις εξετάσεις είτε δωρεάν είτε σε τιμή κόστους- είτε σε φάρμακα. Ωστόσο, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το θέμα του παιδικού εμβολισμού», τόνισε ο κ. Βουλγαρίδης και εξήγησε ότι, επειδή τα φάρμακα που αξιοποιούνται από το Κ.Ι.ΦΑ.Χ. προέρχονται από το σύστημα της ανακύκλωσης, δηλαδή προσφέρονται από πολίτες που τα αγόρασαν κάποια στιγμή, αλλά δεν τα χρειάζονται πια, είναι δύσκολο να βρεθούν μέσα από αυτό τον τρόπο παιδικά εμβόλια.
«Τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε είναι φάρμακα τα οποία συγκεντρώνουμε με τη βοήθεια του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών και τα οποία, αφού ελεγχθούν και ταξινομηθούν, καταναλώνονται από τους ασθενείς μας», ανέφερε σχετικά ο κ. Βουλγαρίδης.
«Αυτά όμως που δεν μπορούν να προκύψουν με αυτό το σύστημα είναι τα εμβόλια γιατί ποτέ δεν θα πάρει κάποιος ένα εμβόλιο και να του περισσέψει για να το δώσει για ανακύκλωση. Αυτό σημαίνει ότι τα εμβόλια τα αγοράζουμε και τα αγοράζουμε επειδή, δυστυχώς, βλέπουμε ότι οι ανάγκες είναι μεγάλες, αφού καθημερινά πολλοί άνθρωποι, επιχειρηματίες και οικογενειάρχες, προστρέχουν σε εμάς μη έχοντας ασφάλεια και Ταμείο να τους καλύψει για να εμβολιάσουν τα παιδιά τους» πρόσθεσε.
«Εγκληματική η στάση της πολιτείας»
Συνεχίζοντας ο κ. Βουλγαρίδης εξήγησε ότι ο παιδικός εμβολισμός είναι εξαιρετικά σημαντικός όχι μόνο για το κάθε παιδί μεμονωμένα, αλλά και συνολικότερα για την κοινωνία.
«Ο εμβολιασμός είναι η αιχμή του δόρατος της προληπτικής ιατρικής και παράλληλα είναι κι ένας δείκτης της κοινωνικής ευαισθησίας και των αντανακλαστικών που έχει κάθε κοινωνία», τόνισε και συμπλήρωσε ότι εμβολιάζοντας ένα παιδί δεν προστατεύουμε μόνο το παιδί, αλλά και τον περίγυρό του.
«Αυτό, όμως, φαίνεται ότι δεν έχει συνειδητοποιηθεί από την Πολιτεία. Δεν μπορεί τα παιδιά των ανέργων και των ανασφάλιστων γονέων να μην εμβολιάζονται επειδή δεν έχουν Ταμείο οι γονείς τους. Αυτό είναι εγκληματικό για την κοινωνία γιατί πέρα του ότι γίνεται πιο ευάλωτη η κοινωνία γενικά, σημαίνει και κοινωνική αναλγησία. Δεν μπορεί στην υγεία να μετρά το οικονομικό», υπογράμμισε.
«Δεν ξέρω αν από αυτό που ακούμε κάθε μέρα από τον πρωθυπουργό ότι τελικά το στοίχημα θα το κερδίσουμε είναι αλήθεια. Αυτό, όμως, που ξέρω είναι ότι στοίχημα με την υγεία το χάνουμε καθημερινά. Κι αν χάσουμε τον παιδικό εμβολιασμό, δεν μπορούμε να τον αναπληρώσουμε στο μέλλον. Οπως και δεν μπορούμε να περιμένουμε σε θέματα υγείας και θεραπείας. Ο διαβητικός τη θεραπεία του πρέπει να την κάνει σήμερα και όχι μετά από 1 – 2 χρόνια. Σε κάθε περίπτωση πάντως και επειδή η Πολιτεία δεν φροντίζει να κάνει αυτό που πρέπει, δηλαδή να εμβολιάζει τα παιδιά, ανεξάρτητα από το αν είναι ασφαλισμένα ή όχι, εμείς ελπίζουμε ότι με τη συμπαράσταση των πολιτών και της τοπικής κοινωνίας θα συνεχίσουμε να κάναμε αυτό που κάναμε μέχρι τώρα» συνέχισε.
newsbeast