Εκτύπωση άρθρου

Για τους περισσότερους ανθρώπους οι γιορτές είναι μία χαρούμενη περίοδος την οποία θα περάσουν με συγγενείς και φίλους, αλλά για κάποιους είναι η εποχή του χρόνου που κορυφώνεται η μοναξιά τους.

Σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας (APA), περίπου ένας στους τέσσερις ενήλικες νιώθουν μοναξιά την περίοδο των εορτών, ενώ το 35% των ατόμων ηλικίας 45 ετών και άνω νιώθουν μόνοι όλο το χρόνο.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, εξάλλου, και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, αναφέρουν ότι καλύτερα θα ήταν να μην έρχονταν καθόλου οι γιορτές γιατί θα είναι μόνοι τους (στη Βρετανία λ.χ. το 5% των ηλικιωμένων περνούν ολομόναχοι την ημέρα των Χριστουγέννων, σύμφωνα με έρευνα του 2010).

Η μοναξιά, λοιπόν, είναι μία πραγματικότητα για πάρα πολλούς ανθρώπους – και εξίσου πραγματικές είναι οι συνέπειές της στην ψυχοσωματική υγεία.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, λ.χ., έδειξε ότι η μοναξιά προκαλεί κυτταρικές αλλοιώσεις που μειώνουν την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τις ιογενείς λοιμώξεις και αυξάνουν την φλεγμονή στο σώμα.

Μία μεγάλη μετανάλυση, εξ άλλου, που είχε δημοσιευθεί τον περασμένο Μάρτιο, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «η μοναχική ζωή αποτελεί σημαντικό προάγγελο πρόωρης θνησιμότητας».

Και αυτό, διότι ενοχοποιείται για αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης προβλημάτων όπως η κατάθλιψη, οι διαταραχές ύπνου, η εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος.

Πως μπορεί κανείς να την αντιμετωπίσει; Ο βρετανικός οργανισμός ψυχικής υγείας Mind παρέχει τις εξής συμβουλές:

* Ελάτε σε επικοινωνία με ανθρώπους που ξέρετε. Ένα τηλέφωνο, SMS, email ή και επιστολή ακόμα είναι ό,τι πρέπει για να τους θυμίσετε ευγενικά την ύπαρξή σας και να νιώσετε πιο συνδεδεμένοι με άλλα άτομα.

* Προσπαθήστε να συμμετέχετε σε συζητήσεις. Στον χώρο εργασίας ή σε κοινωνικές εκδηλώσεις, το να ακούτε χωρίς να μιλάτε ή να ασχολείστε με το κινητό σας, είναι συνταγή αποκλεισμού και μοναξιάς.

* Βγείτε για μια βόλτα. Μερικές φορές ακόμα και δυο κουβέντες με αγνώστους είναι βάλσαμο στην μοναξιά.

* Δημιουργήστε ευκαιρίες για κοινωνική επαφή. Αρχίστε λ.χ. μια συζήτηση με την γειτόνισσα ή να μιλάτε με μία άλλη μητέρα στο σούπερ μάρκετ.

* Δηλώστε συμμετοχή σε κοινωνικές ομάδες για να ασχοληθείτε με κάτι που ας ενδιαφέρει (π.χ. σε ένα πρόγραμμα του δήμου)

* Δημιουργήστε σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό είναι ιδιαιτέρως χρήσιμο για τους μεγάλης ηλικίας ανθρώπους, οι οποίοι εκπλήσσονται ευχάριστα καθώς ανακαλύπτουν παλιούς φίλους και γνωστούς με τους οποίους έχουν χαθεί από χρόνια.

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Πηγή : Web Only
Τα Νέα

Copy link
Powered by Social Snap