6543
Εκτύπωση άρθρου

Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που απασχολούν πολλούς γονείς είναι η ενημέρωση των παιδιών για τους κινδύνους που κρύβουν το κάπνισμα, η χρήση αλκοολούχων ποτών και ναρκωτικών. Προβληματίζονται αν θα καταφέρουν να τους μεταδώσουν τα κατάλληλα μηνύματα, σε ποια ηλικία πρέπει να τους μιλήσουν και ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να προσεγγίσουν ένα τόσο σοβαρό θέμα.
Ας μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά δεν ζουν σε γυάλα. Γνωρίζουν ότι όλα αυτά υπάρχουν και δέχονται διάφορα ερεθίσματα από τα ΜΜΕ. Ο ρόλος των γονιών είναι να τους παράσχουν σωστή πληροφόρηση, σύμφωνα με την ηλικία και την ωριμότητά τους, ώστε σταδιακά να αναπτύξουν άμυνες και κριτική σκέψη απέναντι σε τέτοιες παγίδες.
Τι μπορείτε να κάνετε

Mιλήστε στο παιδί σας από νωρίς, με απλά λόγια, χωρίς όμως να το τρομάξετε.
Εξηγήστε του με τρόπο που μπορεί να κατανοήσει και με ηρεμία τι προκαλούν όλες αυτές οι ουσίες στον οργανισμό μας και για ποιους λόγους πρέπει πάση θυσία να τις αποφεύγουμε.
Είναι σημαντικό να του δείξετε ότι είστε διατεθειμένοι να απαντήσετε σε όσες τυχόν απορίες έχει.
Χρησιμοποιήστε παραδείγματα από την καθημερινή ζωή και το περιβάλλον σας, π.χ., αν γνωρίζετε κάποιο παιδί εφηβικής ηλικίας που καπνίζει ή πίνει ή κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών, τονίζοντάς του ότι δεν το εγκρίνετε και εξηγώντας τους λόγους.
Απαριθμήστε τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και τη ζωή.
Όταν μιλάτε σε μεγαλύτερα παιδιά, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε κυρίως επιστημονικά ή άλλα στοιχεία που τυχόν διαθέτετε, ώστε να τεκμηριώνετε αυτά που υποστηρίζετε.
Ρωτήστε το παιδί ποια είναι η γνώμη του γι’ αυτά τα θέματα.
Δείξτε του ότι το εμπιστεύεστε· και επαινείτε συνεχώς τις προσπάθειες και τις ικανότητές του.
Προσοχή! Τα παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι πιο πιθανό να υποκύψουν στην πίεση της παρέας και να παρασυρθούν, για να δείξουν ότι είναι «μέσα σε όλα».
Bοηθήστε το να αναπτύξει σταθερές αξίες και να αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Αυτό μπορεί να το ενθαρρύνει, ώστε να βάλει όρια στους φίλους του και να αντιμετωπίσει τις πιέσεις που ίσως του ασκηθούν μελλοντικά από το περιβάλλον των συμμαθητών του.
Mην ξεχνάτε ότι αποτελείτε κι εσείς οι ίδιοι πρότυπα. H δική σας στάση απέναντι στη ζωή και φυσικά απέναντι στο αλκοόλ, το τσιγάρο και τα ναρκωτικά είναι σημείο αναφοράς για το παιδί σας.
Aν είστε καπνιστής, διηγηθείτε του πώς ξεκινήσατε το κάπνισμα και γιατί εξακολουθείτε να καπνίζετε. Εξηγήστε του ότι, άλλοτε, το κάπνισμα δεν απαγορευόταν και δεν είχατε συναίσθηση τού πόσο βλαβερό ήταν, ή πείτε του ότι αρχίσατε να καπνίζετε από αμηχανία και μιμητισμό. Δεν αισθάνεστε υπερήφανοι γι’ αυτό και η εξάρτηση είναι τόσο μεγάλη, που η διακοπή αυτής της βλαπτικής συνήθειας αποδεικνύεται δύσκολη.
Δώστε του να καταλάβει ότι η χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ τελικά απομονώνει το άτομο, ο χρήστης χάνει την εκτίμηση του περιβάλλοντός του και, ταυτόχρονα, δεν ορίζει τη ζωή του.
Eνθαρρύνετε το παιδί να ασχοληθεί με τον αθλητισμό και με άλλες δημιουργικές δραστηριότητες
Συνεργαστείτε με τους γονείς των φίλων του.
Aν έχετε και μεγαλύτερα παιδιά, μάθετε να αναγνωρίζετε τις ενδείξεις που μαρτυρούν τη χρήση οινοπνευματωδών ποτών, τσιγάρου και ναρκωτικών και αναζητήστε βοήθεια.

Απόσπασμα

Copy link
Powered by Social Snap