Εκτύπωση άρθρου

Είναι πολύ όμορφο να κοιτάζεις κάποιον βαθιά μέσα στα μάτια, αλλά αν το κάνεις για πολύ ώρα, μπορεί να γίνει ανατριχιαστικό και να φέρεις τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου σε δύσκολη θέση.

Πολλά ζώα, όπως και ο άνθρωπος, κοιτάζονται για να δείξουν ενδιαφέρον ή να απειλήσουν. Πολλές έρευνες έχουν καταγράψει τη βιολογική σημασία του να κοιτάς κάποιον στα μάτια και έχουν διαπιστώσει ότι ο εγκέφαλος είναι σχεδιασμένος για να αναγνωρίζει αυτή τη διαδικασία.

Πόση ώρα μπορεί να κοιτάζει κανείς αυτόν που βρίσκεται απέναντί του και να είναι φυσιολογικό;

Την απάντηση θέλησαν να δώσουν επιστήμονες από τη Μεγάλη Βρετανία, οι οποίοι ζήτησαν από 500 επισκέπτες του Μουσείου Επιστήμης του Λονδίνου να παρακολουθήσουν ένα βίντεο όπου ένας ηθοποιός του κοιτάζει μέσα από την οθόνη. Όταν τελείωνε το βίντεο, ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να πατήσουν ένα κουμπί για το αν θεώρησαν ότι ο ηθοποιός του κοίταζε πολύ ή λίγη ώρα.

Ο μέσος χρόνος με τον οποίο ένιωθαν άνετα ήταν τα 3,3 δευτερόλεπτα, όπως αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Royal Society Open Science.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι κατά τη βλεμματική επαφή, οι συμμετέχοντες των οποίων οι κόρες των ματιών διαστέλλονταν γρηγορότερα, προτιμούσαν περισσότερο χρόνο βλεμματικής επαφής.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στην αμερικάνικη έκδοση της HuffPost.

Bahar Gholipour
HuffPost Greece  

Copy link
Powered by Social Snap