Σημαντική παράταση της επιβίωσης παρέχει σε πολλούς ασθενείς με διάσπαρτο καρκίνο στην κοιλιά μία προηγμένη χειρουργική μέθοδος που εφαρμόζεται (και) στην χώρα μας στο Νοσοκομείο «Μεταξά», στον Πειραιά.
Ασθενείς που είχαν 3 ή 6 μήνες ζωής, ζουν κατά μέσον όρο 3, 5 ή ακόμα και 10 χρόνια, αναλόγως με την θέση απ’ όπου ξεκίνησε ο καρκίνος τους και την ανταπόκρισή τους στην επονομαζόμενη κυτταρομειωτική χειρουργική με ταυτόχρονη διεγχειρητική υπέρθερμη χημειοθεραπεία.
Η μέθοδος αυτή ενδείκνυται για αυστηρά επιλεγμένους ασθενείς των οποίων οι πρωτοπαθείς καρκίνοι (λ.χ. των ωοθηκών, του παχέος εντέρου, του περιτοναίου, του στομάχου κ.λπ.) έχουν εξαπλωθεί σε διάφορα σημεία και όργανα της περιτοναϊκής κοιλότητας (κοιλιάς) προκαλώντας περιτοναϊκή καρκινωμάτωση.
Η επέμβαση συνίσταται στην χειρουργική αφαίρεση όλων των καρκινικών ιστών σε επίπεδο μικρότερο των 2 χιλιοστών και κατόπιν, ενόσω ο ασθενής βρίσκεται ακόμα στο χειρουργικό τραπέζι, σε πλύση επί 60 ή 90 λεπτά της περιτοναϊκής κοιλότητας με χημειοθεραπευτικά φάρμακα στους 42,5 βαθμούς Κελσίου, ώστε να εξουδετερωθούν όλα τα εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα.
Η πρόγνωση έπειτα από τη θεραπεία εξαρτάται από την εντόπιση και τον δείκτη περιτοναϊκής καρκινωμάτωσης, αλλά κατά μέσον όρο είναι 3 χρόνια για τους ασθενείς που είχαν πρωτοπαθή καρκίνο στο παχύ έντερο, 2,5 χρόνια για γυναίκες με καρκίνο ωοθηκών, 8-10 χρόνια για ασθενείς με ψευδομύξωμα, 1,5 έτος για πάσχοντες από καρκίνο του στομάχου και 4-5,5 χρόνια για τους ασθενείς με μεσοθηλίωμα.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το 40% των ασθενών ζουν έως 5 χρόνια μετά την θεραπεία.
Αυτά τόνισαν γιατροί από το Νοσοκομείο «Μεταξά» σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα με την ευκαιρία της διοργάνωσης ιατρικού συνεδρίου στις 8 και 9 Μαΐου 2015, στο πλαίσιο του οποίου επιστήμονες από την Αμερική, την Ευρώπη και την Αυστραλία θα αναλύσουν την εμπειρία τους και τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της μεθόδου.
Στη συνέντευξη Τύπου μίλησαν ο συντονιστής διευθυντής του Α’ Χειρουργικού Τμήματος του νοσοκομείου Γιάννης Σπηλιώτης, η υπεύθυνη της Κλινικής Χειρουργικής-Μονάδας Διεγχειρητικής Υπερθερμικής Ενδοπεριτοναϊκής Χημειοθεραπείας Ευγενία Χαλκιά και η συντονίστρια διευθύντρια του Αναισθησιολογικού Χριστίνα Μιχαλολιάκου.
Ο κ. Σπηλιώτης έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή της μεθόδου, επισήμανε πως το «Μεταξά» είναι ένα από τα μόλις 28 κέντρα σε όλο τον κόσμο όπου εφαρμόζεται η τεχνική και ξεκαθάρισε πως δεν αφορά όλους τους ασθενείς με διάσπαρτο καρκίνο στην κοιλιά, αλλά συγκεκριμένη υποομάδα, αναλόγως με τις θέσεις των μεταστάσεων. «Δεν είναι δια πάσαν νόσο, αλλά για ασθενείς με συγκεκριμένες ενδείξεις», είπε χαρακτηριστικά.
Η κυρία Μιχαλολιάκου ανέφερε ότι στην χώρα μας 700 ασθενείς αναπτύσσουν ετησίως περιτοναϊκή καρκινωμάτωση (το 55% από καρκίνο στην ωοθήκη, το 25% από το παχύ έντερο, το 7% από ψευδομύξωμα, το 5% από μεσοθηλίωμα και το 8% από το στομάχι), αλλά μόνο οι 210 από αυτούς πληρούν τις προϋποθέσεις για να υποβληθούν στη νέα τεχνική.
Από την πλευρά της η κυρία Χαλκιά εξήγησε πως η μέθοδος είναι συμπληρωματική στις κλασικές χημειοθεραπείες, ενώ το Ογκολογικό Συμβούλιο του νοσοκομείου αποφασίζει ποιοι ασθενείς μπορούν να υποβληθούν σε αυτήν.
Στο «Μεταξά» χειρουργούνται τρεις ασθενείς το μήνα (35 έως 40 τον χρόνο ή συνολικώς 212 έως τώρα, από τότε που άρχισε να εφαρμόζεται πιλοτικά). Η επέμβαση διαρκεί 4 έως 6 ώρες, ενώ απαιτείται νοσηλεία 12-14 ημερών κατά μέσον όρο.
Το ιατρικό συνέδριο όπου θα συζητηθούν τα αποτελέσματα της μεθόδου σε παγκόσμια κλίμακα τιτλοφορείται «Peritoneal Surface Malignancy Experts Meeting» και θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Athens Plaza.
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Πηγή : Web Only
Τα Νέα