skinny jeans
Εκτύπωση άρθρου

Τα στενά τζιν παντελόνια μπορεί να είναι στη μόδα και να τα ενστερνίζονται όλες οι καλλίγραμμες υπάρξεις του πλανήτη, αλλά ενδέχεται να βλάψουν σοβαρά την υγεία των ποδιών, προειδοποιούν αυστραλοί γιατροί.

Σε άρθρο τους στην «Επιθεώρηση Νευρολογίας, Νευροχειρουργικής & Ψυχιατρικής» (JNNP) περιγράφουν την σπάνια περίπτωση μίας 35χρονης γυναίκας, η οποία χρειάσθηκε τέσσερις ημέρες νοσηλεία στο νοσοκομείο εξαιτίας τους.

Η γυναίκα βρισκόταν μόνη στο σπίτι συγγενών της, τους οποίους βοηθούσε να μετακομίσουν, έχοντας αναλάβει να αδειάσει τα ντουλάπια τους και να συσκευάσει τα πράγματα – μία δουλειά που έκανε καθισμένη οκλαδόν στο πάτωμα.

Καθώς περνούσαν οι ώρες ένιωθε το τζιν να την σφίγγει και να την ενοχλεί ολοένα περισσότερο, αλλά δεν έδωσε σημασία και συνέχισε έως το απόγευμα.

Όταν τελείωσε και θέλησε να επιστρέψει στο σπίτι της, συνειδητοποίησε ότι οι αστράγαλοί της ήταν απίστευτα αδύναμοι, είχε πτώση στους άκρους πόδες και τους ένιωθε μουδιασμένους.

Μπόρεσε να κάνει μόνο λίγα βήματα. Μετά, σκόνταψε και έπεσε στο έδαφος, όπου και παρέμεινε επί αρκετές ώρες έως ότου την βρήκαν οι συγγενείς της.

Αμέσως μεταφέρθηκε στο Βασιλικό Νοσοκομείο της Αδελαϊδας, όπου οι γιατροί αναγκάστηκαν να κόψουν το τζιν για να της το βγάλουν αφού οι άκροι πόδες της ήταν «έντονα οιδηματώδεις» (πάρα πολύ πρησμένοι).

Η γυναίκα είχε επίσης «σοβαρή καθολική αδυναμία των αστραγάλων και των κινήσεων των δακτύλων» και σοβαρή διαταραχή της αίσθησης στους άκρους πόδες, καθώς και στα πέλματα και τα κου ντε πιε, ενώ και τα δύο πόδια της «έκαιγαν».

Όλ’ αυτά οφείλονταν στο ότι το τζιν είχε μειώσει δραματικά την παροχή αίματος στους μυς και στα νεύρα των ποδιών της, με συνέπεια να έχει υποστεί ραβδομυόλυση (είναι η νέκρωση των μυϊκών ινών) και περονιαία και κνημιαία νευροπάθεια (διαταραχή στα νεύρα των δύο οστών της κνήμης).

Μετά από τέσσερις ημέρες νοσηλείας, στη διάρκεια της οποίας της γινόταν εντατική ενδοφλέβια ενυδάτωση, η 35χρονη ανέρρωσε πλήρως και επέστρεψε όρθια στο σπίτι της.

Οι γιατροί γράφουν στην JNNP ότι αυτό που έπαθε ήταν απόρροια της ασφυκτικής πίεσης που ασκούσε το τζιν στους τένοντες των μηρών της, όση ώρα ήταν καθισμένη οκλαδόν.

Στο παρελθόν, τα skinny τζιν έχουν συσχετισθεί με μία άλλη πάθηση που λέγεται παραισθητική μηραλγία και χαρακτηρίζεται από πόνο στην έξω πλευρά του μηρού, εξαιτίας της συμπίεσης ενός νεύρου που εκτείνεται από την σπονδυλική στήλη έως τον μηρό (λέγεται μηροδερματικό νεύρο).

Αν και η μηραλγία αυτή δεν είναι επικίνδυνη όταν συμβαίνει μία φορά, τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια μπορεί να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στο νεύρο.

Ειδικά στους άντρες, εξάλλου, τα πολύ στενά τζιν έχουν συσχετισθεί με προβλήματα αναπαραγωγής.

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι στους λάτρεις των skinny τζιν συμπεριλαμβάνονται πολλοί διάσημοι – από την πριγκίπισσα της Βρετανίας Κέιτ Μίντλετον έως τον Χάρι Στάιλς των «One Direction».

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Πηγή : Web Only
Τα Νέα

Copy link
Powered by Social Snap