school-bored
Εκτύπωση άρθρου

Ασφάλεια – Προστασία – Ευημερία
Κανόνες για ασφαλή χρήση και «παγίδες» του Διαδικτύου4/4/2021

Η ασφάλεια στο Διαδίκτυο προϋποθέτει την τήρηση βασικών κανόνων για ασφαλή χρήση. Η πλειονότητα των εφήβων χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο και για την ψυχαγωγία, δηλαδή για να «κατεβάζει» μουσική, ταινίες και να παίζει παιχνίδια ή για να πιάνει συζήτηση, να ποστάρει μηνύματα, ν’ ανεβάζει φωτογραφίες και stories στο Instagram, το Snapchat, το Tumblr ή ακόμη στο Facebook κτλ. Όλα αυτά, όμως, κάποιες φορές δεν είναι όσο αθώα μπορεί να ακούγονται.

Από τι κινδυνεύουν

Η επικοινωνία μέσω Διαδικτύου έχει υποκαταστήσει – και σε σημαντικό βαθμό έχει αναπληρώσει – την προσωπική επαφή.

Η ανωνυμία του Ίντερνετ καμιά φορά μπορεί να γίνει όχημα για την παγίδευση του παιδιού, μέσα από διάφορες πιθανώς επικίνδυνες ιστοσελίδες, με ακατάλληλο περιεχόμενο ή και την ανάπτυξη σχέσεων με πρόσωπα αμφιβόλου ηθικής ποιότητας ή ύποπτων προθέσεων, επομένως ενίοτε επικίνδυνων.

Το Διαδίκτυο προσφέρει, επίσης, τη δυνατότητα συμμετοχής σε παιχνίδια ρόλων, που μπορεί να το εγκλωβίσουν στην ψευδαίσθηση του εικονικού κόσμου γεμάτου βία με σοβαρές επιπτώσεις.

Ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός εξελίσσεται σε πολύ μεγάλο και σοβαρό ζήτημα και σύμφωνα με διεθνείς στατιστικές απασχολεί κάποια στιγμή το 15% των εφήβων.

Επίσης, από την πολύωρη ή εσφαλμένη χρήση των οπτικοακουστικών μέσων μπορεί να προκληθούν μυοσκελετικά και άλλα προβλήματα υγείας, ενώ η μεγάλης διάρκειας ενασχόληση (πάνω από τρεις ώρες την ημέρα), ειδικά με τα social media, σύμφωνα με αρκετές έρευνες, συνδέεται με προβλήματα ψυχικής υγείας των εφήβων, όπως κατάθλιψη κ.ά.

Τέλος, δεν είναι καθόλου απίθανο, τα παιδιά να αποκτήσουν εθισμό στο Διαδίκτυο, με πολύ σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και, φυσικά, για τις επιδόσεις τους στο σχολείο, αλλά και για την κοινωνική τους ζωή.

Απαραίτητοι οι κανόνες για σωστή χρήση

Ενημερωθείτε με ακρίβεια για τους κινδύνους του Διαδικτύου.

Συζητήστε με τα παιδιά, τόσο τα πλεονεκτήματα, όσο και τους κινδύνους, που μπορεί να κρύβει η τεχνολογία, χωρίς, όμως, να τα τρομάξετε.

Ζητήστε πληροφορίες σχετικά με τα φίλτρα προστασίας, που υπάρχουν στην αγορά, ώστε να προστατεύσετε, ως έναν βαθμό, το παιδί, από ιστοσελίδες που δεν εγκρίνετε.

Συμφωνήστε και δημιουργήστε έναν κατάλογο με τους κανόνες χρήσης του Διαδικτύου, ώστε να αποφεύγονται τυχόν αντιδράσεις.

Ενημερώστε το παιδί για ζητήματα ασφάλειας, για παράδειγμα, γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιεί πιστωτικές κάρτες ή να δίνει προσωπικά στοιχεία και πληροφορίες για την οικογένειά του, χωρίς να σας συμβουλευτεί.

Μιλήστε μαζί του για τους online φίλους και τις δραστηριότητές του, με τον τρόπο που το ρωτάτε και για τις άλλες του δραστηριότητες.

Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να δημιουργούν σχέσεις με συνομηλίκους και στρέψτε τα σε αθλητικές δραστηριότητες.

Προστατέψτε τον ύπνο τους. Έρευνες δείχνουν ότι η χρήση των ψηφιακών μέσων τη νύχτα μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου.

Τέλος, εξετάστε τις δικές σας online συνήθειες. Aν δυσκολεύεστε να ελέγξετε τη χρήση του Διαδικτύου, σκεφτείτε ότι είστε το πιο σπουδαίο μοντέλο ρόλου για το παιδί σας.

Κείμενο: Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος

https://www.besafecoach.vodafone.gr/
Copy link
Powered by Social Snap