Εκτύπωση άρθρου

Πριν τις 21:00 μ.μ.

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας θα πρέπει να πέφτουν για ύπνο νωρίς καθώς έτσι αποτρέπεται ο κίνδυνος να εξελιχθούν σε παχύσαρκους εφήβους, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο The Journal of Pediatrics.

Οι ερευνητές του Κολεγίου Δημόσιας Υγείας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, υποστηρίζουν ότι τα παιδιά που κοιμούνται μετά τις εννέα το βράδυ έχουν διπλάσιο κίνδυνο παχυσαρκίας μετέπειτα στη ζωή τους.

Η Δρ Σαρα Αντερσον και οι συνεργάτες της μελέτησαν στοιχεία για 977 παιδιά που είχαν λάβει μέρος στη μελέτη Study of Early Child Care and Youth Development και περιελάμβανε υγιή βρέφη που είχαν γεννηθεί σε 10 αμερικανικές πόλεις το 1991.

Οι επιστήμονες χώρισαν σε τρεις κατηγορίες το ωράριο ύπνου για παιδιά προσχολικής ηλικίας: 20:00 ή νωρίτερα, μεταξύ 20:00 – 21:00 και μετά τις 21:00 μ.μ. Τα παιδιά ήταν περίπου τεσσεράμισι ετών όταν οι μητέρες τους ανέφεραν το ωράριο ύπνου τους μια συνηθισμένη ημέρα της εβδομάδας.

Όταν πια τα παιδιά ήταν στην εφηβεία, κατά μέσο όρο 15 ετών, το ωράριο ύπνου στην προσχολική ηλικία σχετίστηκε με την παχυσαρκία.

Μόνο ένα στα δέκα παιδιά που κοιμούντουσαν νωρίς ήταν παχύσαρκος έφηβος, συγκριτικά με το 16% των παιδιών της ενδιάμεσης ομάδας και το 23% όσων έπεφταν για ύπνο μετά τις 21:00. Τα μισά παιδιά κοιμόντουσαν μεταξύ 20:00 – 21:00, το ένα τέταρτο πριν τις 20:00 και τα υπόλοιπα αργά.

Όπως εξηγεί η Δρ Αντερσον, για την καλύτερη αξιολόγηση των δεδομένων, οι επιστήμονες επίσης εξέτασαν την αλληλεπίδραση μητέρας και παιδιών στο σπίτι, μέσω βιντεοσκοπημένου υλικού. Ανεξαρτήτως της ποιότητας της σχέσης μητέρας-παιδιού, υπήρχε ισχυρή σχέση μεταξύ του ωραρίου που έπεφταν για ύπνο τα παιδιά και της παχυσαρκίας. Φυσικά, τα παιδιά που κοιμόντουσαν αργά και είχαν την χειρότερη αλληλεπίδραση με την μητέρα είχαν και το χειρότερο σκορ κινδύνου παχυσαρκίας.

Οι ειδικοί παρατήρησαν επίσης ότι, τα παιδιά που κοιμόντουσαν πιο αργά προέρχονταν από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, οι μητέρες ήταν λιγότερο μορφωμένες και δεν άνηκαν στην καυκάσια φυλή.

«Το να βάζεις το παιδί νωρίς στο κρεβάτι δεν αποτελεί εγγύηση ότι θα κοιμηθεί νωρίς, αλλά του δημιουργείς τις συνθήκες ώστε να είναι πιθανό τελικά να κοιμηθεί όσο χρειάζεται για να ξεκουραστεί» σημειώνει η Δρ Αντερσον.

Και προσθέτει ότι η σύσταση για ένα σωστό ωράριο ύπνου των παιδιών προσχολικής ηλικίας μπορεί να γίνει το «όπλο» για την πρόληψη της παχυσαρκίας και μια γενικότερα καλή υγεία δια βίου.

Να σημειωθεί ότι προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πως τα μικρά παιδιά είναι βιολογικά προγραμματισμένα να πέφτουν για ύπνο πριν τις 21:00 το βράδυ.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Copy link
Powered by Social Snap