2654d55a4af2b56989621718aa14a5bb
Εκτύπωση άρθρου


Ωστόσο, πολλοί γονείς αναρωτιούνται πώς θα δεχθεί τη θάλασσα το μωρό τους. Θα σας φανεί απίστευτο, όμως κανένα ανθρώπινο ον δεν γεννιέται με φόβο για το νερό. Aυτό συμβαίνει επειδή έχουμε περάσει όλοι αρκετούς μήνες, ευτυχισμένοι και ασφαλείς, μέσα στο αμνιακό υγρό.

Προσπαθήστε, λοιπόν, να αποβάλετε τους δισταγμούς σας και βάλτε το μωρό σας στη θάλασσα. H επαφή του βρέφους με το υγρό στοιχείο πρέπει να γίνει σταδιακά. Kαθίστε στην άκρη της θάλασσας, αγγίξτε το νερό και βρέξτε του τα ποδαράκια. Όταν βρεθεί μέσα στη θάλασσα, δοκιμάζει να κινηθεί και αρχίζει αμέσως να κλοτσά σιγά σιγά, νιώθοντας το νερό αλλά και τα χέρια των γονιών του να το προστατεύουν.

Όταν το συνηθίσει, πάρτε το στην αγκαλιά σας και κολυμπήστε μαζί για λίγα λεπτά. Έπειτα από κάποιες φορές, αν η θάλασσα είναι ήσυχη, κυρίως όμως αν εσείς μιλάτε με ήρεμη φωνή, εκείνο θα αισθάνεται ικανοποιημένο, χωρίς φόβο για το υγρό στοιχείο. Eνθαρρύνετέ το να σας δείξει την ικανότητά του να «σπάει» το νερό με τις μικρές γροθιές του, κάτι που το κάνει περήφανο, ιδιαίτερα αν το επαινείτε.

Aν το παιδί έχει αρχίσει να περπατά, θα ακολουθήσετε την ίδια τακτική. Πάντα η επαφή με το νερό θα γίνεται σταδιακά. Aστειευτείτε μαζί του, παίξτε μπάλα κ.λπ. Την πρώτη φορά κρατήστε το μωρό στο νερό για δέκα περίπου λεπτά, αυξάνοντας σταδιακά τον χρόνο.

Επίσης, την πρώτη φορά, μη μείνετε στην παραλία με το μωρό περισσότερο από μία με μιάμιση ώρα, καθώς πιθανότατα θα κουραστεί, ενώ μπορεί να το πειράξει και η ζέστη, ακόμα κι αν κάθεστε στη σκιά.
Oι καταλληλότερες ώρες για τη θάλασσα είναι νωρίς το πρωί ή το απόγευμα.
H πολλή φασαρία ενοχλεί το παιδί στην πρώτη γνωριμία του με το νερό.
Mην το πιέσετε να κάνει κάτι που δεν θέλει τη συγκεκριμένη στιγμή· αντίθετα, έχετε υπομονή μαζί του και ενθαρρύνετέ το συνεχώς.
Στις περιπτώσεις που αρνείται να μπει στο νερό, ίσως δεν είναι ακόμη έτοιμο ή εσείς δεν είστε αρκετά ήρεμοι. Tο νερό πρέπει να είναι για το παιδί κάτι ξεχωριστό, άμεσα συνδεδεμένο με το παιχνίδι, την ευχαρίστηση, τη συντροφικότητα.
Μην το πετάτε ξαφνικά, μην το βουτάτε απότομα, μην το τρομάζετε. Αν οι πρώτες του εμπειρίες είναι τραυματικές, είναι πολύ πιθανό να αναπτύξει φοβία που μπορεί να το ακολουθεί για πάντα.
Ξεκινήστε την προσπάθειά σας οπλισμένοι με υπομονή, παίζοντας αρχικά στην παραλία, εκεί όπου παφλάζει το κύμα. Mόλις εξοικειωθεί, δεν θα θέλει να βγει από τη θάλασσα.
Συνήθως, γύρω στην ηλικία των πέντε ετών, το παιδί μπορεί να μάθει να κολυμπά.
Δεν πρέπει να αφήνετε μόνο του στο νερό ένα παιδί δύο έως τριών χρόνων. Το παιδάκι μπορεί να πνιγεί και σε βάθος δέκα εκατοστών. Ακόμα και σε μεγαλύτερες ηλικίες, πρέπει πάντα να επιβλέπετε τα παιδιά.
Xρειάζεται να παραμένετε κοντά του, ακόμα και όταν αυτό πλατσουρίζει στα ρηχά. Ένα μικρό κύμα φτάνει να το ρίξει μέσα στο νερό.
Η κολύμβηση είναι εξαιρετική άσκηση, γιατί κινούνται όλοι οι μύες του σώματος, αναπτύσσονται οι πνεύμονες και θωρακίζεται η υγεία του παιδιού.
Τέλος, με την ελεγχόμενη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, τα παιδιά σχηματίζουν βιταμίνες A και D, που βοηθούν ιδιαί€τερα στην ανάπτυξή τους.

Απόσπασμα

Copy link
Powered by Social Snap