Εκτύπωση άρθρου

Είναι η στάση των γιατρών προς τους αδύνατους ανθρώπους διαφορετική απ’ ό,τι σε εκείνους που έχουν περιττά κιλά; Ως φαίνεται ναι, σύμφωνα με τα ευρήματα ολοένα περισσότερων μελετών.

Η πιο πρόσφατη από αυτές διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Τζωνς Χόπκινς και δημοσιεύθηκε το 2013 στην επιθεώρηση «Obesity».

Οι ερευνητές είχαν ζητήσει από 39 ιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης και 208 από τους ασθενείς τους να καταγράψουν τις συζητήσεις τους, για να αξιολογήσουν την συμπεριφορά τους και να δουν εάν επηρέαζε την επικοινωνία μεταξύ τους.

Οι περισσότεροι από τους ασθενείς ήσαν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι (μόνο οι 28 είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος), αλλά η ιατρική επίσκεψη δεν αφορούσε το σωματικό βάρος αλλά την αρτηριακή πίεσή τους.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η αντιμετώπιση των ασθενών από τους γιατρούς ήταν στο μεγαλύτερο βαθμό η ίδια – τουλάχιστον όσον αφορά τη διάρκεια της επίσκεψης και τα θέματα που συζητήθηκαν.

Εντούτοις, οι ηχογραφημένες συνομιλίες κατέδειξαν μία εντυπωσιακή διαφορά: οι γιατροί ήταν πιο συμπονετικοί και «ζεστοί» με τους αδύνατους ασθενείς, κάνοντας απλά σχόλια που έδειχναν ενδιαφέρον και φιλοφρονήσεις οι οποίες προσπαθούσαν να τονώσουν την διάθεση και την αυτοπεποίθησή τους.

Αν και το να πει ένας γιατρός στον ασθενή του «χαίρομαι που αισθάνεσαι καλύτερα» ή «σε καταλαβαίνω» δεν μοιάζει πολύ, αυτού του είδους τα σχόλια απουσίαζαν εκκωφαντικά από τις συζητήσεις τους με τους υπέρβαρους και τους παχύσαρκους ασθενείς.

Επιπλέον, είναι καλά τεκμηριωμένο πως όταν οι γιατροί συμπεριφέρονται ανθρώπινα και με ζεστασιά στους ασθενείς τους, αυξάνονται οι πιθανότητες συμμόρφωσης με την θεραπευτική αγωγή και έτσι οι πιθανότητες καλύτερης έκβασης της υγείας τους.

Οι μετριοπαθείς

Ένα χρόνο νωρίτερα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον είχαν δημοσιεύσει στην επιθεώρηση «PLoS One» μεγάλη δημοσκόπηση που επίσης είχε αποκαλύψει ότι πολλοί γιατροί προτιμούν τους αδύνατους ασθενείς.

Στη δημοσκόπηση, που είχε διεξαχθεί μέσω online ερωτηματολογίου, είχαν συμμετάσχει σχεδόν 400.000 εθελοντές, οι 2.000 εκ των οποίων ήσαν γιατροί. Τόσο αυτοί, όσο και το ευρύ κοινό είχαν εκφράσει σαφή προτίμηση προς τους αδύνατους ανθρώπους.

Ωστόσο, υπήρχαν διαφοροποιήσεις: οι γιατροί που δήλωσαν ότι οι ίδιοι είναι λιποβαρείς, με φυσιολογικό βάρος ή υπέρβαροι επέδειξαν ισχυρότερη δυσφορία για τους παχύσαρκους ανθρώπους, ενώ όσοι γιατροί δήλωσαν παχύσαρκοι είχαν πιο μετριοπαθείς απόψεις. Επιπλέον, οι γυναίκες γιατροί φάνηκε να κάνουν λιγότερες διακρίσεις απ’ όσες οι άνδρες συνάδελφοί τους.

Ανάλογα ευρήματα είχε το 2010 μελέτη σε φοιτητές ιατρικών σχολών, που είχε δημοσιευθεί στην «Διεθνή Επιθεώρηση Παχυσαρκίας» (IJO). Όπως είχε δείξει, οι μέλλοντες γιατροί ήσαν αρνητικά προδιατεθειμένοι απέναντι στους υπέρβαρους και παχύσαρκους ανθρώπους, ακόμα και όταν δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας και τα ευρήματά σε όλες τις εξετάσεις τους ήσαν φυσιολογικά.

Οι αρνητικές εξαιρέσεις

Το καλό σε όλες αυτές – και σε άλλες – μελέτες είναι ότι στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων οι προσωπικές προτιμήσεις δεν εμποδίζουν τους γιατρούς να φροντίσουν σωστά τους ασθενείς τους. Υπάρχουν όμως και θλιβερές εξαιρέσεις.

Τον Αύγουστο του 2012, λ.χ., μία παθολόγος από τη Βοστώνη προκάλεσε κύμα αντιδράσεων όταν αρνήθηκε να δεχθεί μία ασθενή διότι ήταν παχύσαρκη. Όπως είχε τότε δηλώσει η 60χρονη Ida Davidson, απευθύνθηκε στην δρα Helen Carter για ένα τσεκ απ ρουτίνας, αλλά εκείνη της απάντησε ότι θα έπρεπε να ζυγίζει λιγότερα από 90 κιλά για να ασχοληθεί μαζί της.

«Δεν την έδιωξα, αντιθέτως της είπα ότι θα χαρώ να ασχοληθώ μαζί της μόλις χάσει λίγο βάρος» δήλωσε κυνικά η γιατρός στον τηλεοπτικό σταθμό WCBV-TV.

Παρομοίως, το 2011 η εφημερίδα «South Florida Sentinel» δημοσίευσε δημοσκόπηση που έδειξε ότι από τους 105 τοπικούς γυναικολόγους, οι 14 αρνούνται να δουν παχύσαρκες ασθενείς, επικαλούμενοι έλλειψη του κατάλληλου ιατρικού εξοπλισμού.

«Η παχυσαρκία δεν έχει μόνο σοβαρές σωματικές επιπτώσεις, αλλά επηρεάζει την ψυχολογία και την κοινωνική ζωή του ασθενούς», σχολιάζει ο γενικός χειρουργός δρ Γιώργος Σπηλιόπουλος.

«Οι ασθενείς συχνά παραπονιούνται ότι ο ιατρός που επισκέπτονται για κάποιο άσχετο με την παχυσαρκία θέμα υγείας είναι ιδιαίτερα επικριτικός με το βάρος τους, σε σημείο που εστιάζει περισσότερο σε αυτό παρά στο πρόβλημα που τους απασχολεί και εκείνοι νοιώθουν προσβεβλημένοι, με συνέπεια συχνά να σταματούν να τον επισκέπτονται.

»Αυτό έχει σε ορισμένες περιπτώσεις σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους, διότι παύουν να συμμορφώνονται με τις οδηγίες του».

Και συνεχίζει: «Οι γιατροί είναι μέρος του πληθυσμού και ορισμένοι επηρεάζονται από τις επικρατούσες κοινωνικές αντιλήψεις για το πλεονάζον βάρος.

»Ωστόσο λόγω του ιερού ρόλου των γιατρών, θα πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι η παχυσαρκία είναι ένα σύνθετο πρόβλημα που δεν είναι εφικτό να θεραπευτεί με ένα χάπι και ότι απαιτείται χρόνος, καλή ψυχολογία και σοβαρή υποστήριξη για να αντιμετωπιστεί».

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Πηγή : Web Only
Τα Νέα

Copy link
Powered by Social Snap