apantiseis eidikou
Εκτύπωση άρθρου

Παιδί και νέοι γονείς 

Φεβρουάριος 2014 – Τεύχος 182

Απαντά η Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος -Συγγραφέας

Ερώτηση 

Πρόσφατα ανακάλυψα την 5χρονη κόρη μου και τον 4χρονο ξάδελφό της να παίζουν το παιχνίδι του γιατρού . Αναστατώθηκα και δεν ήξερα τι να κάνω . Στην αρχή δεν είπα κάτι αλλά μετά από λίγες μέρες πάλι τα ίδια . Πώς να το χειριστώ;

Απάντηση 

Το παιχνίδι του  γιατρού είναι πολύ συνηθισμένο στα παιδιά αυτής της ηλικίας και όχι μόνο.

Mε αυτό τον τρόπο, εξερευνούν το σώμα τους και ανακαλύπτουν τις περιοχές εκείνες που συνήθως καλύπτονται από τα ρούχα.

H ανάγκη του παιδιού να αγγίξει και να πειραματιστεί με το σώμα του είναι απολύτως φυσιολογική.

Aν δείξετε ότι ενοχλείστε με τα παιχνίδια αυτά ή αυθόρμητα το μαλώσετε αναρωτιέται: «Γιατί στη μαμά δεν αρέσουν  τα παιχνίδια μου;» «Τι προσπαθούν να μου κρύψουν;» Έτσι δημιουργούνται οι πρώτες παρανοήσεις και η ενοχή σχετικά με τη σεξουαλικότητα .

Πείτε στο παιδί με ηρεμία  ότι «σεβόμαστε τον εαυτό μας, δεν δείχνουμε το σώμα μας σε κανέναν ούτε αφήνουμε κανένα να μας το αγγίξει, εκτός από τη μαμά και τον μπαμπά, αν υπάρχει λόγος».

Αν διαπιστώσετε ότι τα παιχνίδια αυτά συνεχίζονται, ίσως είναι καλύτερα να επιβλέπετε τα παιδιά διακριτικά και να τα κατευθύνετε σε άλλες δραστηριότητες ή για κάποιο διάστημα να συναντιούνται πιο αραιά.

2η 

Ερώτηση 

Ο γιός μου που είναι 2 χρονών θέλει να τρώει μαζί μας αλλά μόνος του, όμως όσες φορές γίνεται αυτό τα κάνει όλα χάλια. Να συνεχίζω να τον ταϊζω;

Απάντηση 

Περίπου στα 2 χρόνια τα παιδιά μπορούν να τρώνε με τους γονείς γιατί το ωράριο τους  μοιάζει περισσότερο με το δικό μας. Μάλιστα επιζητούν  να φάνε μόνα τους και από τις πρώτες λέξεις που λένε είναι : « Μόνο…».

Τρώγοντας  με τους γονείς,  το παιδί νιώθει σημαντικό μέλος της οικογένειας.

Συμφιλιωθείτε όμως με την ιδέα ότι το παιδί σας θα λερώσει τα ρούχα του και μην εκπλαγείτε αν, στην αρχή τουλάχιστον, κάποιες φορές βουτήξει τα χέρια του μέσα στο πιάτο.

Tα παιδιά μαθαίνουν με τη μίμηση και, αν το μικρό τρώει μαζί σας, θα παρατηρήσει πώς τρώτε, τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεστε το κουτάλι.

Να το επιβραβεύετε για την προσπάθειά του και να καθιερώσετε το οικογενειακό τραπέζι, ακόμα κι αν είναι παρών μόνον ο ένας από τους δύο γονείς.

Να θυμάστε ότι η ώρα του φαγητού είναι χρόνος επικοινωνίας για όλη την οικογένεια.

 

 

 

Copy link
Powered by Social Snap