Εκτύπωση άρθρου

Πρόωρη γήρανση της μήτρας

Η έλλειψη βλαστοκυττάρων στα τοιχώματα της μήτρας προκαλεί σε χιλιάδες γυναίκες επαναλαμβανόμενες αποβολές, υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Stem Cells.

Συγκεκριμένα, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Γουάργουικ παρατήρησε ότι το τοίχωμα της μήτρας γυναικών με ιστορικό επαναλαμβανόμενων αποβολών της κύησης ήταν «ήδη ελαττωματικό» πριν την εγκυμοσύνη.

Οι ερευνητές μελέτησαν δείγματα που είχαν δωρίσει 183 γυναίκες στην Ερευνητική Κλινική Εμφύτευσης στο Κοβεντρι.

Μία στις 100 γυναίκες που προσπαθούσε να συλλάβει υπέστη επαναλαμβανόμενες αποβολές, δηλαδή απώλεια τριών ή περισσότερων διαδοχικών κυήσεων.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι μια έλλειψη βλαστοκυττάρων ήταν η πιθανότερη αιτία της επιταχυνόμενης γήρανσης του τοιχώματος της μήτρας, η οποία συντελούσε στην απώλεια των κυημάτων.

«Από τις κυτταρικές καλλιέργειες των γυναικών με ιστορικό τριών ή περισσότερων διαδοχικών αποβολών διαπιστώσαμε ότι τα γηράσκοντα κύτταρα στο τοίχωμα της μήτρας δεν έχουν την ικανότητα να προετοιμάσουν κατάλληλα τη μήτρα για την εγκυμοσύνη» εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής και καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας στο βρετανικό πανεπιστήμιο Δρ Τζαν Μπροσενς.

Ο ερευνητής εικάζει ότι στο μέλλον θα μπορέσει να διορθωθεί αυτό το «ελάττωμα» πριν οι γυναίκες αποπειραθούν να τεκνοποιήσουν.

Η καθηγήτρια Σιομπαν Κιουενμπι, συγγραφέας της μελέτης, με 20ετή εμπειρία στην μελέτη των αποβολών πιστεύει ότι η ανακάλυψη αυτή μπορεί να προσφέρει βάσιμες ελπίδες στις γυναίκες με ιστορικό επαναλαμβανόμενων αποβολών. «Η πραγματική πρόκληση θα είναι να αναπτύξουμε στρατηγικές για την αύξηση της λειτουργικότητας των βλαστοκυττάρων στα τοιχώματα της μήτρας» εξηγεί.

Ήδη οι ερευνητές σχεδιάζουν να ξεκινήσουν μια πιλοτική μελέτη με στόχο την βελτίωση των τοιχωμάτων της μήτρας. Ο στόχος είναι διπλός: να βελτιωθεί ο μηχανισμός έγκαιρου εντοπισμού των γυναικών που κινδυνεύουν από διαδοχικές αποβολές και παράλληλα με φαρμακευτικές και άλλες παρεμβάσεις να ενισχυθεί η διαδικασία εμφύτευσης του εμβρύου στη μήτρα.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Copy link
Powered by Social Snap