kinito smartphone1 200x100
Εκτύπωση άρθρου


Ερευνητές αμερικανικού πανεπιστημίου αναπτύσσουν νέες τεχνολογίες για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και άλλων διαταραχών-όπως smart phone που θα αξιολογεί τη διάθεση του χρήστη.

Ερευνητές του Northwestern University, στο Σικάγο, δηλώνουν ότι οι νέες εφευρέσεις μπορούν ενδεχομένως να επιτρέψουν στους ασθενείς να παρακάμψουν τις παραδοσιακές εβδομαδιαίες συνεδρίες και να προσφέρουν άμεση στήριξη και πρόσβαση σε πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό.

Ο ψυχολόγος David Mohr, του Northwestern’s Feinberg School, δήλωσε ότι οι συγκεκριμένες νέες προσεγγίσεις θα μπορούσαν να προσφέρουν νέες επιλογές αντιμετώπισης σε ανθρώπους που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε παραδοσιακές υπηρεσίες ή που δεν νιώθουν άνετα με την ψυχοθεραπεία. Μπορούν επίσης να προσφερθούν σε σημαντικά χαμηλότερο κόστος, που τις καθιστά περισσότερο ζωτικές σε μια εποχή περιορισμένων πηγών.

Τα σχέδια του κέντρου περιλαμβάνουν:

Smart phone που αξιολογεί τη διάθεση

Χρησιμοποιώντας τεχνολογία που ονομάζεται Mobilyze!, ένα smart phone φάνηκε πως μειώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης μετά από δοκιμή σε μικρή ποιοτική έρευνα.

Η τεχνολογία εντοπίζει συμπτώματα κατάθλιψης διαβάζοντας στοιχεία αισθητήρα στο τηλέφωνο, για να μεταφράσει το μέρος που βρίσκεται κάποιος, το επίπεδο δραστηριότητας, το κοινωνικό περιβάλλον και τη διάθεση. Το τηλέφωνο μαθαίνει τις συνήθειες κάποιου, όπως πόσο συχνά τηλεφωνεί και λαμβάνει e-mails. Μπορεί να εντοπίσει τη μη πραγματοποίησή τους και αν ενδεχομένως βρίσκεται ο χρήστης απομονωμένος στο σπίτι. Στη συνέχεια στέλνει μήνυμα στο χρήστη υποδεικνύοντας να δει ή να τηλεφωνήσει σε φίλους. Ωθώντας ανθρώπους να αυξήσουν τις συμπεριφορές που είναι ευχάριστες ή ανταποδοτικές, πιστεύουν οι ερευνητές ότι το Mobilyze! θα βελτιώσει τη διάθεσή τους, δήλωσε ο Mohr. Δημιουργείται ένας κύκλος θετικής επίδρασης. Κάποιος ενθαρρύνεται να δει τους φίλους του, στη συνέχεια διασκεδάζει και επιθυμεί να το επαναλάβει. Η απομόνωση στο σπίτι έχει την αντίθετη επίδραση και προκαλεί καθοδικό σπιράλ.

Μπουκάλι φαρμάκου που παρακολουθεί τη χρήση των χαπιών

Αναπτύσσεται μπουκάλι φαρμάκου που θα παρακολουθεί την καθημερινή δόση αντικαταθλιπτικών ενός ασθενή με υπενθύμιση να τα λαμβάνει. Αποτελεί μέρος συστήματος που περιλαμβάνει εφαρμογή κινητού που θα παρακολουθεί τα συμπτώματα του ασθενούς και τις παρενέργειες του φαρμάκου και θα παρέχει εξατομικευμένες συμβουλές για την επίλυση των προβλημάτων.

Στη συνέχεια οι πληροφορίες αποστέλλονται στον γιατρό με μια σύσταση, όπως αλλαγή στη δοσολογία ή το φάρμακο. Το σύστημα θα χρησιμοποιηθεί επίσης για τη βελτίωση της συμμόρφωσης στην αγωγή ασθενών με σχιζοφρένεια και HIV.

Ο Mohr δήλωσε ότι άνθρωποι των οποίων η κατάθλιψη αντιμετωπίζεται από ειδικούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης συχνά δεν έχουν πολύ καλή πορεία, εν μέρει επειδή οι ασθενείς δεν λαμβάνουν τα φάρμακά τους και επειδή δεν παρακολουθούνται τόσο συχνά ώστε να βελτιστοποιήσουν τη φαρμακευτική αγωγή και τη δοσολογία όταν είναι αναγκαίο. Το νέο μπουκάλι αντιμετωπίζει και τα 2 θέματα.

Ψηφιακοί προπονητές που θα διδάσκουν στους εφήβους κοινωνικές δεξιότητες

Αναπτύσσεται από ερευνητές του University of Southern California το πρωτότυπο για ψηφιακό προπονητή που θα παίζει ρόλους με εφήβους για να τους διδάξει κοινωνικές δεξιότητες και τρόπους διεκδίκησης, καθώς και αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Μοιάζει με παιχνίδι, καθιστώντας ευκολότερη τη συμμετοχή των εφήβων σε αντίθεση με παρεμβάσεις online που μοιάζουν με μελέτη. Όταν οι άνθρωποι έχουν την αυτοπεποίθηση και τις ικανότητες να ελέγχουν καλύτερα τις δύσκολες διαπροσωπικές σχέσεις, είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίζουν κατάθλιψη.

Πρόγραμμα στον υπολογιστή για καρκινοπαθείς

Αναπτύσσεται κοινωνικό δίκτυο σε υπολογιστή για να βοηθά τους καρκινοπαθείς να στηρίζει ο ένας τον άλλο για να ρυθμίσουν το στρες και την κατάθλιψη. Ο ερευνητής δήλωσε ότι είναι πιο πιθανό οι άνθρωποι να ακολουθούν ένα πρόγραμμα σε υπολογιστή αν γνωρίζουν ότι κάποιος που σέβονται ή συμπαθούν μπορεί να δει αυτό που κάνουν.

Οι άνθρωποι μπορούν να λάβουν πληροφορίες από την ομάδα, να μοιραστούν στόχους και να εξετάσουν αν άλλα μέλη είναι εκτός υπολογιστή για μεγάλο διάστημα.

iatronet. gr

Copy link
Powered by Social Snap