trejimo
Εκτύπωση άρθρου

Ενας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να μειώσει την επιθετικότητα της νόσου, τον κίνδυνο υποτροπής, αλλά και τις παρενέργειες των θεραπειών
 
Η υγιεινή διατροφή και η συστηματική γυμναστική μπορεί να έχουν ξεχωριστή σημασία για τους άνδρες με καρκίνο του προστάτη καθώς υπάρχουν ισχυρές επιστημονικές ενδείξεις ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να μειώσει την επιθετικότητα της νόσου, τον κίνδυνο υποτροπής, αλλά και τις παρενέργειες των θεραπειών.

Ο δρ Ηρακλής Πούλιας, χειρουργός – ουρολόγος, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, εξηγεί ποιες βελτιώσεις στον τρόπο ζωής μπορεί να βοηθήσουν τους ασθενείς.

Υγιές βάρος. Υπάρχουν ισχυρά στοιχεία ότι οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι άνδρες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν επιθετικό ή προχωρημένο (μεταστατικό) καρκίνο προστάτη. Οι πιθανότητες εξέλιξης του καρκίνου μετά την εγχείρηση ή την ακτινοθεραπεία επίσης μπορεί να είναι αυξημένες σε αυτούς, ενώ η ορμονική θεραπεία μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματική.

Αντιθέτως, το υγιές βάρος μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειρισθείτε καλύτερα ή να ελαττώσετε μερικές από τις παρενέργειες των θεραπειών, όπως τα προβλήματα ούρησης έπειτα από προστατεκτομή.

Πρόβλημα μπορεί να υπάρξει και στους λιποβαρείς άνδρες. Οι πολύ αδύνατοι άνδρες διατρέχουν, μεταξύ άλλων, αυξημένο κίνδυνο απώλειας οστικής μάζας, ο οποίος όμως παρατηρείται και με ορισμένα είδη ορμονοθεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη.

Ετσι, οι άνδρες που κάνουν ορμονοθεραπεία και ταυτοχρόνως είναι πολύ αδύνατοι μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης και καταγμάτων εξαιτίας της.

Υγιεινή διατροφή. Μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα τρόφιμα μπορεί να ωφελούν τους άνδρες με καρκίνο προστάτη, μειώνοντας λ.χ. τις πιθανότητες εξάπλωσης της νόσου ή συμβάλλοντας στην καλύτερη διαχείριση των παρενεργειών των θεραπειών.

Άλλα τρόφιμα όμως ενδέχεται να δρουν επιβαρυντικά σε μεγάλες ποσότητες, επομένως πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

Στα τρόφιμα που μπορεί να βοηθήσουν συμπεριλαμβάνονται η σόγια, τα όσπρια (φακές, φασόλια κ.λπ.), το πράσινο τσάι, οι τομάτες (ωμές ή μαγειρεμένες), το καρπούζι, τα σταυρανθή λαχανικά (μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, σπανάκι κ.λπ.) και ο χυμός ροδιού (χωρίς προσθήκη ζάχαρης).

Στα τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο συμπεριλαμβάνονται το κρέας και τα προϊόντα κρέατος (ειδικά τα ψητά στα κάρβουνα, στο γκριλ και τα τηγανητά, καλό είναι να τα περιορίσετε σημαντικά και να τα αντικαταστήσετε με ψάρια ή πουλερικά, βραστά ή ψημένα στον φούρνο χωρίς γκριλ), τα λιπαρά (να περιορίσετε τα κορεσμένα, ζωικής προελεύσεως λίπη και να προτιμάτε τα φυτικής προελεύσεως, ιδίως το ελαιόλαδο), το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα (εκτός κι αν ένας ασθενής κάνει ορμονοθεραπεία, οπότε χρειάζεται έξτρα ασβέστιο).

Άσκηση. Η συστηματική γυμναστική μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη διαχείριση ορισμένων παρενεργειών της αντικαρκινικής θεραπείας και να καταπραΰνει τα αισθήματα άγχους ή κατάθλιψης που πολύ συχνά εκδηλώνουν οι ασθενείς. Ενδέχεται επίσης να επιβραδύνει τον ρυθμό ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων.

Ως φυσική δραστηριότητα θεωρείται κάθε κίνηση που αναγκάζει το σώμα να χρησιμοποιήσει ενέργεια (θερμίδες), επομένως δεν είναι απαραίτητο να πηγαίνει κανείς στο γυμναστήριο για να ωφεληθεί. Ακόμα και το περπάτημα και η φροντίδα του κήπου (που απαιτεί λ.χ. ορθοστασία, σκύψιμο ή/και σκάλισμα), μπορεί να βοηθήσουν.

Διακοπή του καπνίσματος. Μελέτες έχουν δείξει ότι η συνέχιση του καπνίσματος μετά τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη μπορεί να αυξάνει τις πιθανότητες εξέλιξης και εξάπλωσης της νόσου – όσο περισσότερο καπνίζει κανείς τόσο περισσότερο κινδυνεύει.

Επιπλέον υπάρχει αυξημένος κίνδυνος υποτροπής του καρκίνου μετά την προστατεκτομή ή την ακτινοθεραπεία, ενώ η δραστικότητα της χημειοθεραπείας μπορεί να μειωθεί σημαντικά.

Αντιθέτως, η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να ελαττώσει τους κινδύνους αυτούς, καθώς και τις παρενέργειες των θεραπειών (λ.χ. τα προβλήματα ούρησης μετά την ακτινοθεραπεία ή ο κίνδυνος οστεοπόρωσης με την ορμονοθεραπεία μπορεί να είναι λιγότερα αν δεν καπνίζετε).

Ρεπορτάζ: Ρούλα Τσουλέα
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

Copy link
Powered by Social Snap