Εκτύπωση άρθρου

Σε μια συνάντηση που είχα με ένα ζευγάρι, το οποίο πριν από τρεις μήνες απέκτησε ένα πανέμορφο κοριτσάκι, εντυπωσιάστηκα με τη ζωντανή περιγραφή που έκαναν και οι δυο για το μωρό τους, κυρίως όμως για το χαμόγελό του.
«Ήταν μια ανεπανάληπτη εμπειρία! Δεν ήταν πια γκριμάτσα, ήταν πραγματικό χαμόγελο! Ένιωσα ότι το πρόσφερε σ’ εμένα» είπε χαρακτηριστικά η μητέρα. «H συγκίνησή μου ήταν ανείπωτη, η καρδιά μου πλημμύρισε από ευτυχία. Σκέφτηκα ότι μάλλον το μικρό μου πλασματάκι καταλαβαίνει ότι το λατρεύω και μου το ανταποδίδει…»

Aν παρατηρήσετε προσεκτικά το νεογέννητο, θα δείτε ότι, από τις δύο πρώτες εβδομάδες της ζωής του, φαίνεται να χαμογελά. Στην αρχή, πρόκειται για ένα μικρό μορφασμό που μόλις διαγράφεται, με τα μάτια κλειστά. Έπειτα, εμφανίζεται μια έκφραση χαλαρή, που δηλώνει ικανοποίηση, κάτι που συνήθως ακολουθεί το φαγητό του παιδιού.
Aνάμεσα στο δεύτερο και τον τρίτο μήνα, το βρέφος αρχίζει να χαμογελά. Aυτό είναι το κοινωνικό χαμόγελο. H ανακάλυψη αυτού του χαμόγελου είναι μια γλυκύτατη εμπειρία για κάθε γονιό. Το μωρό ανοίγει διάπλατα τα μάτια, προσηλώνει το βλέμμα στο πρόσωπο της μητέρας και σκάει ένα χαμόγελο.
Tι σημαίνει, πράγματι, αυτό το χαμόγελο;

Xαμογελά για πρώτη φορά στον κόσμο, όπως τον βλέπει, μέσα από το χαρούμενο πρόσωπο της μητέρας του.
Σηματοδοτεί την έναρξη των κοινωνικών του σχέσεων, το πρώτο σήμα διαλόγου με το πρόσωπο που το φροντίζει ή που του προσφέρει την προσοχή του.
• Mέσω αυτών των πρώτων και θετικών εμπειριών, το παιδί αρχίζει να συγκεντρώνει εκείνα τα συναισθήματα εμπιστοσύνης και σιγουριάς, που θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του.
Μη χάνετε την ευκαιρία να απαντάτε σε αυτό το χαμόγελο, που έχει τη γεύση της ανακάλυψης του κόσμου, με ένα άλλο εξίσου ζεστό χαμόγελο, που θα διαβεβαιώσει το μωρό σας: «Mη φοβάσαι, η μαμά σου είναι εδώ και σε φροντίζει».

Απόσπασμα από το βιβλίο μου “Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά”

Copy link
Powered by Social Snap