Εκτύπωση άρθρου

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία για την Παγκόσμια Ημέρα μη Καπνίσματος

Την ανάγκη εφαρμογής των υφιστάμενων νόμων σχετικά με την απαγόρευση του καπνίσματος στα δημόσια κτίρια, υπογραμμίζει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, στο πλαίσιο της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας μη Καπνίσματος.

Σημειώνει ότι παρόλο που έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη μείωση του ποσοστού των καπνιστών στη χώρα μας (βρίσκεται κάτω από το 38%), υπάρχει ακόμα πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει, μέχρι να αντιμετωπιστούν ριζικά τα ζητήματα δημόσιας υγείας και μόλυνσης του περιβάλλοντος που οφείλονται στην καπνιστική συνήθεια.

Η ΕΑΕ επισημαίνει την ανάγκη άμεσης εφαρμογής του άρθρου για «Τη συσκευασία και σήμανση των προϊόντων καπνού» δηλ. της διάθεσης των τσιγάρων μόνο σε ομοιόμορφα πακέτα, όπου το μεγαλύτερο ποσοστό της εξωτερικής επιφάνειας τους να καλύπτεται από εικόνες, γραφήματα ή άλλες προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία. Συνιστά την απαγόρευση του καπνίσματος σε ορισμένους ανοικτούς χώρους όπου συχνάζει μεγάλος αριθμός ατόμων και κυρίως παιδιά (π.χ. παιδικές χαρές, πλατείες, παραλίες, ανοικτούς χώρους διασκέδασης κ.ά).

Καλεί την κυβέρνηση να καταπολεμήσει με συστηματικό τρόπο το λαθρεμπόριο καπνού, που, όπως εκτιμά, είναι δυνατό να ενταθεί εξαιτίας της περαιτέρω αύξησης της τιμής των καπνικών προϊόντων, να αντιμετωπίσει ριζικά το πρόβλημα της μόλυνσης από τα τοξικά απόβλητα που είναι τα αποτσίγαρα ( γόπες) και να ενισχύσει τους αγρότες με αποδοτικές εναλλακτικές προς τον καπνό καλλιέργειες.

«Προς τους φίλους καπνιστές»:

    Το κάπνισμα είναι εξάρτηση που σας στοιχίζει χρόνια και ποιότητα ζωής, επισημαίνει η ΕΑΕ. Το «ξέρω κάποιον που κάπνιζε και έφτασε τα 100» είναι σήμερα μία διόλου έξυπνη δικαιολογία, αφού γνωρίζουμε πως σ’ όλο τον κόσμο κάθε χρόνο πεθαίνουν πρόωρα 6.000.000 άνθρωποι εξαιτίας του καπνίσματος. Οι μισοί καπνιστές θα πεθάνουν εξαιτίας της ανθυγιεινής συνήθειας τους ( Στοιχεία από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας).
    Προσπαθήστε να το κόψετε. Τυχόν αποτυχίες σας δεν είναι δείγμα προσωπικής αδυναμίας, αλλά χρήσιμες εμπειρίες για την επόμενη επιτυχή προσπάθεια σας. Μη διστάζετε να ζητήσετε βοήθεια και στήριξη για να απαλλαγείτε από το κάπνισμα.
    Η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν καπνίζει, γι’ αυτό και όταν καπνίζετε δίπλα σε άλλους ανθρώπους τους προκαλείτε μεγάλη ενόχληση και ζημιά στην υγεία τους.
    Αν έχετε παιδιά μην καπνίζετε μπροστά τους, στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο. Δεν γίνεστε πιστευτοί λέγοντας πόσο τ’ αγαπάτε και πόσο αγωνίζεστε για να μην τους λείψει τίποτα, όταν ταυτόχρονα τους υποσκάπτετε την υγεία με την καπνιστική συμπεριφορά σας.
    Το κάπνισμα εκτός από την υγεία βλάπτει και τα οικονομικά σας. Αν ένας καπνιστής από την ηλικία των 18 έως την ηλικία συνταξιοδότησης του έβαζε σ’ έναν κουμπαρά τα χρήματα που ξόδεψε σε τσιγάρα, σήμερα θα είχε διπλάσια εξασφαλισμένη σύνταξη 760€ ( εθνική + εξοικονόμηση) που θα την απολάμβανε για πολλά περισσότερα και πιο δραστήρια χρόνια ζωής.

Προς την πλειοψηφία των Ελλήνων που δεν καπνίζουν:

    Διεκδικήστε το δικαίωμα να αναπνέετε αέρα χωρίς καπνό. Προστατέψτε την υγεία σας και μην αποδέχεστε αδιαμαρτύρητα το ρόλο του παθητικού καπνιστή. Κανείς δεν επιτρέπεται να σας κάνει κακό. Απαιτήστε από τους πολιτικούς, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους συναδέλφους σας στη δουλειά, τους ιδιοκτήτες καταστημάτων και τους παρανομούντες πολίτες να συμμορφωθούν με τους νόμους.

Προς τους νέους:

    Ωραίος τύπος είναι αυτός που μπορεί να πει όχι. Αυτός που αρνείται να αναπνέει καμένα φύλα με χλωρίνες, φυτοφάρμακα, ακετόνες, DDTκαι άλλα 4.500 χημικά. Αυτός που θέλει να μυρίζει ωραία και όχι να βρωμάει τσιγαρίλα. Αυτός που είναι ελεύθερος να κάνει κουμάντο στα λεφτά του και όχι ο υποτελής που του τα παίρνουν κάθε μέρα γιατί είναι αναγκασμένος να αγοράσει τσιγάρα. Ωραίος τύπος είναι αυτός που δεν αφήνει να τον ξεγελάσουν και να τον παρασύρουν στην εξάρτηση από τη νικοτίνη, με τα δήθεν αβλαβή ηλεκτρονικά τσιγάρα. Ο ωραίος τύπος ξέρει να χαίρεται και να προσέχει το σώμα του. Το κάπνισμα, δεν θα το βρεις στο hashtag: έξυπνη ή ώριμη επιλογή.

Newsbeast.gr

Copy link
Powered by Social Snap