Εκτύπωση άρθρου

Συναρπαστικές ταινίες για μικρούς και μεγάλους στο KinderDocs
Από Γιάννη Καντέα-Παπαδόπουλο

Το KinderDocs είναι πανέτοιμο για τις πρώτες προβολές του 2019, οι οποίες επιφυλάσσουν ξεχωριστές συγκινήσεις για τους μικρούς σινεφίλ θεατές του.

Στο νορβηγικό «Kavayo, the Living Shopping Baskets» (Μάρι Ρίσε, 2015) ταξιδεύουμε μέχρι την Γκάνα για να γνωρίσουμε τη συγκινητική ιστορία της Μπαμούνου, μιας 8χρονης ανάμεσα σε 100.00 κορίτσια στη χώρα, η οποία δουλεύει παρέχοντας ως μεταφορικό μέσο τον εαυτό της.

Σειρά έχει το «Hello Salaam» (Κιμ Μπραντ, 2017) από την Ολλανδία, στο οποίο ακολουθούμε τα πιτσιρίκια Μέρλιν και Σιλ, που αποφασίζουν να πάνε στη Λέσβο μαζί με τις μητέρες τους για να βοηθήσουν και να γνωρίσουν παιδιά της ηλικίας τους που ζουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς.

Η τελευταία μικρού μήκους του γκρουπ έχει τίτλο «Apollo Javakheti» (Μπακάρ Τσερκεζβίλι, 2017) και έχει ήρωα τον 12χρονο ορφανό Μπαντούρα, ο οποίος ζει σε ένα φτωχό χωριό της Γεωργίας. Ο μικρός δουλεύει ως βοσκός και βοηθός τυροκόμου, και το μόνο που ονειρεύεται είναι να ταξιδέψει στην Αμερική και από εκεί στο φεγγάρι.

Οι προβολές ολοκληρώνονται με τη φετινή ταινία έναρξης του KinderDocs, το «Τεχνητή νοημοσύνη: το μέλλον είναι ήδη εδώ» (Τόμι Παλότα & Φέμκε Βόλτινγκ, 2018). Σε αυτήν ανακαλύπτουμε τις προσδοκίες και εντοπίζουμε τις συνέπειες της εξέλιξης της τεχνητής νοημοσύνης, με αφηγητές τους σκηνοθέτες οι οποίοι επιχειρούν να κατασκευάσουν ένα ρομπότ που θα πάρει τον ρόλο του σκηνοθέτη στην τελευταία σκηνή της ταινίας.

i Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους KinderDocs | Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138 | Είσ.: € 3 (μαθητές), € 6 (ενήλικοι) | Κυριακή 3/2, στις 12.00 για τις μικρού μήκους και 14.30 για τη μεγάλου

Copy link
Powered by Social Snap