Καμίνια: «Η 14χρονη μαχαίρωσε τη μητέρα της ενώ υπνοβατούσε»
Συνδέεται η υπνοβασία με βίαια περιστατικά; Η A.Καππάτου εξηγεί στο star.gr 8/11/2019
Συγκλόνισε την κοινή γνώμη η υπόθεση της 14χρονης στα Καμίνια που μαχαίρωσε τη μητέρα της οκτώ φορές, ενώ εκείνη κοιμόταν. Η 48χρονη μητέρα υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης σπλήνας και πλέον νοσηλεύεται εκτός κινδύνου σε θάλαμο του «Θριασίου» Νοσοκομείου. Η δίδυμη αδελφή της μικρής πετάχτηκε από το κρεβάτι της και αντίκρισε τη μητέρα της σε μια λίμνη αίματος. Η 14χρονη μόλις συνειδητοποίησε τι είχε κάνει άρχισε να φωνάζει «Τι έκανα, τι έκανα».
Πληροφορίες έλεγαν πως το κορίτσι λίγο πριν την επίθεση παρακολουθούσε στο tablet βιντεοπαιχνίδια με βίαιο περιεχόμενο. Ωστόσο, χθες, ο σύντροφος της 48χρονης μητέρας του κοριτσιού, μιλώντας στο OPEN, έδωσε μία άλλη διάσταση στο θέμα, κάνοντας λόγο για περιστατικό υπνοβασίας.
Όπως είπε χαρακτηριστικά για τη 14χρονη «είναι ένα θαυμάσιο παιδί που ασχολείται με τον αθλητισμό. Δεν έπαιζε video games. Η μόνη εξήγηση που έχει δοθεί μέχρι τώρα είναι ότι υπνοβατούσε εκείνη τη νύχτα. Ξύπνησε από τις φωνές της μητέρας της και υπέστη σοκ».
Το 14χρονο κορίτσι συνελήφθη και εξετάστηκε αμέσως από παιδοψυχολόγο στο νοσοκομείο «Παίδων». Σύμφωνα με πληροφορίες, έδειχνε να μην έχει συνειδητοποιήσει τι είχε κάνει και δεν μπορούσε να δώσει καμία εξήγηση για την επίθεση.
Ο εισαγγελέας έδωσε εντολή να αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους, μεταξύ των οποίων να εμφανίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ενώπιον επιμελητή, ενώ θα υποβληθεί εκ νέου σε εξετάσεις στο πλαίσιο της ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης.
Ένα βίαιο περιστατικό όπως αυτό συνδέεται με την υπνοβασία; Και τι γνωρίζουμε στ’ αλήθεια γι’ αυτή τη διαταραχή ύπνου;
Η ψυχολόγος- παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου εξηγεί στο star.gr.
Τι είναι η υπνοβασία
Πρόκειται για παραϋπνία, μια μορφή διαταραχής ύπνου που συνδέεται με κινητικές δραστηριότητες, ανέκφραστο βλέμμα ενώ το παιδί κοιμάται. «Μπορεί να περπατά, να φωνάζει, να κλαίει, να τρέχει, ακόμα και να ξεκλειδώσει την πόρτα για να βγει έξω» σημειώνει.
Η υπνοβασία μπορεί να παρουσιαστεί σε ποσοστό 10%-30%, ωστόσο μόνο σε ποσοστό από 1% έως 5% σε παιδιά ηλικίας από 3 έως 12 χρόνων εμφανίζει συμπτώματα όπως τα παραπάνω. Η υπνοβασία εκδηλώνεται κατά τα πρώτα 60-120 λεπτά του ύπνου και διαρκεί από 5 έως 30 λεπτά. Μετά την εκδήλωση της υπνοβασίας, το παιδί πηγαίνει στο κρεβάτι ή δέχεται να οδηγηθεί στο κρεβάτι και την επόμενη μέρα δε θυμάται τίποτα.
Η ψυχολόγος σημειώνει ότι η υπνοβασία συνδέεται με γενετικούς και εξελικτικούς παράγοντες και επιδεινώνεται από ψυχολογικές πιέσεις. Ακόμη, σημειώνει ότι πρόκειται για «φάσεις υπνοβασίας» και πως μετά το φαινόμενο εγκαταλείπεται.
Συνδέεται η υπνοβασία με βίαια περιστατικά;
Όπως τονίζει η Αλεξάνδρα Καππάτου, είναι πιθανότερος ο κίνδυνος για το παιδί που υπνοβατεί, να τραυματιστεί το ίδιο από τα εμπόδια που βρίσκει μπροστά του ή ακόμα και από το ενδεχόμενο να ανοίξει την πόρτα και να φύγει.
«Αυτά τα βίαια περιστατικά είναι εξαιρετικά σπάνια στη διεθνή βιβλιογραφία. Στη χώρα μας δε, δεν έχει τύχει να συναντήσω ποτέ τέτοιο περιστατικό ή να διαβάσω τέτοιο περιστατικό» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ακόμη, πρόσθεσε πως η υπνοβασία είναι ένα θέμα που χρήζει προσοχής και πως ένα τόσο βίαιο περιστατικό δεν μπορεί να είναι τόσο απλουστευμένο. Ωστόσο, θα πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω από τους ειδικούς που παρακολουθούν το παιδί, οι οποίοι είναι και οι μόνοι αρμόδιοι που μπορούν να αξιολογήσουν και να κρίνουν τα δεδομένα.