217663978_996187421132161_5608407846571852908_n
Εκτύπωση άρθρου

Από την Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγο – Παιδοψυχολόγο

Καλοκαιρινές διακοπές εν μέσω Covid

17/7/2021

H ανάγκη μας για διακοπές είναι τεράστια και αν μη τι άλλο, φέτος μπορούμε έστω να ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε να περάσουμε μερικές μέρες μακριά από το επιπλέον άγχος και τις σκοτούρες που έχει επιφέρει στη ζωή μας η πανδημία. Πολλοί άνθρωποι, ανυπομονούν να ξαναδούν επιτέλους τις οικογένειές τους και άλλα αγαπημένα τους πρόσωπα που στερήθηκαν όλον αυτόν τον καιρό. Όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής, μπορούμε να βάλουμε τις διακοπές στο πρόγραμμα, αρκεί να δείξουμε μια σχετική ευελιξία και να οργανωθούμε σωστά, ειδικά αν έχουμε παιδιά. Ας μην ξεχνάμε ότι όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι ή ο εμβολιασμός τους δεν έχει ολοκληρωθεί, παραμένουν ευάλωτοι απέναντι στον ιό και γι’ αυτό οι μετακινήσεις σε αυτές τις ομάδες, θα πρέπει να γίνονται με πολύ μεγάλη προσοχή.

Γιατί οι διακοπές είναι τόσο σημαντικές;
Οι διακοπές είναι πολύτιμες , τώρα όμως, μετά από έναν τουλάχιστο χρόνο αλεπάλληλων lockdown είναι ακόμα περισσότερο.
Έρευνες που έχουν γίνει από την Αμερικανική Ένωση Ψυχολόγων αλλά και άλλους φορείς κατά καιρούς αποδεικνύουν ότι κατά τις διακοπές μειώνεται το στρες μας αφού απομακρυνόμαστε από τις πηγές που το προκαλούν .. Μάλιστα, άλλες μελέτες που έχουν ασχοληθεί με τη σχέση του στρες και των διακοπών, έχουν καταλήξει ότι η ευεργετική τους επίδραση στον ύπνο και τη διάθεσή μας κρατά έως και 5 εβδομάδες μετά την επιστροφή μας (Strauss-Blasche et al. 2000) μειώνοντας την πιθανότητα και για εκδήλωση ψυχοσωματικών συμπτωμάτων σε αυτό το διάστημα.
Καναδική έρευνα (Hilbrecht & Smale, 2016), στην οποία συμμετείχαν πάνω από 3.000 εργαζόμενοι έδειξε ότι οι διακοπές συνδέονταν με καλύτερη υγεία συνολικά και με αυξημένο ποσοστό ικανοποίησης από τη ζωή τους..
Οι διακοπές μας βοηθάνε να επανερχόμαστε με μεγαλύτερη όρεξη στις καθημερινές μας υποχρεώσεις και ως εκ τούτου να νιώθουμε πιο ευχαριστημένοι με τον εαυτό μας και τη ζωή μας, κάτι που έχει ευεργετική επίδραση και στις σχέσεις με τους γύρω μας και στον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τα πράγματα .
Ναι μεν, αλλά…
Στη διάρκεια της πανδημίας τα ποσοστά άγχους, στρες ακόμα και κατάθλιψης εκτοξεύτηκαν διεθνώς καθώς είδαμε τις ζωές μας να αλλάζουν ραγδαία από τη μια μέρα στην άλλη, να γίνονται αναγκαστικά πιο «έγκλειστες» και εσωστρεφείς . Το ίδιο συνέβη και με τα παιδιά που έχασαν τη ρουτίνα τους , την επαφή με τους φίλους τους και τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Γι’ αυτό, ειδικά σε μία περίοδο όπως αυτή που όλοι νιώθουμε στερημένοι από την αίσθηση της ελευθερίας και της ξεγνοιασιάς, που λαχταράμε να ξαναβγούμε στον κόσμο, να δούμε ανθρώπους που αγαπάμε ή να γνωρίσουμε καινούργιους, που τα παιδιά δεν κρατιούνται να ξανανιώσουν τη ζωή τους να γίνεται κανονική, να παίξουν στην παραλία, να δουν παλιούς και νέους φίλους, καταλαβαίνουμε πόσο πιο μεγάλη ανάγκη νιώθουμε να ξεσκάσουμε. Παράλληλα όμως, κάποιοι από εμάς φοβούνται μήπως οι καλοκαιρινές τους εξορμήσεις έχουν δυσανάλογο τίμημα, ένας φόβος που φυσικά δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε. Γι’ αυτό, προτού εκδράμετε, ίσως τα παρακάτω σας φανούν χρήσιμα.

Προσαρμοστείτε ανάλογα με το πόσο ασφαλείς αισθάνεστε
Μπορεί να ονειρεύεστε μακρινά ταξίδια ή να περάσετε κάποιες μέρες σε ένα δημοφιλές νησί όμως αυτό μπορεί να σημαίνει πολύωρες διαδρομές σε καράβια, λεωφορεία και αεροπλάνα και συνωστισμό σε λιμάνια, παραλίες και εστιατόρια. Αν λοιπόν, δε νιώθετε ακόμα ασφαλείς ίσως πρέπει να ξανασκεφτείτε τι θα κάνετε.. Π.χ. να πάτε σε κάποιο λιγότερο τουριστικό μέρος ή σε κάποιο μέρος που να είναι προσβάσιμο με το αυτοκίνητο. Φυσικά πάντα υπάρχει η λύση του χωριού που είναι εκεί για σας, αν φυσικά υπάρχει.

Ενημερωθείτε
Πριν φύγετε για τον προορισμό σας ενημερωθείτε όσο μπορείτε για την επιδημιολογική κατάσταση εκεί καθώς και τις παροχές υγείας που υπάρχουν σε περίπτωση που είτε εσείς είτε κάποιο μέλος της οικογένειάς σας, χρειαστεί ιατρική βοήθεια. Επίσης, συνεννοηθείτε οικογενειακώς για τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να συνεχίσετε να τηρείτε απαρέγκλιτα. Χρήση μάσκας όπου συνιστάται, αποφυγή επαφής των χεριών με τη μάσκα, τα μάτια και τη μύτη μας, αποφυγή συνωστισμού, τήρηση απόστασης ασφαλείας, απαράβατοι κανόνες ατομικής υγιεινής (συχνό πλύσιμο χεριών ή χρήση αντισηπτικού κ.λπ.).
Επιλέξτε τις συνθήκες διαμονής με τα σωστά κριτήρια
Καλό είναι να νοικιάσετε κάποιο κατάλυμα που θα σας εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση και ασφάλεια από άλλους ενοίκους. Αν επιλέξετε κάποιο all-inclusive πακέτο διακοπών σε κάποιον χώρο που ενδεχομένως προσφέρει και δραστηριότητες για παιδιά, φροντίστε να ενημερωθείτε εξαρχής για το είδος των δραστηριοτήτων καθώς και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτές θα διεξάγονται . Βεβαιωθείτε επίσης, στο μέτρο του δυνατού, ότι το κατάλυμά σας, πληρεί τις υγιειονομικές προδιαγραφές (συχνή καθαριότητα και απολύμανση τόσο στο χώρο διαμονής όσο και στους κοινόχρηστους, τοποθέτηση αντισηπτικών, χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους κ.λπ.) ειδικά αν είστε φαν του κάμπινγκ, οπότε εκτός της σκηνής σας θα μοιράζεστε αναγκαστικά κάποιους χώρους με τους υπόλοιπους παραθεριστές.
Μην ξεγελαστείτε από την ψευδαίσθηση ελευθερίας
Οι διακοπές πάντα μας κάνουν να έχουμε αυτή την αίσθηση ξεγνοιασιάς και ελευθερίας. Και φυσικά αυτό είναι κάτι που πρέπει να απολαμβάνουμε στο μέγιστο όποτε έχουμε την ευκαιρία. Ωστόσο, σε συνθήκες όπως αυτή της πανδημίας, καλό είναι να έχουμε πάντα προτεραιότητα την ασφάλεια τη δική μας και των γύρω μας. Γι’ αυτό, στον τόπο των διακοπών σας συνεχίστε να τηρείτε τα μέτρα που συστήνουν οι ειδικοί.

Ποιες είναι οι ανάγκες των παιδιών
Bασική ανάγκη των παιδιών στις διακοπές τους είναι να παίζουν και να νιώθουν χαλαρά. Aφήστε τα λοιπόν να κινηθούν, να αθληθούν και να γνωρίσουν άλλα παιδιά.
Έτσι, εκτονώνονται, καλλιεργείται η άμιλλα, ενισχύεται η κοινωνικότητά τους και αναπτύσσεται η φαντασία τους.
Θυμηθείτε ότι τα παιδιά περιμένουν να κάνουν πράγματα από κοινού με τους γονείς. Γι’ αυτό φροντίστε να παίξετε, να γελάσετε, να αστειευτείτε και να κολυμπήσετε μαζί.
Είναι επίσης ευκαιρία να μάθουν για τη φύση, τη γεωγραφία και την ιστορία, αξιοποιώντας στοιχεία αντλημένα από τις εκδρομές σας. Έτσι η γνώση θα γίνει προσιτή και ευχάριστη.
Προτρέψτε τα να χρησιμοποιούν τη φαντασία τους φτιάχνοντας κατασκευές με διάφορα υλικά που συλλέγετε μαζί από την εξοχή ή την παραλία, είτε ζωγραφίζοντας καθετί που τα εντυπωσιάζει.
Για τις ώρες χαλάρωσης, προμηθευτείτε εκπαιδευτικά βιβλία με έξυπνα τεστ ανάγνωσης ή αριθμητικής, ή διασκεδαστικά παιχνίδια κατάλληλα για την ηλικία τους, χρώματα και μπλοκ ζωγραφικής κλπ.
Προτρέψτε τα μεγαλύτερα παιδιά να κρατούν ημερολόγιο με τις δραστηριότητες της ημέρας, καθώς και τις νέες εμπειρίες που αποκτούν.
Τα βιβλία αποτελούν μια πολύ καλή συντροφιά για τα μεγαλύτερα παιδιά, ιδίως αν βλέπουν ότι κι εσείς διαβάζετε.
Mην ξεχνάτε τον εαυτό σας. Αφιερώστε πάντα λίγο χρόνο σε κάτι που σας αρέσει, όπως ψάρεμα, πεζοπορία ή διάβασμα.

Προσπαθήστε να…

Μην είστε υπερβολικά αυστηροί με τα γεύματα ούτε να κυνηγάτε διαρκώς τα παιδιά για να τα ταΐσετε.
Μην τα πιέζετε να μελετούν τα μαθήματα της επόμενης τάξης ή να κάνουν επαναλήψεις.
Μην τους υποδεικνύετε με τι να ασχοληθούν και μην τα πιέζετε να γράφουν ή να διαβάζουν. Απλώς, προτρέψτε τα να ασχοληθούν με κάτι δημιουργικό, ενθαρρύνοντας τις προσπάθειές τους.

Οργανωθείτε, για να περάσετε τέλεια

Αφήστε τα παιδιά να συμμετάσχουν στον σχεδιασμό του ταξιδιού. Θα αποκτήσουν προσμονή και είναι πιθανό να γλιτώσετε την γκρίνια τους στον δρόμο. Συζητήστε πού θα πάτε, από πού θα περάσετε, τι ρούχα θα πάρετε μαζί σας, τι μέρη θα δείτε , τι παιχνίδια και βιβλία θα πάρετε κ.ο.κ.
Εφοδιαστείτε με προμήθειες. Τα παιδιά σίγουρα θα πεινάσουν στον δρόμο. Καλό είναι να υπάρχουν πρόχειρα κάποιο σάντουιτς, χυμός, ένα φρούτο.
Φροντίστε το αυτοκίνητο να είναι κατάλληλα εξοπλισμένο και άνετο για τα παιδιά. Ειδικό καθισματάκι και σκίαστρα για τον ήλιο είναι απαραίτητα όταν ταξιδεύετε οικογενειακώς.
Κανονίστε εξαρχής τι στάσεις θα κάνετε και ενημερώστε τα παιδιά, για να μη σας ρωτάνε διαρκώς πότε θα σταματήσετε.
Διαλέξτε για την αναχώρησή σας μια ώρα που θα είναι βολική για τα παιδιά, π.χ. νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ, ώστε να κοιμηθούν στο μεγαλύτερο μέρος του ταξιδιού.

Αν δεν πάτε διακοπές
Προσπαθήστε να περνάτε χρόνο με τα παιδιά
Πηγαίνετε μπάνιο στις κοντινές παραλίες οικογενειακά ή και με κάποια φιλική οικογένεια .
Να ασχολήστε στη παραλία μαζί τους ,παίξτε ομαδικά παιχνίδια κλπ.
Δημιουργήστε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα δραστηριοτήτων μαζί τους πχ. επισκέψεις σε ανοιχτούς αρχαιολογικούς χώρους , σε διαφορετικές παραλίες ή παιδικές χαρές, περιπάτους και εξερευνήσεις στη φύση, διάβασμα βιβλίων κλπ
Επιδιώξτε να συναντούν κάποιους φίλους τους που έχουν παραμείνει στη πόλη σας.
Κανονίζετε όταν μπορείτε ημερήσιες εκδρομές κλπ

Καλές διακοπές σε όλους!

217663978_996187421132161_5608407846571852908_n
Copy link
Powered by Social Snap