Εκτύπωση άρθρου

Οι άνθρωποι που κοιμούνται πολύ λίγο διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν ίωση, προειδοποιούν αμερικανοί επιστήμονες.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με νεαρούς εθελοντές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι κοιμόντουσαν 6 ώρες ή λιγότερο το βράδυ είχαν τετραπλάσιες πιθανότητες να μολυνθούν από αναπνευστικό ιό σε σύγκριση με όσους κοιμόντουσαν τουλάχιστον 7 ώρες τη νύχτα.

Τα ευρήματα αυτά, που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Sleep», επιβεβαιώνουν εκείνα προγενέστερων μελετών που δείχνουν ότι η έλλειψη ύπνου διαταράσσει το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνει την επιρρέπεια σε λοιμώδη νοσήματα και δυσχεραίνει την ανάρρωση από αυτά.

«Η έλλειψη ύπνου δεν είναι μόνο υπνηλία ή νεύρα. Επηρεάζει την σωματική υγεία – και μάλιστα πολύ», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Άρικ Πράδερ, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF).

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 94 άνδρες και 70 γυναίκες μέσης ηλικίας 30 ετών, οι οποίοι επί δύο μήνες υποβάλλονταν σε διαγνωστικές εξετάσεις και σε συνεντεύξεις για να αποτυπωθούν τα επίπεδα του στρες, η ιδιοσυγκρασία και η χρήση αλκοόλ και προϊόντων καπνού.

Στη συνέχεια, πέρασαν μία εβδομάδα φορώντας στον καρπό τους έναν αισθητήρα ύπνου ώστε να καταγραφεί λεπτομερώς η διάρκεια και η ποιότητα του ύπνου τους.

Στο επόμενο στάδιο της μελέτης, οι ερευνητές τους τροφοδότησαν με σταγόνες για τη μύτη που περιείχαν έναν ιό του κοινού κρυολογήματος (έτσι αποκαλείται επιστημονικά η «ίωση») και τους παρακολούθησαν στενά επί μία εβδομάδα, συλλέγοντας δείγματα από τη μύτη τους για να δουν αν είχε εδραιωθεί και πως αναπαραγόταν ο ιός.

Όπως έδειξαντα στοιχεία τους, όσο λιγότερο κοιμόντουσαν οι εθελοντές τους την προηγούμενη εβδομάδα, τόσο πιθανότερο ήταν να εδραιωθεί ο ιός, να πολλαπλασιαστεί και αυτοί να εκδηλώσουν συμπτώματα ίωσης.

Στην πραγματικότητα, όσοι κοιμόντουσαν λιγότερο από 6 ώρες τη νύχτα είχαν 4,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν σε σύγκριση με όσους κοιμόντουσαν τουλάχιστον 7 ώρες.

Επιπλέον, όσοι κοιμόντουσαν λιγότερο από 5 ώρες είχαν 4,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο.

Μάλιστα ο ύπνος απεδείχθη πιο ισχυρός για την εκδήλωση της ίωσης από οποιονδήποτε άλλο συμβάλλοντα παράγοντα, όπως τα επίπεδα του στρες, η ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο, το εισόδημα ή ακόμα και το κάπνισμα.

«Η έλλειψη ύπνου στατιστικώς ήταν η πιο σημαντική και αποτελούσε εξαιρετικά ισχυρό προάγγελο της επιρρέπειας στην ίωση», είπε ο δρ Πράδερ.

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Πηγή : Web Only
Τα Νέα

Copy link
Powered by Social Snap