mother kids
Εκτύπωση άρθρου

Από: Σιμέλα Κολαγκελέ

Η αλήθεια είναι πως η μητρότητα δεν πάει πάντα μαζί με την ισορροπία. Η συγγραφέας Bria Simpson στο βιβλίο της The Balanced Mom: Raising Your Kids Without Losing Your Self , μας αποκαλύπτει δέκα μυστικά των ισορροπημένων, (οπότε και ευτυχισμένων) μαμάδων.

1. Δεν ανησυχούν για την ανάπτυξη των παιδιών τους.

Πότε θα πει μαμά, πότε θα βγάλει την πάνα, πότε θα βγάλει τα πρώτα του δόντια…θα αποκτήσει το ύψος μπασκετμπολίστα και την ευφυία του Αινστάιν; Σε ποιο σχολείο θα πάει; Θα πετύχει στη ζωή του; Μήπως να αρχίσει αγγλικά στα τέσσερα; Η μητρότητα κάποιες φορές μας δημιουργεί τεράστιες προσδοκίες, καινούριες ανησυχίες και πολλά, πολλά νέα άγχη! Κι όμως οι ευτυχισμένες μαμάδες (όπως άλλωστε και οι ευτυχισμένοι άνθρωποι γενικότερα) είναι ευτυχισμένες γιατί βρίσκονται σε αρμονία με τη φύση. Και δεν την πολεμούν!

2. Μαθαίνουν να είναι ευέλικτες

Ναι, η αλήθεια είναι πως τα παιδιά χρειάζονται πρόγραμμα και όρια, ωστόσο κάποιες φορές πέφτουμε κι εμείς οι ίδιες στην παγίδα των ορίων και γινόμαστε control freaks. Ακολουθούμε το ημερήσιο πρόγραμμα κατά γράμμα και όταν οι συνθήκες μας σπρώχνουν να παρεκλίνουμε από αυτό αποσυντονιζόμαστε. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι η μητρότητα δεν είναι εξουσία. Είναι ένα δώρο. Δεν εξαρτώνται όλα από εμάς, και τα παιδιά μπορούν να λειτουργούν κάποιες φορές χωρίς αυστηρό πρόγραμμα. Απλώς θα πρέπει να έχουμε την ευελιξία και την εξυπνάδα να σκεφτόμαστε την εκάστοτε στιγμή: «μμμ, αυτό δεν λειτουργεί, μήπως να το έπαιρνα αλλιώς;»

3. Γνωρίζουν την αξία του μητρικού τους ρόλου

Είναι γνωστό σε όλες μας ότι όταν μια μαμά δεν είναι ευτυχισμένη, κανείς μέσα στο σπίτι δεν είναι ευτυχισμένος. Ναι, οι μαμάδες έχουν αυτό το πλεονέκτημα: Να φτιάχνουν ή να χαλάνε το κέφι όλης της οικογένειας. Φυσικά δε λέμε ότι και ο ρόλος του μπαμπά δεν είναι εξίσου σημαντικός. Αλλά αυτή είναι μια λίστα για…μαμάδες.

4. Ξέρουν τι σημαίνει «διάλειμμα για μαμάδες»

Τι συμβαίνει όταν το παιδί σας γκρινιάζει επειδή δε θέλει άλλο να διαβάσει, ή αρνείται μια μέρα να μαζέψει τα παιχνίδια του; Του επιτρέπετε να κάνει ένα διάλειμμα. Το ίδιο ισχύει και για τις μαμάδες. Αν τα παιδιά βρίσκονται σε έξαλλη κατάσταση και μαλώνουν μεταξύ τους δε χρειάζεται να κάνετε το διαιτητή. Απλώς αλλάξτε δωμάτιο και κάντε το δικό σας διάλειμμα.

5. Έχουν κάποιον να ακουμπούν επάνω του

Είτε αυτός ο «κάποιος» είναι η μαμά τους η αδελφή τους ή κάποια φίλη τους. Συχνά ακούμε κάποιες μαμάδες να λένε με υπερηφάνεια πως τα κάνουν όλα μόνες τους. Όμως ξέρετε κάτι; Δεν πρόκειται ποτέ κανείς να σας απονέμει το βραβείο της «Μις Ανεξάρτητη Μαμά». Γιατί απλούστατα δεν υπάρχει τέτοιο βραβείο

 

6. Δεν ξοδεύουν χρόνο για πράγματα που δεν πρόκειται να αλλάξουν

Όπως για παράδειγμα το σύντροφό τους. Πόσες φορές δεν ακούμε τις φίλες μας να σπαταλούν ώρες ολόκληρες γκρινιάζοντας που ο σύντροφός τους δεν είναι βοηθητικός; Λάθος, λάθος, λάθος. Με το παραπονιέστε για τις δυσκολίες της μητρότητας, απλώς απαγορεύετε στον εαυτό σας να τη ζήσει! Αν δε σας βοηθάει βρείτε απλώς λύση!

7. Είναι ευχαριστημένες με τις επιλογές τους στη ζωή

Αν μένετε σπίτι με τα παιδιά, ενώ θα θέλατε να δουλεύετε, ή αν αντίστροφα δουλεύετε ενώ θα θέλατε να μένατε σπίτι με τα παιδιά, τότε προφανώς κάτι έχετε κάνει λάθος. Και κάποια στιγμή θα φανεί στη συμπεριφορά σας. Όσο κι αν προσπαθήσετε να το κρύψετε, θα το βρείτε μπροστά σας. Οι αληθινά ευτυχισμένες μαμάδες, γυναίκες, άνθρωποι, αποφασίζουν πάντα και μόνον οι ίδιοι για τις επιλογές τους.

8. Είναι αρκετά σοφές για να γνωρίζουν ότι οι δυσκολίες δεν κρατούν για πάντα.

Κολικοί, ιώσεις, δοντάκια, εκπαίδευση τουαλέτας; Όλα είναι μέσα στο πρόγραμμα και κανείς δεν είπε ότι η μητρότητα δεν έχει και πολλές και δύσκολες φάσεις. Όμως οι έξυπνες μαμάδες γνωρίζουν ότι τα δύσκολα είναι και…περαστικά. Πόσες φορές δεν έχετε αναπολήσει τις δυσκολίες του παρελθόντος και καταλήξατε στο πόσο υπερβολικά είχατε αντιδράσει τότε;

9. Δίνουν στα παιδιά τους «φτερά»

Κάποιες μαμάδες κρατούν τα παιδιά τους τόσο σφιχτά δίπλα τους που εκείνα δε μαθαίνουν ποτέ να περπατούν μόνα τους. Ωστόσο τα παιδιά δεν είναι οι μικροί μας συγκάτοικοι. Είναι πλάσματα με χαρίσματα, κι εμείς οφείλουμε να τα αγαπήσουμε, να τα φροντίσουμε, αλλά και να τους δώσουμε τις δεξιότητες να πετάξουν μακριά μας. Ναι όλες οι μαμάδες θα θέλαμε να μείνουν τα παιδιά μας μικρά, αλλά οι έξυπνες μαμάδες ξέρουν ότι αυτό «απλώς δε γίνεται»!

10. Γνωρίζουν ότι δεν είναι τέλειες

Όμως επίσης αναγνωρίζουν τι τις κάνει να αισθάνονται καλά, τι τις κάνει να αισθάνονται άσχημα και πώς να μεταβούν από το «καλά» στο «άσχημα».

Imommy 

Το παιδί μου κι εγώ 

Copy link
Powered by Social Snap