Εκτύπωση άρθρου

Σύμφωνα με γαλλική μελέτη

Η συχνή κατανάλωση αλλαντικών μπορεί να συμβάλλει στην έξαρση του άσθματος, σύμφωνα με γαλλική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Thorax.

Ερευνητές του γαλλικού Νοσοκομείου «Inserm Paul Brousse», με επικεφαλής στον Δρ Ζχεν Λι, έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση σχεδόν 1.000 άτομα με άσθμα και διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν πολλά αλλαντικά είχαν 76% περισσότερες πιθανότητες να έχουν επιδείνωση συμπτωμάτων (δύσπνοια και στηθάγχη) με την πάροδο του χρόνου, συγκριτικά με εκείνους που δεν έτρωγαν τέτοιους είδους επεξεργασμένα κρέατα.

«Τα αλλαντικά είναι πλούσια σε νιτρώδη άλατα, χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά. Μάλιστα, μελέτες τα έχουν ήδη συσχετίσει με αυξημένο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, περιλαμβανομένου του καρκίνου, της καρδιακής νόσου, του διαβήτη τύπου 2 και της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας. Επιπλέον, πρόσφατα χαρακτηρίστηκαν καρκινογόνα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας», σημειώνει ο Δρ Λι.

Αρχικά, ο ερευνητής και οι συνεργάτες του συνέλεξαν στοιχεία για περισσότερα από 2.000 άτομα που είχαν λάβει μέρος σε γαλλική μελέτη με έμφαση σε χαρακτηριστικά υγείας των ατόμων με άσθμα και τους στενούς συγγενείς τους σε βάθος 20ετίας.

Εν τέλει επικεντρώθηκαν σε 971 άτομα για τα οποία είχαν πλήρη στοιχεία για τη διατροφή, τα συμπτώματα του άσθματος, το σωματικό βάρος και δημογραφικά χαρακτηριστικά μέχρι και το διάστημα 2011-2013.

Η διατροφή αξιολογήθηκε μέσω διατροφικών ερωτηματολογίων και οι επιστήμονες ρώτησαν τους συμμετέχοντες για την κατανάλωση αλλαντικών, όπως λουκάνικο, σαλάμι και μπέικον, ώστε να τους ταξινομήσουν σε ομάδες βάσει των μερίδων κατανάλωσης ανά εβδομάδα.

Συγκρίνοντας τις απαντήσεις που είχαν δώσει τα άτομα το διάστημα 2003-2007 και 2011-2013, διαπίστωσαν ότι τα συμπτώματα άσθματος είχαν επιδεινωθεί κατά 20% τη δεύτερη περίοδο σε όλους τους πάσχοντες.

Μεταξύ όσων έτρωγαν μια ή λιγότερη μερίδα αλλαντικών το 14% ανέφερε επιδείνωση συμπτωμάτων. Εξ όσων έτρωγαν μία με τέσσερις μερίδες την εβδομάδα, το 20% δήλωσε επίσης ότι τα συμπτώματά του επιδεινώθηκαν. Στην ομάδα αυτών που έτρωγαν περισσότερες από τέσσερις μερίδες αλλαντικών εβδομαδιαίως, το 22% επίσης είδε τα συμπτώματα να χειροτερεύουν.

Αφού οι επιστήμονες συνεκτίμησαν το κάπνισμα, τη συχνότητα της σωματικής άσκησης, το φύλο και το μορφωτικό επίπεδο, υπολόγισαν ότι όσοι έτρωγαν τα περισσότερα αλλαντικά είχαν 76% περισσότερες πιθανότητες να έχουν επιδείνωση συμπτωμάτων.

Επίσης, τα περιττά κιλά ή η παχυσαρκία, που έχουν ήδη συσχετιστεί με την επιδείνωση του άσθματος, αναλογούσαν στο 14% της κατάστασης, κάτι που σημαίνει ότι τα αλλαντικά παίζουν ανεξάρτητο ρόλο στην συμπτωματολογία της νόσου.

Ωστόσο, η μελέτη έχει και περιορισμούς, καθώς βασίστηκε σε πληροφορίες που ανακάλεσαν από μνήμης οι συμμετέχοντες, κάτι που μεθοδολογικά θεωρείται ανακριβές. Επίσης, το κάπνισμα μπορεί να επηρέασε το αποτέλεσμα, καθώς και άλλα συμπτώματα που μοιάζουν με του άσθματος.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Copy link
Powered by Social Snap