Εκτύπωση άρθρου

Ευρωπαϊκή Σύνοδος για την Παχυσαρκία:

Τα μικρά παιδιά καταναλώνουν πολύ μεγαλύτερη από τη συνιστώμενη ποσότητα ελεύθερων σακχάρων στην διατροφή τους και η κύρια πηγή πρόσληψης είναι τα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη που παρουσιάστηκε στην ετήσια Ευρωπαϊκή Σύνοδο για την παχυσαρκία (1-4 Ιουνίου), στο Γκετεμποργκ της Σουηδίας.

Η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από τον Εθνικό Ινστιτούτο για την Έρευνα στην Υγεία της Μ. Βρετανίας, έρχεται να ενισχύσει την δημόσια ανησυχία για την κατανάλωση ζάχαρης από τις σύγχρονες γενιές.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διεθνείς συστάσεις από τον Παγκοσμίο Οργανισμό Υγείας, τα ελεύθερα σάκχαρα δεν θα πρέπει να ξεπερνάνε το 5% της ενεργειακής πρόσληψης. Ως ελεύθερα σάκχαρα νοούνται εκείνα τα σάκχαρα που προστίθενται στα τρόφιμα, αλλά και όσα εμπεριέχονται φυσικά στο μέλι, τα σιρόπια, τους χυμούς φρούτων, συμπυκνωμένους και μη, σύμφωνα με τον ορισμό του ΠΟΥ το 2015.

Κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί ανησυχίες ότι τα ελεύθερα σάκχαρα σχετίζονται με την αύξηση του σωματικούς βάρους και την τερηδόνα στα παιδιά.

Οι Δρ Πεϊμαν Ανταμπ και Κιγια Χαρλεϊ από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγκχαμ συνεργάστηκαν με συναδέλφους τους από το Πανεπιστήμιο του Λιντς, και εκπόνησαν την μελέτη WAVES, μια τυχαιοποιημένη έρευνα σε 54 δημοτικά σχολεία στην περιοχή των West Midlands στην Μ. Βρετανία. Οι επιστήμονες συγκέντρωσαν βασικές πληροφορίες, περιλαμβανομένης της διατροφής των παιδιών για το διάστημα 2011-12, όταν ήταν 5-6 ετών. Στόχος ήταν να εντοπίσουν τις πηγές ελεύθερων σακχάρων.

Η διατροφή των παιδιών αξιολογήθηκε μεταξύ άλλων βάσει του δείκτη CADET, δηλαδή ενός καταλόγου τροφών και υγρών που καταναλώνονται σε εύρος 24ωρου, ώστε να μπορούν οι επιστήμονες να εντοπίσουν την ποσότητα ελεύθερων σακχάρων που περιείχε κάθετι που κατανάλωναν τα παιδιά.

Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι, η ημερήσια ποσότητα ελεύθερων σακχάρων στο δείγμα των 1.085 παιδιών ήταν 74,6 γραμμάρια, αποτελώντας το 17,4% των προσλαμβανόμενων θερμίδων. Εκ του συνόλου των ελεύθερων σακχάρων που κατανάλωναν τα παιδιά, το 40% προερχόταν από αναψυκτικά και φρουτοποτά (25% από ανθρακούχα και φρουτοποτά και 15% από φρουτοχυμούς και smoothies), 10% από σοκολάτες, γλυκά, καραμέλες και μέντες, 8% από αρτοσκευάσματα και 7% από γιαούρτια και τυριά.

«Τα στοιχεία μας ενισχύουν τις ανησυχίες για την αυξημένη κατανάλωση ελεύθερων σακχάρων και τη συμβολή τους στην παιδική παχυσαρκία. Και ενισχύουν την αναγκαιότητα της επιβολής φόρου στα προϊόντα βάσει της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, όπως έκανε η βρετανική κυβέρνηση, ως μέθοδο μείωσης της αγοράς και κατανάλωσης προϊόντων με πολλή ζάχαρη. Ωστόσο, θα πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια υποστήριξης των πολιτών που επιθυμούν να μειώσουν την κατανάλωση ελεύθερων σακχάρων» υπογράμμισαν οι ερευνητές κατά την παρουσίαση της μελέτης.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Copy link
Powered by Social Snap