Εκτύπωση άρθρου

Όταν χορηγούνται τα πρώτα δύο χρόνια

Τα παιδιά που έχουν λάβει αντιβιοτικά τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής τους είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν αλλεργίες κατά την ενήλικη ζωή, σύμφωνα με ανασκόπηση μελετών που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στο Λονδίνο.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης μελέτησε δεδομένα που αφορούσαν συνολικά 400.000 άτομα και εντόπισαν ξεκάθαρη σχέση των αντιβιοτικών με το έκζεμα και τον πυρετό εκ χόρτου.

Η σχέση αποδίδεται από τους ειδικούς στην επίδραση των αντιβιοτικών στο ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου δια μέσου της διατάραξης της εντερικής χλωρίδας.

Οι επιστήμονες εδώ και χρόνια μελετούν την αύξηση της συχνότητα των αλλεργιών στις αναπτυγμένες χώρες, με τους περισσότερους να εικάζουν ότι οφείλεται στην έκθεση του παιδικού οργανισμού σε αλλεργιογόνες ουσίες.

Στην παρούσα ανασκόπηση οι ειδικοί εντόπισαν 22 έρευνες επί του θέματος, που είχαν γίνει το διάστημα 1966 – 2015. Από την ανάλυση διαπίστωσαν αυξημένο κίνδυνο εκζέματος από 15 έως 41% λόγω έκθεσης στα αντιβιοτικά σε πρώιμη ηλικία και πυρετού εκ χόρτου από 14% έως 56%.

Μάλιστα, η σχέση μεταξύ αλλεργιών και αντιβιοτικών ήταν ισχυρότερη στα άτομα που είχαν πάρει αντιβίωση περισσότερες από μια φορές στην αρχή της ζωής τους.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Copy link
Powered by Social Snap