Εκτύπωση άρθρου

Νέα ερευνητικά δεδομένα

Η χρήση αντιβιοτικών ίσως αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ υποστηρίζουν δανοί ερευνητές, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο the Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Επιστημονική ομάδα του Κέντρου Έρευνας για τον Διαβήτη του Νοσοκομείου του Γκεντόφτε και του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, με επικεφαλής τον Δρ Κρίστιαν Χαλλουντμπεκ, συσχέτισαν τις ιατρικές συνταγές αντιβιοτικών που είχαν πάρει 170.000 δανοί με διαβήτη τύπου ΙΙ, με αυτές 1,3 εκατομμυρίων άλλων ενηλίκων, το διάστημα 1995 – 2012. Οι συμμετέχοντες είχαν επιλεγεί μέσω των αρχείων του εθνικού συστήματος υγείας της Δανίας.

Τα άτομα που είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου ΙΙ είχαν κατά μέσο όρο 0,8 ιατρικές συνταγές αντιβιοτικών, ετησίως, συγκριτικά με 0,5/έτος για τα άτομα χωρίς διαβήτη. Όσες περισσότερες συνταγές είχε κανείς, τόσο πιθανότερο ήταν να έχει διαβήτη τύπου ΙΙ.

Επίσης όσοι είχαν πάρει αντιβιοτικά είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με διαβήτη, είχαν πέντε ή περισσότερες ιατρικές συνταγές, συγκριτικά με εκείνους που δεν είχαν καμία ή μία. Τα στενού φάσματος αντιβιοτικά, όπως η πενικιλίνη V, αύξαναν ελαφρώς περισσότερο τον κίνδυνο, συγκριτικά με τα ευρέως φάσματος αντιβιοτικά.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι ήδη πειράματα σε ζώα έχουν δείξει ότι τα αντιβιοτικά αλλάζουν την χλωρίδα του εντέρου και επηρεάζουν τον μεταβολισμό των σακχάρων και των λιπαρών. Επίσης έχει αφεθεί να εννοηθεί ότι συγκεκριμένα εντερικά βακτήρια μπορεί να συντελούν στην εξασθενημένη ικανότητα μεταβολισμού της γλυκόζης που παρατηρείται στα άτομα με διαβήτη.

Οι πάσχοντες από διαβήτη, όπως είναι γνωστό, δεν παράγουν επαρκή ποσότητα ινσουλίνης ή η παραγόμενη δεν είναι λειτουργική, για την ορθή διαχείριση της γλυκόζης του αίματος.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Copy link
Powered by Social Snap