Εκτύπωση άρθρου

Έως και 24%

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κορεσμένων λιπαρών οξέων αυξάνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικο έντυπο British Medical Journal.

Ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Κι Σαν, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 73.000 γυναίκες και 42.600 άνδρες, για μια περίοδο 25 ετών. Ανά τετραετία οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν ερωτηματολόγια για τις διατροφικές συνήθειες και την υγεία τους.

Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι όσοι κατανάλωναν τα περισσότερα κορεσμένα λιπαρά οξέα, είχαν κατά μέσο όρο 24% αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου. Αρκούσε η αντικατάσταση μόνο 1% αυτών των λιπαρών οξέων με ισοδύναμες θερμίδες από πολυακόρεστα, ακόρεστα λίπη, υδατάνθρακες από πλήρη δημητριακά ή πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης της καρδιακής πάθησης κατά 4% έως 8%.

«Η νέα αυτή μελέτη καταρρίπτει τον ισχυρισμό ότι ‘το βούτυρο επιστρέφει’», σχολιάζει ο καθηγητής Διαιτολογίας και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Φρανκ Χου.

«Τα κορεσμένα λίπη δεν πρέπει να αποτελούν πάνω από το 10% των συνολικών καθημερινών θερμίδων», προσθέτει ο Δρ Σαν.

Οι ερευνητές συστήνουν τέλος στους καταναλωτές, για προληπτικούς λόγους, να αντικαταστήσουν -όσο μπορούν- τα κορεσμένα λιπαρά (δηλαδή τα ζωικά λίπη, όπως τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, το λίπος του κρέατος, το αυγό, την κρέμα γάλακτος, το βούτυρο και ορισμένες φυτικές τροφές, όπως η καρύδα) με μονοακόρεστα (όπως το ελαιόλαδο), πολυακόρεστα (όπως οι ξηροί καρποί, ο λιναρόσπορος, η σόγια, τα άγρια χόρτα και τα λιπαρά ψάρια), πλήρη δημητριακά και φυτικές πρωτεΐνες, προκειμένου να μειώσουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Copy link
Powered by Social Snap