Εκτύπωση άρθρου

Μία νέα έρευνα που έγινε στη Βρετανία αποδεικνύει ότι από μικρή ηλικία τα κορίτσια αναπτύσσουν ανασφάλειες σχετικά με το σώμα τους, αφού αισθάνονται πιεσμένα να ταιριάξουν σε ένα συγκεκριμένο πρότυπο ομορφιάς.

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα του Girlguiding UK, το ένα τρίτο των κοριτσιών ηλικίας από 7 έως 10 ετών νιώθουν ότι τους ασκείται κριτική για την εμφάνισή τους, ενώ το ένα τέταρτο νιώθει την ανάγκη να είναι τέλειο.

Η ετήσια έρευνα της φιλανθρωπικής οργάνωσης, η οποία δημοσιεύθηκε την Τρίτη, ανακάλυψε ότι τα κορίτσια υπέφεραν από ανασφάλεια σε σχέση με το σώμα τους. Το 61% των κοριτσιών ηλικίας από 7 έως 21 νιώθουν ευτυχισμένες με το πώς είναι, ενώ το 2011 το ποσοστό αυτό έφτανε το 73%.

Σύμφωνα μάλιστα με την έρευνα, η οποία είναι η μεγαλύτερη ετήσια έρευνα του είδους της, τα κορίτσια που είναι 7 χρονών νιώθουν πιεσμένα ότι πρέπει να είναι όμορφα.

Πάνω από το ένα τρίτο των κοριτσιών από 7 έως 10 ετών συμφώνησε ότι οι γυναίκες κρίνονται περισσότερο για την εμφάνιση παρά για τις ικανότητές τους, ενώ το 36% των κοριτσιών είπαν ότι τους έχουν κάνει να νιώσουν ότι η εμφάνιση είναι το σημαντικότερο προσόν τους.

Η έρευνα κατέληξε και σε άλλα, ανησυχητικά, συμπεράσματα. Το 38% των κοριτσιών από 7 έως 10 ετών δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι δεν είναι αρκετά όμορφες, ενώ σε παρόμοιο ποσοστό είπαν ότι αισθάνονται ότι τις κρίνουν περισσότερο για την εμφάνιση παρά για τις ικανότητές τους. Το 23% των κοριτσιών δήλωσαν ότι νιώθουν την ανάγκη να είναι τέλειες, ενώ το 15% δήλωσε ότι ντρέπεται για την εμφάνισή του.

    Η πλειοψηφία των κοριτσιών είπε ότι αυτό που θα βελτίωνε τις ζωές τους είναι το εάν οι άνθρωποι σταματούσαν να ασκούν κριτική στα κορίτσια και στις γυναίκες για το πώς δείχνουν.

Στην έρευνα συμμετείχαν 1.627 κορίτσια και νεαρές γυναίκες από 7 έως 21 ετών, ενώ οι ερωτήσεις αφορούσαν ζητήματα όπως η υγεία, οι σχέσεις και η καριέρα.

Η Sam Smethers, Διευθύντρια της φιλανθρωπικής οργάνωσης Fawcett Society, δήλωσε ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια «κρίνονται συνέχεια για την εξωτερική τους εμφάνιση» και υποφέρουν από «σημαντικά υψηλότερα» ποσοστά κατάθλιψης και ψυχικής ασθένειας. «Αυτό είναι σοβαρό. Ως κοινωνία πρέπει να αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότι η αντικειμενοποίηση και η παρενόχληση καταστρέφει τις ζωές των κοριτσιών και εμείς το αφήνουμε να συμβεί,» πρόσθεσε.

Η Δρ Carole Easton, Διευθύντρια του Young Women’s Trust, είπε ότι η έρευνα αποκαλύπτει ότι η ανισότητα ανάμεσα στα φύλα υπάρχει ήδη από μικρή ηλικία. Από την πλευρά της, η Becky Hewitt, Διευθύντρια του Girlguiding, είπε: «Η φετινή έρευνα δείχνει η εστίαση στην εμφάνιση έχει τεράστια επιρροή στα μικρά κορίτσια στην κοινωνία.

Τα κορίτσια μας είπαν να σταματήσουμε να τους ασκούμε κριτική για την εξωτερική τους εμφάνιση. Κάθε μέρα, τα κορίτσια μας εμπνέουν με το θάρρος της, την αίσθηση της περιπέτειας και την καλοσύνη τους. Καλούμε τους πάντες να δείξουν στα κορίτσια ότι τις εκτιμούν για αυτό που είναι – όχι για το πώς δείχνουν».

Βασιλική Ζιώγα

HuffPost Greece

Copy link
Powered by Social Snap