Εκτύπωση άρθρου

Μεσογειακή δίαιτα εναντίον διαβήτη

Τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 και κάνουν μεσογειακή διατροφή, καταναλώνοντας τουλάχιστον δύο μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα, μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, σύμφωνα με ισπανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Ophthalmology.

Ειδικοί από το Ισπανικό Ερευνητικό Κέντρο Βιοχημείας (CIBERObn) στην Μαδρίτη και το Κέντρο Έρευνας Βιοϊατρικής (IDIBAPS) στο Νοσοκομείο της Βαρκελώνης ανέλυσαν στοιχεία για άτομα που είχαν λάβει μέρος στη μεγάλη τυχαιοποιημένη μελέτη PREDIMED, οποία έγινε το διάστημα 2003-2009 στην Ισπανία. Στόχος ήταν η σύγκριση της μεσογειακής διατροφής με επιπλέον έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή ξηρούς καρπούς με μια συνήθη διατροφή για την πρόληψη των καρδιακών προβλημάτων σε βάθος χρόνου.

Περίπου 3.600 άτομα, 55-80 ετών που είχαν λάβει μέρος στην PREDIMED είχαν διαβήτη τύπου 2 και αποτέλεσμα το δείγμα της παρούσας μελέτης.

Βάσει των διατροφικών ερωτηματολογίων, οι ερευνητές καθόρισαν ότι τα τρία τέταρτα των ατόμων αυτων πετύχαιναν τον στόχο της πρόσληψης 500 mg την ημέρα ω-3 λιπαρών οξέων. Η ποσότητα αυτή μπορεί να προσληφθεί με την κατανάλωση δύο μερίδων ψαριών την εβδομάδα, κυρίως λιπαρών ψαριών, όπως ο σολωμός.

Κατά τη διάρκεια των έξι ετών της μελέτης καταγράφηκαν 69 νέες περιπτώσεις της απειλητικής για την όραση διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας. Τα άτομα που έπαιρναν επαρκή ποσότητα ω-3 λιπαρών οξέων στην αρχή της μελέτης, είχαν 48% μικρότερες πιθανότητες να έχουν διάγνωση της οφθαλμολογικής πάθησης κατά τη διάρκεια της μελέτης.

«Είναι δύσκολο να πούμε με βεβαιότητα ότι τα αποτελέσματα θα ήταν ίδια στην περίπτωση της χρήσης συμπληρωμάτων ω-3 λιπαρών. Όμως, τα ευρήματα και άλλων μελετών δείχνουν ότι η διατροφική πρόσληψη ω-3 είναι επωφελής για την όραση όλων των ανθρώπων και όχι μόνο όσο πάσχουν από διαβήτη» σχολιάζει ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας Δρ Αλέιχ Σαλα-Βιλα.
Και συμπληρώνει ότι ακόμα και μικρές αλλαγές στην διατροφή μπορούν να έχουν ουσιαστικά οφέλη υγείας. «Η κατανάλωση ψαριών μπορεί να είναι ένας τρόπος να ζήσουμε περισσότερο και καλύτερα, καθώς κάνει καλό στην καρδιά και τον εγκέφαλο» καταλήγει.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Copy link
Powered by Social Snap