Εκτύπωση άρθρου

Σύμφωνα με νέα ανασκόπηση

Τα ω-3 λιπαρά οξέα τελικά δεν συμβάλλουν στη θεραπεία της κατάθλιψης, υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές σύμφωνα με ανασκόπηση στοιχείων που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Cochrane Library.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα εμπεριέχονται εν αφθονία σε λιπαρά ψάρια, όπως ο τόνος, καθώς και σε άλλα θαλασσινά και σε μερικούς ξηρούς καρπούς και δημητριακά. Θεωρούνται σημαντικά για την υγεία του ανθρώπου και γι’ αυτό κυκλοφορούν και σε μορφή συμπληρώματος διατροφής.

Δεν είναι λίγες οι μελέτες που κατά καιρούς έχουν υποστηρίξει ότι συμπληρώματα ιχθυελαίου που περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα μπορεί να είναι ωφέλιμα για τα άτομα με μείζονα κατάθλιψη.

στόσο, η Δρ Κάθριν Απλετον και οι συνεργάτες στο Πανεπιστήμιο του Μπουρνμαουθ της Μ. Βρετανίας «εντόπισαν μικρή έως μέτρια θετική επίδραση των ω-3 λιπαρών οξέων συγκριτικά με το εικονικό φάρμακο, αλλά το μέγεθος της επίδρασης είναι απίθανο να έχει νόημα για τα άτομα με κατάθλιψη, και θεωρούμε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία είναι χαμηλής ή πολύ χαμηλή ποιότητας» αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτη.

Οι ερευνητές εστίασαν σε 26 μελέτες που περιλάμβαναν περισσότερα από 1.400 άτομα με κατάθλιψη. Μεταξύ εκείνων που είχαν πάρει τα συγκεκριμένα συμπληρώματα διατροφής, το σκορ των συμπτωμάτων ήταν ελαφρώς χαμηλότερο από εκείνο των ατόμων που είχαν πάρει εικονικό φάρμακο. Αλλά η διαφορά ήταν μικρή και οι μελέτες είχαν αρκετούς περιορισμούς που μπορεί να επηρέασαν το τελικό αποτέλεσμα.

«Προς το παρόν δεν έχουμε αρκετά υψηλής ποιότητας για να καθορίσουμε την επίδραση των ω-3 λιπαρών οξέων ως θεραπεία για τη μείζονα κατάθλιψη. Και είναι σημαντικό να το γνωρίζουν αυτό οι ασθενείς με κατάθλιψη, ώστε να κάνουν τις σωστές επιλογές ως προς τη θεραπεία τους» σημειώνει η Δρ Αππλετον.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Copy link
Powered by Social Snap