kid dogs
Εκτύπωση άρθρου

Η συντροφιά των τετράποδων φίλων μας έχει φανεί πολλές φορές φορές πόσο ευεργετική μπορεί να είναι για τη σωματική υγεία των παιδιών καθώς αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να αυξήσει τη φυσική τους δραστηριότητα μέσα από τις βόλτες και το παιχνίδι. Μια νέα έρευνα όμως έρχεται να “συμπληρώσει το παζλ” και να αποδείξει πώς η κατοχή κατοικιδίου μπορεί να ωφελεί και την πνευματική τους υγεία.

Η έρευνα έγινε από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των ΗΠΑ σε συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο Bassett της Νέας Υόρκης, με σκοπό να υιοθετηθούν πρακτικές πρόληψης όσον αφορά στις ψυχικές ασθένειες και την παχυσαρκία που ταλανίζουν την παιδική ηλικία.

Όπως προέκυψε από αυτήν, τα κατοικίδια φαίνεται πώς συμβάλλουν στην καλύτερη ψυχική υγεία των παιδιών καθώς ενισχύουν την επικοινωνιακή τους ικανότητα, τα κάνουν πιο κοινωνικά (ακόμα κι επειδή μπορούν ν΄ανοίξουν κουβέντα σχετικά μ’ αυτά) ενώ φαίνεται πώς συμβάλλουν και στη συναισθηματική τους ανάπτυξη λόγω του δεσμού που δημιουργείται ανάμεσά τους. Μερικά από τα ευρήματα της έρευνας είναι τα εξής:

-Τα παιδιά 7-8 χρονών κάποιες φορές βάζουν τα κατοικίδιά τους σε πιο υψηλή θέση από τους ανθρώπους όσον αφορά στην παρηγοριά και στην τόνωση της αυτοεκτίμησης που μπορεί να τους παρέχουν.

-Η επαφή με τα σκυλιά μειώνει το άγχος και την ανησυχία που μπορεί να αισθάνονται τα παιδιά, σχεδόν εξαλείφει το άγχος του αποχωρισμού ενώ τα βοηθάει να εμβαθύνουν στις σχέσεις τους, βελτιώνοντας έτσι την πνευματική τους υγεία και ελαττώνοντας τις αναπτυξιακές διαταραχές. Μάλιστα η θωράκιση αυτή της ψυχικής τους υγείας κατά την παιδική ηλικία είναι ένας καλός δείκτης για την αντίστοιχη πορεία τους και ως ενήλικες.

Στην έρευνα συμμετείχαν 643 παιδιά, 4-10 ετών για πάνω από 18 μήνες, το 58% των οποίων μεγάλωναν με σκύλο στο σπίτι. Οι ειδικοί έλαβαν υπ’ όψιν τους ότι οι οικογένειες με κατοικίδιο μπορεί να διαφέρουν από αυτές χωρίς, ως προς το κοινωνικοοικονομικό στάτους (συνήθως έχουν υψηλότερο εισόδημα κ.λπ.) γεγονός που θεωρείται πώς σχετίζεται σημαντικά με την καλύτερη πνευματική υγεία, επομένως η έρευνα προσαρμόστηκε και σε αυτό το δεδομένο. Όπως φάνηκε μεταξύ των παιδιών που είχαν σκύλο το 12% βγήκαν θετικά σε ένα τεστ άγχους όμως από αυτά που δεν είχαν σκύλο θετικά βγήκαν το 21%!

Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή η αλληλεπίδραση με ένα ζώο που αγαπάμε μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης τους στρες, πιθανόντατα αυξάνοντας τα επίπεδα της οξυτοκίνης, η οποία μειώνει τις επιπτώσεις του άγχους στον οργανισμό μας.

https://www.medicalnewstoday.com/articles/303276.php

Το άρθρο επιμελήθηκε η Αλεξάνδρα Καππάτου

Copy link
Powered by Social Snap