Εκτύπωση άρθρου

Koρωνοϊός: Τα πιο υποσχόμενα φάρμακα για την αντιμετώπιση της Covid-19 μέχρι στιγμής

Η διεθνής επιστημονική κοινότητα συνεχίζει να δίνει τη μάχη με το χρόνο ενάντια στο νέο φονικό κορωνοϊό, που έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής το θάνατο άνω των 10.000 ανθρώπων ανά την υφήλιο.

Εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί κι οι ενδείξεις είναι ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον έναν χρόνο. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις για δυνατότητες θεραπείες της Covid-19 από φάρμακα, που δεν έχουν ακόμη ερευνηθεί επαρκώς. Ποια είναι αυτά;

Plaquenil: Το φάρμακο με χλωροκίνη κατά της ελονοσίας
Η χλωροκίνη είναι ένα φτηνό, ευρέως διαθέσιμο φάρμακο, που χρησιμοποιείται από το 1945 κατά της ελονοσίας και αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Σύμφωνα με τον Guardian, μπορούν να το λάβουν έγκυες ακόμη και παιδιά. Εργαστηριακές μελέτες έδειξαν ότι το εν λόγω φάρμακο ήταν αποτελεσματικό σε ικανοποιητικό βαθμό κατά του κορωνοϊού, και τα αποτελέσματα μιας μικρής μελέτης του σε 24 ασθενείς στη Γαλλία έδειξαν, όπως ανακοίνωσε ο έγκριτος καθηγητής Λοιμωξιολογίας Ντιντιέ Ραούλ από το Μεσογειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομειακό Ινστιτούτο Μολυσματικών Νόσων της Μασσαλίας ότι το σκεύασμα Plaquenil βελτιώνει πολύ την εξέλιξη της νόσου COVID-19 και μπορεί να επιταχύνει την ανάρρωση.

Οι γιατροί είπαν ότι το 25% των ασθενών που έλαβαν χλωροκίνη διαγνώστηκαν θετικοί στον ιό μετά από έξι μέρες, σε σύγκριση με το 90% εκείνων που δεν είχαν λάβει την ουσία. Η χλωροκίνη και ένα σχετικό φάρμακο, η υδροξυχλωροκίνη περιλαμβάνονται μεταξύ των τεσσάρων θεραπειών που μελετώνται σε μια διεθνή κλινική δοκιμή, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Kaletra
Πρόκειται για μια θεραπεία με συνδυασμό των φαρμάκων lopinavir και ritonavir, τα οποία χρησιμοποιούνται κατά του HIV, που θεωρήθηκε ελπιδοφόρα για την αντιμετώπιση της Covid-19. Ωστόσο, η πολλά υποσχόμενη θεραπεία απέτυχε στην πρώτη μεγάλη κλινική δοκιμή της σε 199 ενήλικες, από 48 έως 68 ετών, που νοσηλεύονταν και ήταν σε σοβαρή κατάσταση στην Ουχάν της Κίνας. Επί δύο εβδομάδας στους μισούς ασθενείς χορηγείτο η στάνταρντ θεραπεία για πνευμονία, ενώ στους άλλους μισούς χορηγούνταν επιπλέον τα αντι-ιικά φάρμακα. Η θεραπεία Kaletra δεν μείωσε τη χρονική διάρκεια της νόσου, ούτε απέτρεψε θανάτους, ανακοίνωσαν Κινέζοι επιστήμονες. Ωστόσο, η μελέτη αυτή δεν συνιστά το τέλος του δρόμου, αφού θα ακολουθήσουν περισσότερες δοκιμές για να διαπιστωθεί αν ο συνδυασμός των φαρμάκων έχει αποτελέσματα εφόσον χορηγηθεί σε πιο αρχικό στάδιο της ασθένειας ή σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα. Ο ΠΟΥ περιέλαβε την Kaletra στη μεγάλη πολυεθνική κλινική δοκιμή φαρμάκων που ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα.

Το αντιγριπικό φάρμακο favipravir
Το γιαπωνέζικο αντιγριπικό φάρμακο faviparivir, που ανέπτυξε θυγατρική της Fujifilm προκάλεσε ντόρο μετά τις ανακοινώσεις Κινέζου αξιωματούχου ότι μείωσε στο μισό τον χρόνο που έβγαιναν θετικοί στον νέο κορωνοϊό ασθενείς της Covid-19. Kλινικές δοκιμές που έγιναν σε 340 ασθενείς του κορωνοϊού στην Ουχάν και τη Σενζέν της Κίνας έδειξαν ότι ο κορωνοϊός «έσβησε» μετά από τέσσερις μέρες σε εκείνους που έλαβαν το εν λόγω φάρμακο, σε αντίθεση με εκείνους που δεν τους χορηγήθηκε και οι εξετάσεις τους βγήκαν αρνητικές μετά από 11 μέρες κατά μέσο όρο.

Παράλληλα, ακτινογραφίες επιβεβαίωσαν τη βελτίωση της κατάστασης των πνευμόνων σε περίπου 91% των ασθενών που έλαβαν το favipiravir, σε σύγκριση με το 62% εκείνων που δεν πήραν το φάρμακο. Αλλά το αντιϊκό, που είναι γνωστό και ως Avigan, ίσως θα πρέπει να χορηγείται σε πιο πρώιμο στάδιο της ασθένειας. Ιάπωνας αξιωματούχος του τομέα Υγείας είπε ότι το φάρμακο δεν είναι τόσο αποτελεσματικό σε άτομα με πιο σοβαρά συμπτώματα.

Το φάρμακο Remdesivir κατά του Έμπολα

Το αντιικό φάρμακο remdesivir της εταιρείας Gilead αναπτύχθηκε για την αντιμετώπιση του ιού Έμπολα, αλλά θεωρείται ελπιδοφόρων και για την καταπολέμηση της Covid-19. Τον ενθουσιασμό για το remdesivir, ένα ανάλογο νουκλεοτιδίων, πυροδότησαν μελέτες που δείχνουν ότι είναι δραστικό και κατά των ιών SARS, MERS που είναι φονικότεροι αλλά δεν μεταδίδονται τόσο εύκολα. Το φάρμακο δρα αναστέλλοντας την ικανότητα του ιού να αναπαράγεται μέσα στα κύτταρα, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα θα είναι αποτελεσματικό όταν ένα άτομο έχει μόλις κολλήσει τον ιό και αυτός αναπαράγεται ακόμη στην άνω αναπνευστική οδό.

Ένας από τους λόγους που είναι συγκρατημένη η αισιοδοξία για το remdesivir είναι ότι από τα μέχρι τώρα στοιχεία οι φορείς μπορεί να έχουν ήδη μεγάλο ιϊκό φορτίο, όταν αρχίσουν να εμφανίζουν συμπτώματα. Πολλές δοκιμές είναι σε εξέλιξη για το remdesivir στις ΗΠΑ, την Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται τον επόμενο μήνα.

Θεραπείες αντισωμάτων
Γιατροί στην Κίνα χορήγησαν σε ασθενείς της Covid-19 που ήταν σε κρίσιμη κατάσταση πλάσμα αίματος από άλλους που ανέρρωσαν, υιοθετώντας μια στρατηγική που ανάγεται την πανδημία της Ισπανικής Γρίπης του 1918. Η λογική πίσω απ’ αυτή τη στρατηγική είναι ότι το αίμα πρέπει να περιέχει αντισώματα, που βοηθούν στην καταπολέμηση της μόλυνσης.

Στα κατά της μεθόδου αυτής είναι η δυσκολία ευρείας εφαρμογής της, ο κίνδυνος μετάδοσης άλλων ασθενειών καθώς και το γεγονός ότι τα σχετικά αντισώματα είναι μόνον σε μικρές ποσότητες, άρα η θεραπεία, εφόσον είναι αποτελεσματική, απέχει πολύ από το να είναι η βέλτιστη.

Την ίδια ώρα η αμερικανική εταιρείας Regeneron λέει ότι σε λίγες εβδομάδες θα έχει ταυτοποίησει δύο ισχυρά αντισώματα που προστατεύουν από την Covid-10 και τα οποία σκοπεύει να παρασκευάσει συνθετικά για τη δημιουργία ενός θεραπευτικού κοκτέιλ. Η εταιρεία ελπίζει να αρχίσει δοκιμές σε ανθρώπους το καλοκαίρι. Αν στεφθούν με επιτυχία, η θεραπεία με αντισώματα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί τόσο για την αντιμετώπιση της νόσου όσο και για την προστασία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού καθώς και των ομάδων υψηλού κινδύνου.

Ιντερφερόνη- Β
Η βρετανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Synairgen έλαβε το πράσινο φως για να ξεκινήσει τις δοκιμές σε ασθενείς της Covid-19 ενός φαρμάκου για πνευμονικά νοσήματα. Η χημική ένωση, ιντερφερόνη-β, αποτελεί μέρος του φυσικού συστήματος άμυνας των πνευμόνων κατά ιών και αρχικά αναπτύχθηκε για ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονική Νόσο. Η ελπίδα είναι ότι η χορήγηση ιντερφερόνης-β θα δώσει ώθηση στην ικανότητα του οργανισμού να πολεμήσει τον νέο κορωνοϊό, ειδικά σα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό.


Πηγή: iefimerida.gr –

Copy link
Powered by Social Snap