Εκτύπωση άρθρου

Σύμφωνα με νεότερη ανασκόπηση

Η αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου τελικά δεν φαίνεται να προστατεύει την οστική υγεία των ηλικιωμένων, σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο BMJ.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Όκλαντ στη Νέα Ζηλανδία ανέλυσαν ήδη δημοσιευμένες μελέτες που συνιστούσαν στους ηλικιωμένους την κατανάλωση τουλάχιστον 1.000 έως 1.200 mg ασβεστίου καθημερινά. Ωστόσο, δεν εντόπισαν στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι η αυξημένη κατανάλωση ασβεστίου ενδυναμώνει τα οστά ή προλαμβάνει τα κατάγματα.

Συγκεκριμένα, η ανασκόπηση εστίασε σε διατροφικές μελέτες που συνέκριναν την ανταπόκριση ατόμων 50 ετών και άνω, όταν κατανάλωναν υψηλές ή χαμηλές ποσότητες ασβεστίου. Οι 44 έρευνες εστίαζαν στη σχέση κινδύνου κατάγματος και πρόσληψης ασβεστίου από διατροφικές πηγές και συμπληρώματα, ενώ άλλες 26 ανέλυαν την επίδραση στην υγεία μόνο των συμπληρωμάτων ασβεστίου.

Τελικά, καμιά από τις μελέτες δεν παρείχε αποδείξεις ότι η προσλαμβανόμενη ποσότητα ασβεστίου σχετίζεται με τον κίνδυνο κατάγματος.

«Συλλέξαμε στοιχεία από όλες τις κλινικές μελέτες για τα συμπληρώματα ασβεστίου και την διατροφική πρόσληψη ασβεστίου και τη επίδρασή τους στην οστική πυκνότητα και τα κατάγματα. Εν τέλει διαπιστώσαμε ότι δεν προκύπτει όφελος από τα συμπληρώματα ασβεστίου, εκτός από τις περιπτώσεις που υπάρχει ιατρική ένδειξη για την αναγκαιότητα του συμπληρώματος», εξηγεί ο Δρ Μαρκ Μπολαντ, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ.

Και προσθέτει ότι, η υπερβολική πρόσληψη ασβεστίου μπορεί να είναι επιβαρυντική για την υγεία, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι προκαλεί δυσκοιλιότητα. Επιπλέον αυξάνει ελαφρώς τον κίνδυνο νεφρολιθίασης, εμφράγματος καθώς και νοσηλείας για οξέα γαστρεντερικά συμπτώματα.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Copy link
Powered by Social Snap