Εκτύπωση άρθρου

Επικουρική αντιϋπερτασική θεραπεία

Τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορεί να συντελέσουν σε ελαφρά μείωση της αρτηριακής πίεσης του αίματος, όταν λαμβάνονται καθημερινά για τρεις μήνες, σύμφωνα με ανασκόπηση στοιχείων από περισσότερες από 30 μελέτες που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Hypertension.

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να σχετίζεται με καρδιομεταβολικές διαταραχές, περιλαμβανομένης και της υπέρτασης.

Έτσι, επιστημονική ομάδα της Σχολής Δημόσιας Υγείας «Richard M. Fairbanks» του Πανεπιστημίου της Ιντιανα, με επικεφαλής τον Δρ Γικουινγκ Σονγκ, μελέτησε στοιχεία από 34 κλινικές έρευνες που είχαν συμπεριλάβει συνολικά πάνω από 2.000 άτομα.

Από την επεξεργασία των δεδομένων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η καθημερινή λήψη συμπληρώματος μαγνησίου, 368 γραμμαρίων περίπου, για τρεις μήνες, μείωνε την αρτηριακή πίεση του αίματος μεταξύ ενός και δύο χιλιοστών στήλης υδραργύρου (mm Hg).

Να σημειωθεί ότι, η φυσιολογική αρτηριακή πίεση κυμαίνεται στα 120/80 mm Hg και κάτω. Ως υπέρταση συνήθως ορίζεται μια τιμή 140/90 mm Hg και άνω.

«Η λήψη συμπληρωμάτων μαγνησίου σε τακτά χρονικά διαστήματα μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και παράλληλα είναι μια ανέξοδη, ασφαλής και επικουρική αντιϋπερτασική θεραπεία» υπογραμμίζει ο Δρ Σονγκ.

Υπενθυμίζει ωστόσο ότι, τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικές διαταραχές ή να αλληλεπιδράσουν με άλλα φάρμακα. Ειδικότερα, τα άτομα με καρδιακή ή νεφρική νόσο, ηπατοπάθειες ή άλλες σοβαρές παθήσεις δεν θα πρέπει να παίρνουν συμπληρώματα μαγνησίου χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού τους.

Σε όλες τις μελέτες που επανεξετάστηκαν, τα συμπληρώματα μαγνησίου έγιναν καλά ανεκτά και αναφέρθηκαν ήπιες παρενέργειες, όπως κοιλιακός πόνος, διάρροια, ναυτία, εμετός και μαλάκα κόπρανα.

Σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις, οι γυναίκες θα πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά 310 έως 320 mg μαγνησίου και οι άνδρες 400-420 mg. Μισό φλιτζάνι σπανάκι (βρασμένο) περιέχει 80 mg μαγνησίου, ενώ εξίσου καλές πηγές είναι τα φασόλια, οι ξηροί καρποί και άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Copy link
Powered by Social Snap