Εκτύπωση άρθρου

Οι ποσότητες του σιδήρου που περιέχουν τα κλασικά συμπληρώματα του ιχνοστοιχείου, ίσως είναι πολύ μεγάλες, αναφέρουν βρετανοί επιστήμονες.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν στο εργαστήριο ανακάλυψαν ότι ανθρώπινα κύτταρα υπέστησαν βλάβες στο γενετικό τους υλικό (DNA) μέσα σε 10 λεπτά από τη στιγμή που εκτέθηκαν σε αυτές τις ποσότητες.

Αν και αυτό δεν αποδεικνύει ότι είναι επικίνδυνος για τον άνθρωπο ο σίδηρος που χορηγείται λ.χ. για την αναιμία, υποδηλώνει ότι ίσως τα κύτταρά μας είναι πιο ευαίσθητα απ’ ό,τι νόμιζαν έως τώρα οι επιστήμονες και, επομένως, πρέπεινα διερευνηθεί το θέμα.

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την μεταφορά οξυγόνου σε όλα τα όργανα και τους ιστούς του σώματος, γι’ αυτό και η αναιμία, που προσβάλλει περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, προκαλεί κόπωση και λήθαργο.

Η αναιμία μπορεί να προκληθεί από 13 διαφορετικά νοσήματα αλλά η συχνότερη αιτία της είναι η έλλειψη σιδήρου.

Υπολογίζεται ότι 985 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από ήπια έως μέτρια σιδηροπενική αναιμία, και πολλοί από αυτούς παίρνουν ταμπλέτες, συχνά χωρίς ιατρική συνταγή, για να την αντιμετωπίσουν.

Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS One», επιστήμονες από το Imperial College του Λονδίνου (ICL) χρησιμοποίησαν ανθρώπινα ενδοθηλιακά κύτταρα για να εξετάσουν τις επιδράσεις 10 μικρογραμμομορίων (micromolars) σιδήρου.

Τα ενδοθηλιακά κύτταρα είναι αυτά που επιστρώνουν το εσωτερικό τοίχωμα των αιμοφόρων αγγείων, ενώ η συγκέντρωση σιδήρου που εξετάστηκε αντιστοιχεί σε αυτή που παρατηρείται στο αίμα έπειτα από τη λήψη μίας ταμπλέτας σιδήρου, λένε οι ερευνητές.

Όπως διαπίστωσαν, μέσα σε 10 λεπτά από την στιγμή της έκθεσής τους στον σίδηρο, τα κύτταρα είχαν ενεργοποιήσει τους ενδογενείς μηχανισμούς επιδιόρθωσης του DNAτους, οι οποίοι παρέμειναν ενεργοί επί έξι ώρες.

«Έως σήμερα γνωρίζαμε ότι ο σίδηρος μπορεί να βλάψει τα κύτταρα σε υψηλές δόσεις, αλλά η μελέτη μας υποδηλώνει ότι και οι ποσότητες που λαμβάνονται με τις ταμπλέτες ενδέχεται να είναι πολύ μεγάλες γι’ αυτά – τουλάχιστον στο εργαστήριο», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Κλαιρ Σόβλιν,λέκτορας Κλινικής & Μοριακής Ιατρικής στο ICL.

«Αυτό σημαίνει πως τα κύτταρα ενδέχεται να είναι πιο ευαίσθητα στον σίδηρο απ’ ό,τι νομίζαμε έως τώρα».

Η δρ Σόβλιν έσπευσε να διευκρινίσει ότι η όλη έρευνα βρίσκεται ακόμα στα αρχικά της στάδια και ότι τα ευρήματά της αφ’ ενός πρέπει να επιβεβαιωθούν, αφ’ ετέρου να επαληθευτούν στο ανθρώπινο σώμα. Και αυτό, διότι «δεν είμαστε σίγουροι για την ακριβή σημασία των εργαστηριακών ευρημάτων μας για τα αιμοφόρα αγγεία του σώματος», τόνισε.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως κανείς δεν πρέπει να διακόψει τη λήψη των συμπληρωμάτων σιδήρου που του έχει συστήσει ο γιατρός, δίχως να τον συμβουλευθεί πρώτα, κατά την δρα Σόβλιν.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η νέα μελέτη «μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για να ανοίξει η συζήτηση για το πόσο σίδηρο παίρνει ο κόσμος», διότι «οι κλασικές ταμπλέτες περιέχουν σχεδόν 10πλάσια ποσότητα σιδήρου από αυτή που συνιστάται στους άνδρες να καταναλώνουν καθημερινά – και αυτές οι περιεκτικότητες δεν έχουν αλλάξει εδώ και 50 χρόνια», κατέληξε.

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Πηγή : Web Only
Τα Νέα

Copy link
Powered by Social Snap