antigripiko embol
Εκτύπωση άρθρου

Τα αποθέματα μίας από τις αποτελεσματικότερες θεραπείες για τα δαγκώματα των φιδιών εξαντλούνται σε όλο τον κόσμο, με ανυπολόγιστες συνέπειες για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, προειδοποιούν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» (MSF).

Η παρασκευάστρια εταιρεία του πολυαντιδότου, το οποίο εξουδετερώνει το δηλητήριο δέκα διαφορετικών ειδών φιδιών στην υποσαχάριο Αφρική, σταμάτησε την παραγωγή του και τα τελευταία αποθέματα λήγουν τον Ιούνιο του 2016.

Αν και υπάρχουν άλλα αντίδοτα, αυτό είναι το πιο αποτελεσματικό, λένε οι MSF, προσθέτοντας πως αν δεν βρεθεί άμεσα λύση, θα χαθούν αναίτια πολλές ζωές.

Οι MSF υπολογίζουν ότι σε ετήσια βάση τα φίδια δαγκώνουν 5 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, με τους 100.000 από αυτούς να χάνουν τη ζωή τους και 400.000 να απομένουν με μόνιμη αναπηρία ή παραμόρφωση.

Μόνο στην υποσαχάριο Αφρική, 30.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από δαγκώματα φιδιών όπως οι οχιές, οι κόμπρες και οι μαύρες μάμπα. Άλλοι 8.000 υφίστανται ακρωτηριασμούς εξαιτίας τους.

Το αντίδοτο ονομάζεται Fav-Afrique και είναι το μοναδικό που έχει αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό εναντίον πολλών δηλητηρίων, σύμφωνα με τους MSF.

Η παρασκευάστρια εταιρεία έχει σταματήσει από πέρυσι την παραγωγή του επειδή δεν την συνέφερε οικονομικά να τη συνεχίσει. Έκτοτε βρίσκεται σε συζητήσεις για να διαθέσει την τεχνολογία σε άλλη εταιρεία, αλλά οι MSF εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει λύση πριν τα τέλη του 2016 και επομένως ο πλανήτης θα μείνει χωρίς το αντίδοτο για τουλάχιστον δύο χρόνια.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι που τους δαγκώνουν φίδι δεν ξέρουν ποιο ακριβώς είδος ήταν, επομένως η ύπαρξη ενός πολυαντιδότου είναι πραγματικά σημαντική» δήλωσε η κυρία Πόλυ Μαρκάντυα, υπεύθυνη Επικοινωνίας στους MSF Βρετανίας & Ιρλανδίας.

«Ανησυχούμε ότι δίχως την ύπαρξη αυτού του αντιδότου θα πεθάνουν αναίτια πολλοί άνθρωποι».

«Τί πρέπει δηλαδή να γίνει; Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, οι διεθνείς οργανισμοί χρηματοδότησης, οι κυβερνήσεις και η κοινότητα της τροπικής ιατρικής θα έπρεπε να ντρέπονται που έχουν αδιαφορήσει τόσον καιρό για το πρόβλημα», πρόσθεσε ο δρ Ντέιβιντ Γουάρελ, ομότιμος καθηγητής Τροπικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Οι ειδικοί λένε ότι τα δαγκώματα των φιδιών είναι ένα παραμελημένο πρόβλημα δημοσίας υγείας που χρειάζεται περισσότερη προσοχή και επενδύσεις.

Τι είναι

Το δηλητήριο των φιδιών είναι ένα πολύπλοκο μίγμα νερού, ενζύμων και μεγάλου αριθμού πεπτιδίων. Η ύπαρξή του εξυπηρετεί δύο σκοπούς: αφ’ ενός να σκοτώσει το φίδι την λεία του, αφ’ ετέρου να μπορέσει να την πέψει όσο το δυνατόν ταχύτερα.

Υπό αυτή την έννοια, η έγχυση των πεπτικών ενζύμων στο αίμα της λείας τους είναι πιο αποτελεσματική για την πέψη απ’ όσο η εξωτερική εναπόθεσή τους – πόσω μάλλον που τα φίδια είθισται να καταπίνουν ολόκληρη τη λεία τους, χωρίς να την μασάνε.

Η σύσταση του δηλητηρίου αλλάζει αναλόγως με το είδος του φιδιού και την ηλικία του.

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Πηγή : Web Only
Τα Νέα

Copy link
Powered by Social Snap