derma tr
Εκτύπωση άρθρου

Σχεδόν σαν φυσικό…

Ιάπωνες επιστήμονες δημιούργησαν τεχνητό δέρμα με όλη σχεδόν την πολυπλοκότητά του, το οποίο μεταμόσχευσαν με επιτυχία σε ποντίκια. Στο δέρμα υπάρχουν θυλάκια για την ανάπτυξη τριχοφυΐας, καθώς επίσης ιδρωτοποιοί και σμηματογόνοι αδένες, καθιστώντας το έτσι το πιο εξελιγμένο εργαστηριακό δέρμα που έχει αναπτυχθεί μέχρι σήμερα.

Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο Science Advances, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Τακάσι Τσούτζι του Κέντρου Αναπτυξιακής Βιολογίας Ρίκεν και του Πανεπιστημίου Επιστημών του Τόκιο, χρησιμοποίησαν ως βάση κύτταρα από τα ούλα τρωκτικών, τα οποία μετετρεψαν σε πολυδύναμα βλαστικού τύπου κύτταρα. Τα τελευταία, με τη σειρά τους, αναπρογραμματίστηκαν έτσι ώστε να δημιουργήσουν όλα τα στρώματα και τις δομές του φυσικού δέρματος. Τελικά, το δέρμα, αφού μεταμοσχεύθηκε στα πειραματόζωα, δημιούργησε μόνο του τις κατάλληλες συνδέσεις με τα νεύρα και τις μυικές ίνες.

«Η νέα τεχνική επιτυγχάνει τη δημιουργία δέρματος, το οποίο μιμείται τη λειτουργικότητα του φυσιολογικού ιστού. Πλησιάζουμε πλέον στο όνειρο να μπορέσουμε να αναδημιουργήσουμε στο εργαστήριο ένα πραγματικό δέρμα για μεταμόσχευση», δήλωσε ο Δρ Τσούτζι.

Σύμφωνα με τον ερευνητή, επόμενος στόχος είναι να αναπτύξουν στο εργαστήριο ένα πλήρως λειτουργικό δέρμα από κύτταρα ανθρώπων, ώστε να μπορέσουν να τα μεταμοσχεύσουν σε άτομα που έχουν υποστεί δερματικές βλάβες εξαιτίας εγκαυμάτων ή άλλων τραυματισμών. Ωστόσο, θα χρειαστούν τουλάχιστον δέκα χρόνια έρευνας μέχρι να φτάσουν στο σημείο να σχεδιάσουν μια κλινική δοκιμή σε ανθρωπους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μέχρι σήμερα η ανάπτυξη τεχνητού/εργαστηριακού δέρματος έχει συναντήσει μεγάλα εμπόδια από το γεγονός ότι είναι δύσκολο το δέρμα να διαθέτει όλα τα σημαντικά όργανα και λειτουργίες του φυσικού δέρματος.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Copy link
Powered by Social Snap