Εκτύπωση άρθρου

«Καθαρίζει» τις τοξικές πλάκες β-αμυλοειδούς
αχΑμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν μια πρωτοποριακή μη επεμβατική τεχνική αντιμετώπισης της νόσου Αλτσχάιμερ χωρίς φάρμακα, η οποία χρησιμοποιεί φως LED, σύμφωνα με δημοσίευμα του Nature.

Οι ερευνητές του ΜΙΤ, με επικεφαλής την καθηγήτρια Νευροεπιστήμης Λι-Χουέι Τσάι, χρησιμοποιώντας στροβοσκοπικό φως LED που αναβοσβήνει σε συγκεκριμένη συχνότητα, ενίσχυσαν τα ηλεκτρικά εγκεφαλικά γ-κύματα και κατάφεραν έτσι να συρρικνώσουν σε μεγάλο βαθμό τις χαρακτηριστικές πλάκες της πρωτεΐνης β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο πειραματόζωων με νόσο Αλτσχάιμερ.

Ουσιαστικά η μελέτη δείχνει, ότι η συσσώρευση των τοξικών πλακών της νόσου Αλτσχάιμερ μπορεί να οφείλεται ή να επιδεινώνεται από τη διαταραχή στα ηλεκτρικά κύματα του εγκεφάλου, τα οποία παράγονται από τα δίκτυα των νευρώνων. Η αποκατάσταση των ηλεκτρικών κυμάτων στον εγκέφαλο «καθαρίζει» σε σημαντικό βαθμό και τις πλάκες που έχουν σχηματισθεί.
     
Τα εγκεφαλικά γ-κύματα έχουν συχνότητα 25 έως 80 Hertz (κύκλους ανά δευτερόλεπτο) και θεωρούνται ότι συμβάλλουν, ώστε να είναι ομαλές διάφορες εγκεφαλικές λειτουργίες, όπως η προσοχή, η αντίληψη και η μνήμη. Οι ερευνητές εξέθεσαν ποντίκια (γενετικά προγραμματισμένα για να αναπτύξουν νόσο Αλτσχάιμερ) σε εγκεφαλικά γ-κύματα συχνότητας 40 Hertz, στη ζωτική για την μνήμη περιοχή του ιπποκάμπου.
     
Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποίησαν αρχικά τη μέθοδο της οπτογενετικής, η οποία επιτρέπει τον έλεγχο των εγκεφαλικών νευρώνων μέσω οπτικών ερεθισμάτων. Στη συνέχεια εφάρμοσαν μια απλή συσκευή που γεννούσε λάμψεις φωτός που αναβόσβηναν σαν φλας με συχνότητα 40 λάμψεων ανά δευτερόλεπτο (τέσσερις φορές πιο γρήγορα από το στροβοσκοπικό φως σε μια ντίσκο).

Μετά από μια ώρα έκθεσης των ματιών των πειραματόζωων στο φως, υπήρξε συρρίκνωση σε ποσοστό έως 60% -δηλαδή πάνω από το μισό- των πλακών του β-αμυλοειδούς στον ιππόκαμπο και στον οπτικό φλοιό των ποντικιών. Δεν συνέβη το ίδιο σε άλλες συχνότητες από τα 20 έως 80 Hertz.
     
Παραμένει ασαφές σε ποιο βαθμό είναι πρόσκαιρη ή μόνιμη η μείωση των πλακών του β-αμυλοειδούς. Από την άλλη, διαπιστώθηκε ότι τα γ-κύματα μείωσαν επίσης το επίπεδο της άλλης χαρακτηριστικής πρωτεΐνης της νόσου Αλτσχάιμερ, της Ταυ.

Υπό εξέταση είναι και το αν η συρρίκνωση των τοξικών πρωτεϊνών έχει θετική επίπτωση στη συμπεριφορά των πειραματόζωων, καθώς και κατά πόσο η ίδια τεχνική θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε άλλες νευρολογικές διαταραχές.

Οι επιστήμονες δηλώνουν αισιόδοξοι, αλλά επιφυλακτικοί. «Πρόκεται για ένα μεγάλο “εάν”, καθώς τόσα πράγματα έχουν δουλέψει αποτελεσματικά στα ποντίκια, αλλά στη συνέχεια έχουν αποτύχει στους ανθρώπους. Αν όμως όντως οι ασθενείς ανταποκριθούν στη νέα θεραπεία, τότε οι δυνατότητές της θα είναι τεράστιες, επειδή είναι μη επεμβατική και πολύ προσιτή», εξηγεί η Δρ Τσάι.

Πάντως, η μέθοδος είναι ανώδυνη, φαίνεται ασφαλής, γρήγορη, φθηνή και δεν δημιουργεί κίνδυνο επιληψίας. Ήδη οι ερευνητές κατέθεσαν αίτηση για έγκριση στην αρμόδια εποπτική Αρχή των ΗΠΑ, τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ενώ δημιούργησαν και την εταιρεία Cognito Therapeutics που θα ξεκινήσει κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Άλλοι επιστήμονες έκαναν λόγο για «σημαντική ανακοίνωση που μπορεί να αποδειχθεί ορόσημο στην κατανόηση και στη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ, ανοίγοντας μια νέα τελείως ερευνητική κατεύθυνση».

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Copy link
Powered by Social Snap